FMN

Edi dhe Saliu. Saliu dhe Edi/Identikë...

Postuar në 21 Tetor, 2016 15:35

Sot ministri i Financave, Arben Ahmetaj tha p[ër Top-Channel:

Nuk do të ketë një marrëveshje të re të tipit të artikullit tre, pra një marrëveshje detyruese kushtëzuese. Do të preferonim të kishim një marrëveshje të bazuar në artikullin katër, pra thjesht një monitorim dhe këshillim edhe për një arsye se reforma makrofiskale tashmë i ka njohur sukseset e veta”.

Në vitin 2013, kryeministri Edi Rama tha:

Manovra Ahmetaj për amnistinë e bizneseve, a po fshin qeveria borxhet e ARMO-s?

Postuar në 18 Tetor, 2016 20:22

Ministri i Financave, Arben Ahmetaj tha sot se qeveria shqiptare ka arritur në parim dakordësinë me Fondin Monetar Ndërkombëtar, për fshirjen e plotë të detyrimeve të bizneseve në Tatime e Dogana të para vitit 2010 dhe për thjeshtimin e borxhit nga 2010 -ta në 2014 -ën.
Nga sa kuptohet ka një dakordësi në parim që ministri kërkon ta promovojë, duke lënë pas shumë pikëpyetje mbi këtë kërkesë të qeverisë shqiptare për të fshirë detyrimet tatimore e doganore para vitit 2010 si dhe për të amnistuar kamatat e gjobave dhe detyrimeve përgjatë periudhës 2010-2014.

Ahmetaj: Afër dakordësisë me FMN për rritjen e pagave dhe pensioneve pa prekur borxhin. Por qeveria nuk thotë ku do t'i gjejë paratë!

Postuar në 09 Tetor, 2016 11:34

Fondi Monetar dhe Banka Botërore raportohet se kanë dhënë miratimin për rritjen e pagave dhe pensioneve dhe financimin e Reformës në Drejtësi me buxhetin e 2017-s. Ministri i Financave, Arben Ahmetaj, i cili ndodhet në SHBA, ku po mbahen takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, tha dje për “Top Channel” se se rritja e pagave dhe pensioneve nuk do të sjellë rritje të borxhit. “Për vitin tjetër buxhetor jemi afër dakordësisë për të financuar një sërë reformash, si atë në drejtësi, atë territoriale, atë në administratën publike dhe rritjen e pagave dhe pensioneve.

5-10% rritja e pagave, 3% pensionet, Ahmetaj me mision për të bindur FMN

Postuar në 04 Tetor, 2016 10:16

Pak ditë më parë kryeministri lajmëroi një rritje mbresëlënëse të pagave dhe pensioneve, të parashikuara në buxhetin e vitit që vjen. Jo pa qëllim rritja vjen në 2017 që është edhe vit elektoral, praktikë kjo e çdo qeverie që futet me dilema në zgjedhje. Në mbledhjen e asamblesë së Partisë Socialiste kryeministri foli për një shumë 100 milionë dollarë që do shkojë si fond pagash e pensionesh në familjet shqiptare.  Por qeveria duket se nuk ka definuar sa do jetë rritja për kategorinë e buxhetorëve dhe pensionet.

Kushti i FMN-së, 2.5 miliardë lekë më pak shpenzime kapitale

Postuar në 13 Shtator, 2016 16:10

Fondi Monetar Ndërkombëtar e ka kushtëzuar qeverinë të mos përdorë 2.5 miliard lekë të investimeve publike, si një garanci se nuk rritet deficit edhe nëse të ardhurat nuk realizohen. Kjo masë e ndërmarrë tashmë vjen në një kohë kur fondet e investimeve publike janë më të ultat e të gjithë viteve.

"TemaTv"

Vjen taksa e re e banesave, ligji pritet të miratohet në fund të vitit

Postuar në 12 Shtator, 2016 10:33

Në fund të muajit shtator të këtij viti do të jetë gati formula e llogaritjes dhe se zbatimi i taksës së re të banesave që nis në fillim të 2017-s, si projekt pilot në Tiranë. Në një letër drejtuar FMN-së, ministri i ri i Financave Arben Ahmetaj shprehet edhe për ngritjen e një grupi pune të përbashkët mes zyrës të regjistrimit të pasurive dhe shoqatës të vendorëve raporton Panorama.

Bashkitë do të varfërohen, duhet t’i paguajnë vetë 100 milionë dollarë borxhe të prapambetura

Postuar në 11 Shtator, 2016 13:58

Qeveria do detyrojë bashkitë që të shlyejnë 100 milionë dollarë borxhe të prapambetura brenda dhjetorit të vitit të ardhshëm. Në letrën e mirëkuptimit që i ka dërguar Fondit Monetar Ndërkombëtar, Ministria e Financave thotë se do i kërkojë njësive vendore që brenda këtij muaji të përgatisin planin konkret të shlyerjes përfshirë burimet financiare që do të përdoren.

FMN, dorë të lirë qeverisë të shtrëngojë lakun e taksave

Postuar në 10 Shtator, 2016 17:15

Ndryshe nga opozita apo faktorë të tjerë në vend Fondi Monetar Ndërkombëtar thotë se ekonomia e vendit po rimëkëmbet.  Në raportin e fundit mbi gjendjen e ekonomisë shqiptare Fondi Monetar Ndërkombëtar nënvizon se ekonomia është në linjë me parashikimet dhe se financat publike të vendit kanë nisur të përmirësohen. Sipas FMN “Rritja ekonomike po përshpejtohet, ndërsa borxhi publik ka filluar të ulet nga piku i vitit 2015”.

Marrëveshja me FMN-në nuk do të rinovohet

Postuar në 31 Korrik, 2016 15:20

Marrëveshja e qeverisë shqiptare me Fondin Monetar Ndërkombëtar nuk do të rinovohet. Ajo përfundon më 28 shkurt 2017 dhe sipas Vizion Plus, ministri i Financave, Arben Ahmetaj, ka lënë të kuptohet se nuk do të ketë një firmosje të dytë. “Vizion Plus ka mësuar se qeveria do të mbajë vendin e saj në Fond, por jo me kushtet që ka sot, ku FMN ka rol vendimtar në shumë politika ekonomike që ndërmerren, që nga taksat e deri te mënyra se si shpenzohen paratë në buxhet.

Parashikime të zymta për Italinë nga FMN: Në recesion për dy dekada

Postuar në 12 Korrik, 2016 10:32

Italia do të rikthehet në nivelet ekonomike të vitit 2007, diku nga mesi i viteve 2020. Ky është një parashikim i Fondit Monetar Ndërkombëtar, sipas të cilit Italia do të vuajë pasojat e një sistemi të dobët bankar dhe vonesës në adresimin këtë problem. Italia është e ekspozuar edhe nga rënia e tregëtisë botërore, Brexit apo fluksi i refugjatëve. Vëmendja drejt Italisë është përqendruar menjëherë pas votës pro të britanikëve për të dalë nga Bashkimi Europian, ndonëse rreziqet ishin konstatuar me kohë.

Pages

Subscribe to RSS - FMN