FMN

FMN: 2.6 miliardë euro jashtë bankave, informaliteti sa 40% e GDP

Postuar në 16 Mars, 2018 16:43

Sasia e parave që qarkullojnë jashtë sistemit bankar në Shqipëri kap vlerën e 2.6 miliardë eurove. Një analizë e Fondit Monetar Ndërkombëtar thotë se kjo vlerë është sa 17 % e prodhimit të brendshëm kombëtar.

“Një ekonomi me informalitet të lartë, ku sipas disa vlerësimeve është në nivelin 40% të GDP, mbështet preferencën e popullsisë për të mbajtur Cash, para jashtë sistemit bankar.” thotë studimi.

Apeli i FMN-së: Jo më konçesione

Postuar në 06 Mars, 2018 20:34

Shqipëria duhet të ndalë dhënien e koncesioneve të mëtejshme. Ky është apeli i Fondit Monetar Ndërkombëtar, që përmes përfaqësuesit të saj në Tiranë, Jens Reinke, mendon se edhe projekti “1 miliardë për rindërtim” duhet ndalur.

Në një intervistë për Top-Channel Reinke thotë se vendi nuk i menaxhon dot koncesione të mëtejshme.

Falja e borxheve tatimore, bizneset nuk u peshkuan

Postuar në 14 Dhjetor, 2017 18:03

Fondi Monetar Ndërkombëtar i rekomandon qeverisë që  të vlerësojë në mënyrë transparente detyrimet që rrjedhin nga paketa “One Billion euro” e partneritetit publik - privat, në përputhje me normat ndërkombëtare.  “Në kundërshtim me praktikën e tanishme, ndikimi i PPP-ve në llogaritë fiskale duhet të vlerësohet dhe reflektohet në mënyrë transparente dhe në përputhje me normat ndërkombëtare”-thuhet në raport.

Ekspertiza e FMN na nxjerr më të varfrit në Europë

Postuar në 22 Nëntor, 2017 10:47

Të ardhurat për frymë e rendisin Shqipërinë të 105-ën në botë, duke na pozicionuar të fundit në Europë dhe një nga vendet më të varfra të kontinentit.

Me 4520 dollarë për frymë në vit, Shqipëria lë pas vetëm Kosovën (me 3500 USD, në vendin e 120), Ukrainën (135) dhe Moldavinë (137), ndërsa pak më sipër se ne është Bosnjë Hercegovina, ndërsa Kosova ka një renditje më të përkeqësuar në vendin e 120.

Pabarazi me taksat dhe mungesë transparence

Postuar në 08 Nëntor, 2017 09:23

Përfaqësuesi i Fondit Monetar Ndërkombëtar në Shqipëri, Jens Reinke ka dhënë vlerësimet e tij për paketën e re fiskale dhe ndryshimet e bëra nga qeveria në disa taksa.

Veç mosdakordësisë për ndërhyrjet në pragun e tvsh-së dhe zgjerimin e fashës e bizneseve që hyjnë në skemë, Fondi shpreh rezerva edhe për diferencimet që janë aplikuar në taksat për hotelet e luksit dhe mungesën e transparencës në hartimin e ligjeve për taksat.

S’ka bashkim të Tatimeve me Doganat

Postuar në 16 Tetor, 2017 17:10

Ishte në top listën e prioriteteve të qeverisë “Rama 2” si një reformë që të do të ulte korrupsionin dhe do të lehtësonte procedurat për biznesin,  madje ministria e Financave ishte duke shqyrtuar eksperiencën e tre vendeve: Gjeorgjisë, Kanadasë dhe Suedisë pwr bashkimin e Tatimeve me doganat. Por vizita e Fondit Monetar Ndwrkombwtar duket se i ka vwnw fre kwtij projekti.

Ahmetaj: Konçesionet nuk rrezikojnë financat e shtetit

Postuar në 04 Tetor, 2017 21:40

Frika e FMN-së se modeli i Partneritetit Publik Privat që qeveria ka zgjedhur për investime në shërbime publike apo infrastrukturë mund të kërcëojë stabilitetin fiskal, sipas ministrit të Financave Arben Ahmetaj nuk qëndron, të paktën për rastin e Shqipërisë.

Ai është shprehur në një intervistë për Top-Channel se Shqipëria ka një kuadër ligjor më të rreptë se këto vende, që nuk i lejon konçesionet të të rrezikojnë financat e shtetit.

Marifete dhe llogari, goditje pas shpine biznesit të vogël

Postuar në 03 Tetor, 2017 17:51

Qeveria është duke rimodeluar pragun e tatimit mbi fitimin për biznesin, duke konsideruar përfshirjen në skemën e tatim-fitimit të një kategorie që deri më sot ishte përjashtuar nga kjo taksë.

Sipas televizionit Klan në paketën fiskale për vitin që vjen është duke u diskutuar varianti që taksa 0 të jetë vetëm për biznese me qarkullim vjetor deri në 2 milion lekë dhe jo deri në 5 milionë lekë siç është aktualisht. Qeveria e komenton si një porosi të lënë nga misioni i Fondit Monetar Ndëkombëtar në fund të vizitës së tij në Tiranë.

FMN ikën pa marrëveshje nga Shqipëria, kundër bashkimit të tatimeve me doganat

Postuar në 02 Tetor, 2017 21:08

FMN është kundër planit të qeverisë për bashkimin e tatimeve me doganat. Në mbyllje  të vizitës në Shqipëri misioni i FMN-së ka ikur pa lajmëruar firmosjen e ndonjë një programi bashkëpunimi dhe ka dalë me një deklaratë zyrtare ku thekson riskun e lartë të një operacioni qw bashkon tatimet me doganat.

Basha sugjeron program kontrolli të FMN-së mbi qeverinë

Postuar në 29 Shtator, 2017 18:19

Partia Demokratike do të mbështesë një program tjetër kontrolli të FMN-së mbi qeverinë. Në një takim me shefen e FMN-së për Shqipërinë, Anita Thuludhar dhe përfaqësuesin e përhershëm te misionit në Tiranë, Jens Reinke, Basha tha se  ky program është i nevojshëm për shkak të gjendjes ekonomike dhe projektit korruptiv të koncesioneve.

Sipas kreut të Partisë Demokratike, qeveria ka dështuar me investimet publike, ndërsa  tenderimet kanë përjashtuar nga tregu shumë biznese serioze duke mbledhur paratë publike tek një grusht njerëzisht.

Pages

Subscribe to RSS - FMN