FMN

Shtyhet miratimi i kësteve të kredisë së FMN-së?

Postuar në 31 Janar, 2016 12:51

Fondi Monetar Ndërkombëtar nuk miraton dy këstet e kredisë për Shqipërinë sipas parashikimit të publikuar në muajin nëntor. “Ora-News” raporton se në muajin janar bordi ekzekutiv i FMN-së ka zhvilluar shtatë takime, por në asnjë prej tyre nuk figuron Shqipëria. Po kështu edhe në mbledhjen e datës 5 shkurt, Shqipëria nuk është në axhendë. Të dyja këstet kanë vlerë 73.8 milionë dollarë, lëvrimi i të cilëve “pritet të jetë çështje kohe, pasi palët kanë rënë dakord në plotësimin e detyrimeve që lindin nga marrëveshja e përbashkët tre vjeçare”.

Kompanitë publike në borxhe sa 19% e PBB-së

Postuar në 19 Janar, 2016 11:36

Qeveria ka hyrë garant për borxhet që kanë marrë ndërmarrjet në pronësi të saj të tilla ( KESH, OSHEE, ujësjellës etj), por nuk ka asnjë raport mbi financat e korporatave publike, vlerëson Fondi Monetar Ndërkombëtar në një raport të fundit për Transparencën Fiskale.

Bilancet dhe pasqyrat financiare të korporatave të veçanta publike, si edhe të kompanive të tjera aksionare, janë botuar përgjithësisht tek Qendra Kombëtare e Regjistrimit.

FMN për transparencën e buxhetit: Dekadën e fundit qeveritë kanë fryrë parashikimet

Postuar në 17 Janar, 2016 13:01

Fondi Monetar Ndërkombëtar vlerëson se buxheti rrezikohet nga parashikimet që qeveria bën në mbledhjen e të ardhurave, duke i mbivlerësuar parashikimit. Në raport, ndërkombëtarët ngrenë shqetësimin se buxhetit i kanë munguar të ardhurat për shkak të mosrealizimeve dhe kjo e ka detyruar qeverinë të ndryshojë buxhetin, por kjo ka minuar besueshmërinë e këtij buxheti.
Gjatë dekadës së fundit, zyrtarët i kanë mbivlerësuar parashikimet për rritjen ekonomike nga 1.5 për qind dhe arkëtimin e të ardhurave me 2 për qind të prodhimit të brendshëm bruto.

FMN: Qeveria është dorëzuar lehtësisht para lobuesve

Postuar në 14 Janar, 2016 11:15

Përfaqësues i përhershëm i FMN-së në Shqipëri, Jens Reinke zbulon se qeveria shqiptare është dorëzuar lehtësisht para lobuesve dhe ka përshtatur paketën fiskale për një numër të vogël përfitueish. Në një intervistë për Monitor ai thotë se taksat janë rregulluar sipas interesave të veccanta.

FMN e padëshiruar në Greqi, Tsipras kërkon largimin

Postuar në 22 Dhjetor, 2015 09:55

Qeveria greke ka plotësuar kërkesat e kreditorëve që përbënin kushtin për disbursimin e një transhi me vlerë 1 miliard euro të kredisë që i është akorduar vendit në kuadër të planit të tretë të shpëtimit.

Problemi afatgjatë dhe afatshkurtër i ekonomisë sonë

Postuar në 27 Nëntor, 2015 12:40

1-Problemi afatgjatë

Vendimi për taksat e biznesit të vogël krijon përplasje me FMN-në

Postuar në 20 Nëntor, 2015 15:27

Top-Channel raporton sot se vendimi i qeverisë për të hequr taksat ndaj biznesit të vogël ka vënë në pikëpyetje marrëveshjen mes qeverisë dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar. Së pari është fakti se kryeministri e bëri publik vendimin dy ditë pasi u arrit marrëveshja për këstin e radhës. Së dyti janë pasojat dhe premisat që krijon një vendim i këtillë: “Por, pse heqja e taksave për bizneset e vogla, e cila në total ka një efekt të papërfillshëm me vetëm 1.3 miliardë lekë, ka krijuar kaq nervozizëm për FMN? Arsyet janë dy.

Taksat, Shqipëria në pozitë jokonkuruese në Ballkan

Postuar në 14 Nëntor, 2015 16:19

Qeveria e majtë foli dhe premtoi taksa të ulëta. Ajo e ndryshoi plitikën fiskale krahasuar me qeverinë e mëparëshme në disa drejtime, por sërish vlerësime të caktuara thonë se Shqipëria mbetet një vend që nuk ka politika favoziruese për biznesin. “Top-Channel” referon në një kronikë të vetën sot, një raport të Fondit Monetar Ndërkombëtar, sipas të cilit Shqipëria është një ndër tre vendet, e cila iu përgjigj krizës financiare të vitti 2008-2009 me rritje taksash. “Një raport i fundit i FMN, vëren se shumica e vendeve i janë përgjigjur krizës së borxheve duke ulur shpenzimet.

Arrihet marrëveshja me FMN-në. Nuk ka rritje taksash, parashikimi për rritjen ekonomike: 3.4%

Postuar në 10 Nëntor, 2015 20:01

“Vizion Plus” raporton se qeveria shqiptare ka arritur marrëveshjen për këstin e kredisë në shumën e 60 milionë eurove. “Si FMN ashtu edhe pala shqiptare kanë pranuar se kanë patur debate dhe përplasje në qëndrime për paketën fiskale dhe buxhetin e 2016-ës, por është vendosur të mos ketë rritje taksash, madje ministri Cani tha se po mendohet ulja e tyre ne sektorë si bujqësia, fasonët dhe turizmi. Buxheti i vitit që vjen, për herë të parë pas 4 vitesh do ta nxjerrë vendin nga marrja e borxhit për të shlyer detyrimet dhe për të paguar rrogat dhe pensionet.

Pages

Subscribe to RSS - FMN