FMN

TAP shpëton rritjen ekonomike të Shqipërisë. FMN nuk toleroi uljen e TVSH-së për turizmin që duket në kaos

Postuar në 29 Qershor, 2016 11:24

Qe Shqipëria po zbaton një program ekonomik të diktuar dhe monitoruar rreptë nga Fondi Monetar Ndërkombëtar kjo u konfirmua edhe pas përmbylljes së misionit të radhës në Shqipëri, i cili e bëri të qartë se qeveria në këtë marrëveshje ka vetëm rolin e zbatimit të detyrave. Ambicja e shpallur e ministrit të Financave, Aben Ahmetaj qyshse kur ishte ministër i Ekonomisë për uljen e TVSH-së për turizmin ra përfundimisht në takimin e djeshëm me Fondin Monetar Ndërkombëtar.

FMN: Nevojë urgjente për të ristrukturuar Tatimet, po rishfaqen borxhet ndaj biznesit

Postuar në 28 Qershor, 2016 13:50

FMN njoftoi përmbylljen e misionit të radhës në Shqipëri. Në një konferencë për shtyp përfaqësuesja e FMN-së në Tiranë Anita Tuladhar përmendi si shqetësuese dy probleme, akumulin e detyrimeve të prapambetura ndaj biznesit dhe mosreformimin e Drejtorisë së Tatimeve.
"Rishfaqja e detyrimeve të prapambetura në qeverisjen qendrore, kryesisht në projektet e investimeve publike, paraqet një sfidë kryesore. Po ashtu, ka pasur vonesa në miratimin e planit të ristrukturimit të Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve"- thuhet në deklaratën e FMN-së.

FMN: Bankat nuk financojnë ekonominë, trajtoni kreditë me probleme

Postuar në 23 Qershor, 2016 16:08

Për Fondin Monetar Ndërkombëtar niveli i  lartë i  kredive me probleme është një nga shkaqet kryesore që e rendit Shqipërinë të fundit në rajon sa i përket kreditimit të ekonomisë. E pranishme në forumin e 4 financiar, shefja  e misionit të FMN për  Shqipërinë, Anita Tuladhar, tha se "rimëkëmbja ekonomike në Shqipëri po forcohet, por kjo rimëkëmbje nuk është mbështetur nga rritja e kreditimit".  Sipas Tuladhar, përveç Serbisë, Shqipëria ka nivelin më të lartë të kredive me probleme në rajon. “Rritja e kreditimit në Shqipëri është me pak se vendet e rajonit.

Ndryshe nga Berisha, Basha pranon FMN-në si partner

Postuar në 21 Qershor, 2016 15:13

Partia Demokratike nën drejtimin e Lulëzim Bashës ka ndryshuar qëndrim ndaj Fondit Monetar Ndërkombëtar. Nëse ish-kryetari i saj, ish-kryeministri Sali Berisha, i ngriu marrëdhëniet me Fondin, Basha po vepron në të kundërt. Sot ai ka takuar përfaqësuesit e FMN-së në Tiranë të cilët i ka njohur me programin e PD-së. "Folëm për pëkeqësimin e gjendjes ekonomike në vend, që është rezultat i përkeqësimit të klimës së biznesit nga kjo qeveri. Shqipëria humbet 1 mld euro në vit që vidhen, përfundojnë pasuri në xhepat e qeveritarëve të korruptuar shqiptarë.

Vjen taksa e re e pronës, qeveria prezanton në shtator ligjin e ri të kërkuar nga FMN

Postuar në 12 Qershor, 2016 13:55

Qeveria do të ketë gati në shtator ligjin me formulën e llogaritjes për taksën e re të pronës. Pas kërkesave të vazhdueshme të Fondit Monetar Ndërkombëtar për futjen e taksës së re për pasurinë e paluajtshme sipas vlerës së tregut, qeveria në letrën dërguar Fondit pranon se në muajin shtator do të ketë gati ligjin me formulën e re të taksës së pronës.

FMN kërkon tatim për të ardhurat personale edhe për pagat nën 300 mijë lekë

Postuar në 09 Qershor, 2016 16:06

Fondi Monetar Ndërkombëtart ka rekomanduar se ka hapësirë për të ulur kufirin deri në të cilin tatimi mbi të ardhurat personale është zero. Aktualisht ky kufi është 30 mijë lekë (nën 30 mijë lekë tatimi mbi pagën është zero), por nga ana e qeverisë nuk ka ndonjë angazhim konkret për të ulur këtë kufi.

Nuk i lë FMN të ulin TVSH-ne, marrin kritika të forta për Tatimet

Postuar në 31 Maj, 2016 17:11

Fondi Monetar Ndërkombëtar monitoron nga shumë afër qeverinë shqiptare dhe zbatimin e marrëveshjes 3 vjeçare me të. Kreu i Misionit të përhershëm të Fondit në Tiranë Jens Reinke, ndonëse optimist për ecurinë e ekonomisë lëshoi kritika të forta për administratën tatimore, nisur nga shqetësimet që ka përcjellë vetë biznesi

FMN miraton këstin prej 36 milionë euro për Shqipërinë

Postuar në 28 Maj, 2016 15:59

Fondi Monetar ka miratuar këstin e radhës për Shqipërinë, që shkon në 36 milionë euro. Bordi ka marrë këtë vendim pas shqyrtimit të performancës ekonomike të vendit duke vlerësuar progresin e bërë. Gjithsesi FMN ka thkesuar se duhen kryer reforma strukturore për të përmirësuar klimën e biznesit.

Konstatimi i FMN-së: Investimet e huaja janë të ulëta dhe të përqëndruara vetëm në një sektor

Postuar në 24 Maj, 2016 12:13

Shefi i FMN-së për Shqipërinë, Jens Reinke ka dhënë sot një opinion mbi ecurinë e ekonomisë shqiptare dhe zbatimin e marraveshjes që Fondi Monetar ka me qeverinë. Ndonëse vlerësoi me nota pozitive punën e qeverisë në këtë drejtim, Reinke foli për një klimë të pafavorshme të investimeve të huaja dhe orientimin e tyre vetëm në një drejtim, atë të sektorit të enegjisë. “Investimet janë shumë të ulëta dhe janë vetëm në një drejtim, atë të energjisë përfshi dhe TAP Kemi nevojë për investime të huaja edhe në industrinë e shërbimeve. Komuniteti ndërkombëtar ka vlerësim të ulët për Shqipërinë.

Për herë të parë që nga viti 2010/Paga mesatare në shtet nuk është rritur

Postuar në 17 Maj, 2016 17:34

Për  herë të parë që nga viti 2010 pagat reale n

Pages

Subscribe to RSS - FMN