FMN

FMN me plan falimentimi për Greqinë, Wkileaks publikon skandalin

Postuar në 03 Prill, 2016 09:15

Qeveria greke ka kërkuar shpjegime nga FMN, pasi Wikileaks publikoi transkriptin e një telekonference midis tre zyrtarëve të Fondit, ku thuhet se Athina mund të vihet në lëvizje vetëm nëse i kanoset rreziku i falimentimit.

FMN rekomandon shtim të taksave

Postuar në 25 Mars, 2016 12:03

Ekspertët e Fondit Monetar Ndërkombëtar pasi analizuan situatën buxhetore në Shqipëri rekomandojnë që duke pasur parasysh nivelin relativisht të ulët të shpenzimeve publike, rregullimi fiskal duhet të fokusohet kryesisht në anën e të ardhurave. Në deklaratën përmbyllëse thuhet se "Duke pasur parasysh nevojën për shpenzime më të mëdha në fusha të tilla si infrastruktura dhe arsimi, si dhe efikasitetit relativisht të ulët të taksave në Shqipëri, strategjia e konsolidimit duhet të fokusohet në zgjerimin e bazës tatimore dhe në forcimin e pajtueshmërisë dhe administrimit të të ardhurave".

Ministri i Financave: “Lamë pas skenarin grek. Faktor primar në investime të jetë sektori privat”

Postuar në 22 Mars, 2016 15:15

Fondi Monetar Ndërkombëtar i bashkohet zërave të partnerëve të Shqipërisë që kërkojnë reformën në drejtësi. Gjatë një konference për shtyp me ministrin e Financave, Arben Ahmetaj dhe Guvernatorin e Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, shefja e Europës Lindore dhe Jug-lindore e FMN-së, Anita Tuladhar deklaroi se përmirësimi i parametrave ekonomikë kalon nga reformat strukturore.  “Për të përmirësuar klimën e biznesit më tej, nevojitet që të vazhdohet puna me reformat strukrurore sa i takon të drejtave të pronësisë, reformës në drejtësi dhe në fushën e së drejtës së shoqërive”, tha ajo.

Rritja e popullsisë dhe jetëgjatësisë çon drejt rënies sistemet e pensioneve dhe shëndetësisë

Postuar në 05 Mars, 2016 22:15

Në një perspektivë afatgjatë sistemet  e pensioneve dhe sigurimeve shëndetësore nuk do të jenë të qëndrueshme për shkak të rritjes së popullsisë në botë por dhe zgjerimit të demografisë për moshat e plakura. Shqetësimi ësthtë ngritur nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Shefja e FMN, Christine Lagarde tha se se kombinimi i plakjes dhe rritjes së popullsisë globale do të reduktojë rritjen në ekonomitë e zhvilluara me 0.2% në afat të mesëm dhe 0.4% në vendet në zhvillim.

92 milionë euro më pak investime të huaja në 2015

Postuar në 29 Shkurt, 2016 10:58

Investimet e huaja direkte në ekonominë shqiptare pësuan rënie me 11 për qind gjatë vitit 2015, sipas statistikave të qeverisë shqiptare të përpunuara nga Fondi Monetar Ndërkombëtar.  Investimet ranë për të dytin vit radhazi në 2015 ndërsa fluksi i tyre zbriti në 720 milionë euro nga 812 milionë euro që u llogaritën më 2014.

S'ka fund ankthi i grekëve, FMN parasheh krizë të borxhit në mars

Postuar në 27 Shkurt, 2016 10:53

Geqia do të ndeshet me vështirësi të mëdha për shlyerjen e borxhit në fund të muajit mars. Konstatimi është i Fondit Monetar Ndërkombëtar sipas një burimi që ka referuar për gazetën gjermane Der Spiegel.
FMN këmbëngul në mbajtjen e premtimeve për reformën e pensioneve duke bllokuar raportin e vlerësimit që do t'i hapte dritën jeshile paketës së tretë të shpëtimit. Sipas FMN, përderisa qeveria nuk arrin të taksojë siç duhet prodhuesit atëherë është e detyruar të bëjë shkurtime në sektorin e pensioneve.

FMN: Të anulohet vendimi për heqjen e taksave ndaj biznesit të vogël

Postuar në 25 Shkurt, 2016 15:43

Një raporti i Fondit Monetar Ndërkombëtar për Shqipërinë, nënvizon se masa e qeverisë për heqjen e tkasave për biznesin e vogël, prek strategjinë e stabilizimit financiar. “Strategjia e qeverisë për konsolidim gradual që bazohet në zgjerimin e bazës së tatimpaguesve dhe përmirësimin e administrimit, është e duhura.

FMN: Partneriteti Publik Privat në llogaritë fikale, masë për forcimin e financave publike

Postuar në 18 Shkurt, 2016 10:41

Fondi Monetar Ndërkombëtar është shprehur për herë të parë lidhur me ofertën e pakërkuar për menaxhimin nga një kompani private të sistemit on-line në raportimit e TVSH-së. Në raportin shoqërues për lëvrimin e kësteve të radhës prej 72.4 milionë euro për qeverinë Shqiptare bordi Ekzekutiv i Fondit thotë se ky hap është një masë e shtuar për trajtimin e rreziqeve fiskale dhe forcimin e menaxhimit të financave Publike, duke besuar se projekti është duke u vlerësuar në mënyrë transparente dhe në përputhje me normat ndërkombëtare.

FMN kërkon ulje të borxhit publik

Postuar në 03 Shkurt, 2016 10:18

Një raport i FMN-së i kërkon qeverisë shqiptare të ulë me 6 për qind borxhin publik, të rrisë me 5 për qind arkëtimet në OSHEE dhe të përmirësojë skemën e mbledhjes së kredive të këqija.  Programi i Reformave Ekonomike për vitin 2016-2018 i hartuar nga ekspertët, thekson se konsolidimi fiskal dhe ulja e nivelit të borxhit publik është kërkesa e parë e formuluar për qeverinë shqiptare nga grupi ndërinstitucional i ekspertëve dhe FMN për dy vitet e ardhshme.

Borxhi real është 83% i PBB-së

Postuar në 01 Shkurt, 2016 16:51

Një raport i FMN-së për transparencën fiskale, publikuar në muajin janar, evidenton se borxhi publik i Shqipërisë është më i lartë sesa është deklaruar deri më tani. 83% vlerësohet borxhi, ndërkohë që shifra më e lartë e përcjellë deri më tani ka qenë 72%.

Pages

Subscribe to RSS - FMN