historia

Lufta e Dytë Botërore si paradigmë për të ardhmen e paqes në Europë

Postuar në 11 Maj, 2020 14:09

Ndonëse Gjermania e celebroi 9 majin si ditë Çlirimi, debati mbi Luftën e Dytë Botërore po i jep formë marrëdhënieve mes Rusisë dhe Europës. Në një opinion të datës 8 maj, ambasadori rus në BE, Vladimir Chizon flet për një “ortek gënjeshtrash” mbi Rusinë në mediat europiane.

Një histori e shkurtër e sektit të Hashashinëve

Postuar në 24 Prill, 2020 13:57

Historia e sektit shiit Hashashin shkon pas në kohë në vitin e vdekjes së Imamit Jafar al-Sadiq. Sekti është degë e një sekti tjetër, atij Ismailit Nizari dhe emri i tyre që rrjedh në origjinal nga termi Asāsiyyūn – besimtarë të themeleve të besimit, ose besimit të vërtetë – asociohet me termin anglisht assassin që do të thotë vrasës. Kjo për arsye se për rreth dy shekuj ky sekt i përqendruar kryesisht në Persi përhapte terror dhe përdorte taktika eliminimi fizik të veçanta.

Një kohë e vyer për ta kuptuar më mirë historinë e mospajtimit tonë

Postuar në 17 Mars, 2020 19:51

 

Teksa ditët po kalojnë nën presionin dhe tiraninë e një virusi pandemik, e ke më të lehtë të kuptosh arsyet se përse një shoqëri kaq e vogël numerikisht e përjeton diskutimin publik si një luftë civile permanente. 

E ke më të thjeshtë të kuptosh se përse që nga krijimi i këtij shteti nuk është gjerur dot konsensusi dhe se bashkëjetesa është tamam siç e përkufizonte Esad Pashë Toptani, “një ekuilibër të urrejtjes”.

Veliaj u premton banorëve të njësisë 10: Do hyjmë në histori!

Postuar në 19 Nëntor, 2019 20:21

Punët nuk po ecin keq për qeverinë. Opozita ka rënë rehat dhe po bën sikur është e shqetësuar për reformën zgjedhore. Në këtë situatë në skenë del përherë gastori i politikës, kryetari i Bashkisë së Tiranës. Sot z. Veliaj ka thënë nga një tur pseudodëgjesash për buxhetin e vitit 2020:

Nga ana ‘e duhur’ e historisë

Postuar në 23 Tetor, 2019 15:23

 

Sugjerimi i profesorit: Ta shkruajmë historinë me frymë kompromisi

Postuar në 09 Tetor, 2019 13:02

Historiani Paskal Milo shkruan sot në një opinion të publikuar nga gazeta “Panorama” për rishkrimin e historisë dhe rolin e Akademisë së Shkencave në të.

Në një prej paragrafëve të vet, z. Milo thotë:

Si e ndryshuan murgeshat kursin e historisë së artit

Postuar në 24 Qershor, 2019 14:21

 

Kush ishte Maria dhe cili është vendi i saj në histori? Maria di Ormanno e Albizzit, një murgeshë italiane e shekullit XV, ishte një nga femrat e para në Evropë që i bëri vetes një pikturë autoportret. Duke lënë mënjanë mënyrën se si i paraqisnin zonjat e rafinuara të viteve 1400 piktorët meshkuj, ky version miniaturë i Marias duket sikur t’i ngul sytë nga një sfond i artë dhe blu. Sidoqoftë, ky autoportret ishte ideuar të shihej vetëm nga motrat e saj augustiniane. Di Ormanno e shënoi këtë në në fund të një faqeje të një libri lutjesh me 490 faqe.

Gara për Hapësirën

Postuar në 23 Qershor, 2019 12:59

 

Rehabilitimin e bën shoqëria jo historianët

Postuar në 13 Prill, 2019 19:46

Kolaboracionistë apo nacionalistë?! Bashkëpunim me armikun kundër interesave të atdheut, apo zgjedhje për të mirën e vendit?! Pikëpyetje të tilla mund të ngrihen për shumë figura të njohura të historisë shqiptare, të cilët jo rrallë etiketohen si kolaboracionistë dhe stigmatizohen, ndërsa here të tjera ndodh të rehabilitohen shumë lehtësisht. Shoqëria shqiptare është gjendur shpesh mes debatit përballë figurave të ndryshme të ashtuquajtura kolaboracioniste, për të cilat duket se ka ende për të zbuluar.

Kafeneja strategjike e Tiranës

Postuar në 06 Prill, 2019 02:27

 

Pages

Subscribe to RSS - historia