historia

Gabime trashanike në botimet historike. Mjaft diletantizmit!

Postuar në 01 Korrik, 2016 18:37

Në këto 10-15 vitet e fundit, në vendin tonë janë botuar mbi 20 libra, me rreth 6000 faqe nga autorë shqiptarë, të cilët kanë si objekt çështjen e origjinës së tejlashtë të banorëve të trojeve tona, e njohur tradicionalisht si çështja pellazgjike. Ish- Universiteti “Vitrina” shkoi edhe më tej duke organizuar me studiues të fushave të ndryshme, në vitin 2011, një konferencë me temë “Qytetërimi Pellazg”.

Deklaratë e vendeve kryesore të BE-së: Jemi besimplotë në një të ardhme të përbashkët europiane

Postuar në 25 Qershor, 2016 19:00

Ministrat e Jashtëm të  Belgjikës, Francës, Gjermanisë, Italisë, Luksemburgut dhe Holandës sollën në vëmendje me keqardhje faktin se populli britanik u shpreh kundër anëtarësisë në Bashkimin Europian. Vendimi i popullit britanik shënon një pikë kthese në historinë e Europës. Bashkimi Europian po humbet jo vetëm një vend anëtar, por edhe një vend me histori, traditë dhe përvojë.

Polemikë me ish-anëtarin e PPSH-së, udhëheqësin e 30 doktoraturave në vit...Fuga

Postuar në 17 Maj, 2016 20:24

Sonte në Zululand-in e Mustafa Nanos në “TemA TV” ishte i ftuar profesori dhe historiani, Pëllumb Xhufi. Gjatë bashkëbisedimit, Nano dhe Xhufi u ndalën tek Akademia e Shkencave si dhe tek Reforma në Arsim, ku Xhufi shfaqi zhgënjimet e tij, pasi siç tha edhe vet: U nis ndryshe dhe u bitis ndryshe.

Teksa qëndruan tek reforma, Nano ndërhyri për përplasjen mes tij dhe profesorit të Shkencave të Komunikimit, Artan Fuga. Profesor Xhufi iu përgjigj publikisht Fugës ku edhe i shpjegon faktin se ai vetë nuk ka qenë anëtar partie, ndërsa Fuga po.

Në gjurmët e Jean “shqiptarit”

Postuar në 16 Maj, 2016 17:32

Ishin shkrimet e botuara së fundi mbi ushtrinë hitleriane në Shqipëri dhe raportet e tyre mbi pamundësinë e shqiptarëve për të qeverisur që menjëherë më kujtuan mikun tim francez, Jean Dutzer, i cili në ato kohë të errëta ishte dërguar me forcë në frontin shqiptar në radhët e një regjimenti gjerman. I telefonova menjëherë, duke menduar se pak shpresa do të kisha ta gjeja gjallë, pasi ai duhej t’i kishte kaluar tashmë të 90-at.

Masturbimi, nga një akt natyral, në ndalimin për arsye biznesi

Postuar në 30 Prill, 2016 18:07

Masturbimi është cilësuar për shumë kohë një tabu. Është ndër ato akte që mbeten pjesa më e “ndrojtur “ e seksualitetit njerëzor. Historia e tij është e veçantë, ku shpesh është mplekur feja, moralizmi, apo edhe biznesi. Në fund fjalën e pati mjekësia, por edhe çlirimi nga kufijtë e një presioni që shkon kundër natyrales.

http://www.focus.it/scienze/salute/masturbazione-da-sapere?gimg=70543&gp...

Feja në shkollë, ministrja e Arsimit: “Jo lëndë fetare, por histori të kulturave fetare”

Postuar në 11 Prill, 2016 18:54

Ministrja e Arsimit, Lindita Nikolla, ka sqaruar sot idenë e qeverisë shqiptare për të përfshirë në shkollë edhe lëndët që japin njohur për fenë. Meqenëse ideja ka krijuar pështjellime dhe ka nxitur idenë se bëhet fjalë për predikime, ministrja ka dalë për të hequr çdo dyshim:

“Shqiptarët nuk kanë ende një histori, por vetëm parrulla...Drama e shqipes: Për 30 vjet do duan të gjithë të flasin si tiranas”

Postuar në 06 Prill, 2016 17:13

Robert Elsie, shkrimtar, përkthyes, interpret dhe albanolog, prej mëse 30 vjetësh, studion albanologjinë, veçanërisht kulturën, letërsinë dhe historinë e shqiptarëve. Një kontribut i vyer i albanologut Elsie, na çon në variantet dialektore të gjuhës shqipe. Ai ka gjurmuar prej vitit 1999 gjithë variantet dialektore, në çdo kënd të Shqipërisë shtetërore, ndër shqiptarët e Malit të Zi dhe Maqedonisë, në Kosovë! Ka regjistruar variantet dialektore të Arbëreshëve të Italisë, të shqiptarëve në Greqi, Kroaci, Turqi, Bullgari.

Shqipëria e vitit 1988

Postuar në 23 Mars, 2016 18:29

Në periudhën time universitare në Francë, një koleg student, nga që e dinte se jam shqiptar, më tha që dispononte një revistë të vjetër  franceze, e botuar para viteve 90, në të cilën flitej për Shqipërinë. Menjëherë u bëra kurioz dhe i thashë se jam i interesuar të lexoj se çfarë i tregohej asokohe lexuesit frankofon për Shqipërinë, e cila gjendej plotësisht e izoluar ndaj botës së jashtme.

 

E shëmtuara nuk ekziston

Postuar në 11 Mars, 2016 06:52

Në shekullin e 19-të, një aborigjene, femër leshatore nga Meksika, e quajtur Julia Pastrana, shfaqej në shown e anormalëve në cirk nën prezantimin: “Femra më e shëmtuar në botë”. Në Europë ajo performonte sipas normave viktoriane: këndonte dhe kërcente, fliste në gjuhë të huaja, i nënshtrohej ekzaminimeve mjekësore publike dhe të tjera formave argëtuese të spektaklit. Si gjatë jetës së saj, ashtu edhe pas vdekjes, ajo etiketohej si “e shëmtuar”.

Memoria historike e Shqipërisë, si histori individësh, jo shteti

Postuar në 05 Mars, 2016 11:46

Muajt e fundit, arkivat amerikane mbi Shqipërinë u hapën dhe brenda tyre arrijmë të gjejmë raporte të ambasadorëve amerikanë për gjendjen apo bisedimet në Tiranë, si dhe protokolle bisedash në nivele të larta presidenciale. Në kulturën amerikane, kjo është praktikë rutinë dhe një tregues demokracie.

Pages

Subscribe to RSS - historia