historia

Kotësia historike e shqiptarëve

Postuar në 21 Tetor, 2015 11:17

Disa studiues shqiptarë por edhe të huaj janë të mendimit se terreni ka pasur një rol vendimtar në formimin psikologjik të shqiptarëve, si për mirë, ashtu dhe për keq.

Vitet e fundit të Pantos Theodoros

Postuar në 15 Tetor, 2015 14:45

Pantos Theodoros/ Artisti i njohur grek që u nda nga jeta dy vjet më parë vjen në një rrëfim nga mikesha e tij shqiptare. Ditët në Paris me Pikason dhe vizatimet e fshehta të Brigitte Bardot…Historia e një piktori që kritikoi fenomenet e shoqërisë përmes nudos

Shqiptarin gjithmonë e ka penguar vetvetja

Postuar në 13 Tetor, 2015 15:17

‘Në qoftë se lexojmë disa nga analizat e spikatura të mendimtarëve tanë të shquar si “Probleme Shqiptare” të Mehdi Frashërit, “Shqiptarët: Çelësat për të kuptuar jetën dhe natyrën e tyre” të Faik Konicës, “Organizimi i kaosit” dhe “Problemaciteti shqiptare” nga Branko Merxhani, “Plagët tona” nga Lumo Skëndo, “Pesë anarkitë” nga Noli, “Orientalizëm apo oksidentalizëm” nga Krist Maloki, “Zgjimi i vonuar i Shqiptarëve” nga Stavro Skëndi, “Njëmendësia shqiptare” nga Nebil Çika apo pjesë të veçanta nga Eqerm Bej Vlora, Vangjel Koça, Tajar Zavalani, Anton Harapi, konstaton se krizat që ne shqipta

Sulejmani i Manipulueshëm

Postuar në 06 Tetor, 2015 04:45

Debatit rreth mbishkrimit të sulltan Sulejmanit iu shtua edhe Aurel Plasari, me titullin përkatës para emrit, ndërkohë që Artan Fuga e Edmond Tupja, për të cituar dy të porsabotuar në rubrikën opinione të Panoramës, i vijnë lexuesit pa dekorata. Me sa duket tani gjykohet i domosdoshëm certifikimi i retorikës me rang, që, e monopolizuar nga deputeti në gatishmëri Eduart Ndocaj, rrezikon të banalizohet dhe të shfryjë tullumbacen e Djallit rezervuar osmanëve në liturgjinë e memories sonë kolektive.

Akuzë totale: Meta, hajdut dhe injorant. Berisha, i çmendur dhe kriminel. Rama, kryeministër pafille

Postuar në 03 Tetor, 2015 16:18

Jetojmë në një kohë injorantësh, që drejtojnë Shqipërinë dhe Shqiptarët. Por kjo është pak; sepse këta nuk janë vetëm injorantë, që nuk dinë asgjë dhe iu duket vetja se dinë gjithcka, por janë edhe hajdutë; edhe abuzues, edhe gënjeshtarë - dhë më në fund, këta janë edhe kalamaj që zihen për atë që kanë vjedhur dhe për ata që duan të sundojnë. Shqiptarët sot sundohen prej tyre; dhe kjo do të jetë pa dyshim një turp historik.

Gomë dhe laps për historinë: "Pavarësia filloi me katolikët dhe arbëreshët". Sa larg do shkojë ky revan?

Postuar në 27 Shtator, 2015 17:08

Tashmë nuk është më risi. Linja katolike në arsim dhe histori, po përvijon një politikë rishkrimi dhe parashtrimi faktesh që nuk kanë sesi të nxirren jashtë kontesktit të axhendave politike.

Flisni hapur edhe për shokun Enver. Është të paktën më e ndershme

Postuar në 19 Shtator, 2015 11:48

Të gjithë kujtojmë sesa i bezdisshëm dhe acarues, shpesh fyes, u bë Sali Berisha kryeministër, kur nuk linte rast pa folur për historinë e për figura historike, të cilat kërkonte t'i celebronte me sensin e vënies së drejtësisë në vend. E mbajmë mend edhe kur u tall publikisht me një pjesë të Jugut, teksa shpalli si aksion qeveritar kthimin e kokës së Ali Pashë Tepelenës në Shqipëri, gjithë në një përpjekje cinike që mori përgjigje djersitëse në qershor të 2013-ës.

Tezat për Luftën, K. Frashëri: Italia fashiste kërcënonte ekzistencën e kombit shqiptar. 52 mijë kolonë u vendosën në 8 muaj në Shqipëri

Postuar në 17 Shtator, 2015 17:39

Kristo Frashëri publikon një analizë të vetën në gazetën “Dita” me temë Luftën Nacionalçlirimtare. Për këtë temë është shkruar shumë, historianët vijojnë të grinden për rolin e disa prej figurave etj., gjithë duke marrë më shumë rreshtime politike. Frashëri ka një lloj autoriteti në Shqipëri, edhe mse profesionistëve të fushës, kështu që mendimi i tij dëgjohet. Po veçojmë tre momente nga analiza: së pari se pushtimi i Italisë, nuk zhbëri pavarësinë e Shqipërisë, por sipas Frashërit, ajo rrezikonte ekzistencën e kombit shqiptar.

Reportazh/Një ditë në Passau

Postuar në 13 Shtator, 2015 17:07

Vjeshta meterologjike sapo kishte hyrë. Ishte fillim-shtatori në Passau të Gjermanisë, një qytet në Landin e Bavarisë në qendër të Europës. Ishte një ditë e vrenjtur...Moti i asaj dite i jepte atij qyteti “mesjetar” romantizëm dhe turistit ndoshta më shumë dëshirë për të hyrë thellë dhe më thellë në histori dhe kulturën e tij.. Po si e ka marrë ky vendbanim emrin Passau?

Pages

Subscribe to RSS - historia