historia

Mjekra, mes funksionit të munguar fizik dhe mesazhit që përçon

Postuar në 28 Dhjetor, 2020 23:43

Qimet e fytyrës janë dy llojesh: mjekra dhe mustaqet. Çdo stilim i qimeve në fytyrë është njëra ose tjetra, ose të dyja bashkë.

“The Economist” në një artikull të 2015-s fliste për një trend në rritje të mjekrës, ndërsa raportonte  nga Kampionati Kombëtar i Mjekrave dhe Mustaqeve. Një vit më parë, "New York Post" kishte publikuar një artikull në të cilin thuhej se meshkujt në Bruklin paguanin deri në 8 500 euro për transplant qimesh, në mënyrë që të bëheshin me mjekër.

Çekia dhe Sllovakia bllokojnë dokumentin gjerman të zgjerimit të BE-së

Postuar në 18 Dhjetor, 2020 13:39

Republika Çeke dhe Sllovakia kanë lëshuar së fundmi në deklaratë të përbashkët përmes së cilës kanë shprehur mosaprovimin e tyre me përfundimet e Këshillit të Europës mbi zgjerimin. Dokumenti në fjalë është propozuar nga presidenca gjermane dhe në qëndrimin e palës çeke dhe sllovake vihen në pikëpyetje ato që quhen “elementë të falsifikimit të historisë”.

Të pandehur që bëjnë adetin e patriotizmit

Postuar në 29 Nëntor, 2020 15:29

Prej dy ditësh përcillet në media ceremonia e rastit për festat e nëntorit. Në mënyrë shabllone lexon tituj kronikash të tipit: "Pavarësia bashkon politikën". Ose “Çlirimi ndan politikën”.

Pra kjo politikë martohet te Pavarësia dhe divorcohet te Çlirimi. Që për disa as nuk është i tillë. 

Nuk mund të ketë falje të vërtetë pa njohje përgjegjësish

Postuar në 27 Nëntor, 2020 23:58

 

Të mos harrojmë, por të falim!

Hijet dhe kapriçot e Beogradit*

Postuar në 06 Nëntor, 2020 01:14

 

Nëse ndodhesh në Beograd në një ditë të vranët, e ke të pamundur të dallosh shkrirjen e këtij qyteti me qiellin. Labirinthi i fasadave gri të huton dhe të kuturis njëkohësisht. Një mori ndërtesash janë lyer në gri me hije të ndryshme dhe shumica në nevojë restaurimi. Paradoksalisht, kryeqyteti i vetëm i Bardhë në botë, që do të thotë fjalë për fjalë "Qyteti i Bardhë", është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Serbisë me një popullsi rreth 2 milion banorë dhe ndodhet aty ku lumi Danub takon lumin Sava dhe ku Rrafshi i Panonit takon Ballkanin.

Duhet shkruar proza e plaçkitjes, që nesër të mos ta lexojmë si histori progresi

Postuar në 24 Gusht, 2020 15:51

Nëse lexon Agjencinë Telegrafike Shqiptare – ka që e lexojnë akoma nuk ka pse çuditemi – të përplaset në fytyrë progresi, zhvillimi ekonomik, Shqipëria e bukur, turizmi që nuk ndalet. Mund të mendosh që në fund të fundit kjo është detyra e një agjencie qeveritare, të flasë mirë për punët e qeverisë. Sepse ATSH është e tillë, ajo vetëm emrin ka shqiptare.

Tirana e xanun

Postuar në 19 Maj, 2020 13:36

E kujt është Tirana? Ja një pyetje që të vjen vetiu ndërmend kur je dëshmitar i ngjarjeve të shformimit dhe riformimit të saj të vazhdueshëm. I kujt është ky qytet, apo gati qytet? Kujt i përket, kujt i flet dhe kë përfaqëson?

Lufta e Dytë Botërore si paradigmë për të ardhmen e paqes në Europë

Postuar në 11 Maj, 2020 14:09

Ndonëse Gjermania e celebroi 9 majin si ditë Çlirimi, debati mbi Luftën e Dytë Botërore po i jep formë marrëdhënieve mes Rusisë dhe Europës. Në një opinion të datës 8 maj, ambasadori rus në BE, Vladimir Chizon flet për një “ortek gënjeshtrash” mbi Rusinë në mediat europiane.

Një histori e shkurtër e sektit të Hashashinëve

Postuar në 24 Prill, 2020 13:57

Historia e sektit shiit Hashashin shkon pas në kohë në vitin e vdekjes së Imamit Jafar al-Sadiq. Sekti është degë e një sekti tjetër, atij Ismailit Nizari dhe emri i tyre që rrjedh në origjinal nga termi Asāsiyyūn – besimtarë të themeleve të besimit, ose besimit të vërtetë – asociohet me termin anglisht assassin që do të thotë vrasës. Kjo për arsye se për rreth dy shekuj ky sekt i përqendruar kryesisht në Persi përhapte terror dhe përdorte taktika eliminimi fizik të veçanta.

Një kohë e vyer për ta kuptuar më mirë historinë e mospajtimit tonë

Postuar në 17 Mars, 2020 19:51

 

Teksa ditët po kalojnë nën presionin dhe tiraninë e një virusi pandemik, e ke më të lehtë të kuptosh arsyet se përse një shoqëri kaq e vogël numerikisht e përjeton diskutimin publik si një luftë civile permanente. 

E ke më të thjeshtë të kuptosh se përse që nga krijimi i këtij shteti nuk është gjerur dot konsensusi dhe se bashkëjetesa është tamam siç e përkufizonte Esad Pashë Toptani, “një ekuilibër të urrejtjes”.

Pages

Subscribe to RSS - historia