Shqiperia

Kemi vetëm një pasuri të vërtetë me vlerë: Artin Bizantin dhe Post - Bizantin

Postuar në 16 Prill, 2017 16:48

Maks Velo ka dhënë një intervistë për “Gazeta Shqiptare” publikuar sot, në të cilën flet për periudhën e socializmit, artit në të, artit modern dhe trashëgimisë shqiptare. Në mbylljen e intervistës, Velo, vetë një lëvrues i artve pamore, ka bërë këtë pohim që ka njëfarë rëndësie për të kuptuar klasifikimin e kontributit të shqiptarëve në artin pamor.

Pyetjes “A identifikohet Shqipëria me anë të ndonjë arti, në vizionin tuaj “, Velo iu përgjigj:

"Platforma shqiptare shkon përtej Marrëveshjes së Ohrit dhe këtë në Tiranë e dinë mirë"

Postuar në 15 Prill, 2017 16:20

Ambasadori rus në Tiranë, Aleksander Karpsuhin, ka dhën para dy ditësh një intervistë për emisionin “Diplomaticus” në Neës24. Ai ka folur për situatën në Siri, goditjet e SHBA dhe presidentin Assad. Sipas Karpushin, Moska sheh te rrëzimi i Assad me forcë, kalimin e Sirisë në skenarin libian, që do të thotë shpërbërje. Ambasadori ka folur edhe për situatën në Maqedoni, duke kërkuar të sqaroj qëndrimet e Moskës zyrtare për Platformën e Tiranës. Më poshtë komenti i ambasadorit, që është në fakt një kundërshtim i deklarimeve të qeverisë shqiptare në këtë drejtim(minuta 22:50):

Realizmi Socialist, si uzinë e prodhimit të urrejtjes ideologjike

Postuar në 15 Prill, 2017 12:23

Realizmi socialist që nga lindja e vet si rrymë letrare ka qenë një rrymë e panatyrshme, sepse duke u imponuar nga ideologjia bolshevike dhe nga shteti totalitar sovjetik, në plan të parë e ka pasur imponimin e diktatit ideologjik mbi artin, e jo përjetimin dhe afirmimin e vlerave estetike. Objektivi kryesor i realizmit socialist, që nga akordi ndërmjet Stalinit e Gorkit në vitin 1932, për konstituimin e një modeli normativ letrar, ishte glorifikimi i socializmit dhe i atdheut ku ai u instalua për herë të parë dhe denoncimi i armiqve të socializmit e të BRSS-së.

Projektligji për pakicat kombëtare i vë kapak “çështjes së pakicës bullgare në Shqipëri”

Postuar në 14 Prill, 2017 12:54

Projektligji u ri për minoritetet është përshëndetur nga pakica maqedonase, konkretisht shoqata “Ilinden” ,dega e Gollobordës. Agjencia maqedonase “Mia” raporton se shoqata e vlerëosn projektligjin që do të diskutohet së shpejti në Parlament, por ka shtuar edhe një aspket që në fakt ka rëndësi përtej pakicës maqedonase. Shoqatës nuk i ka shpëtuar fakti se projektligji njeh pakicë maqedonase ndër të tjera, por jo pakicë bullgare.

Vuçiç: Bëhet fjalë për Jugosllavinë e vjetër plus Shqipërinë

Postuar në 06 Prill, 2017 12:08

Aleksandër Vuçiç ka lëshuar një mesazh jo pak “provokativ” kur përmes një interviste për “Politico” në SHBA, ka deklaruar se bashkimi ekonomik dhe doganor i Ballkanit Perëndimor është në fakt një rikrijim tregu i Jugosllavisë së vjetër plus Shqipërinë.

Karriera e Medvedev u dëmtua, në mos u prish. Keni parë një gjë të tillë në Shqipërinë europiane?

Postuar në 30 Mars, 2017 10:23

Në vende me tendenca autoritare si Shqipëria ka një ide se beniaminët e atij që ka pushtetin janë të pacenueshëm në ambiciet e veta politike. Shembuj konkretë: Lulzim Basha u zgjodh në krye të PD-së thjesht se kështu donte Sali Berisha. Një tjetër: Erjon Veliaj u bë kryetar bashkie në Tiranë dhe po  lejohet të kultivojë ambicien për kryetar PS-së dhe kryeministër me lejen e qartë dhe bekimin e Edi Ramës.

Partneriteti strategjik, mall shumice - nënshkruhet dokumenti edhe me Francën

Postuar në 28 Mars, 2017 21:46

Pa ndonjë fushatë të parapërgatitur siç ndodhi në rastin me Turqinë, qeveria lajmëroi firmosjen në Paris të partneritetit strategjik mes Shqipërisë e Francës në në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë. Njoftimi zyrtar nuk jep më shumë detaje për këtë vizitë, por nga leximi i deklaratës që ka përcjellë zyra për shtyp e kryeministrit shqiptar, theksi është tek bashkëpunimi në luftën kundër ekstremizmit.

Islamofobia në Shqipëri i ka rrënjët në identitetin politik të shtetit post - komunist*

Postuar në 28 Mars, 2017 18:00

Siç tregon një sondazh i kryer nga Programi Evropian i “Chatham House”, opozita e publikut ndaj çdo imigrimi të mëtejshëm nga shtetet kryesisht myslimane nuk është e kufizuar tek administrata Trump (zbatimi i 'Muslim-Ban '). Të anketuarit në Austri, Belgjikë, Francë, Gjermani, Greqi, Hungari, Itali, Poloni, Spanjë dhe Mbretëri e Bashkuar u prezantuan me deklaratën ‘Komplet imigrimi nga vendet kryesisht myslimane duhet të ndalet".

Pages

Subscribe to RSS - Shqiperia