Gjykata Kushtetuese

12 kambana alarmi

Postuar në 17 Mars, 2016 15:57

Gazeta “Mapo”, nëpërmjet një shkrimi me autor Leonard Bakillarin, punuar në kuadër të projektit “Udha e shkronjave”, kishte sjellë para pak ditësh në vëmendje të opinionit publik një fakt, i cili, sipas vlerësimit tim, duhet marrë shumë seriozisht. Në një periudhë prej dy vitesh e gjysmë në pushtet, shumica e majtë qeverisëse është rrëzuar 12 herë nga Gjykata Kushtetuese. Në të vërtetë, aty nuk thuhej asgjë e panjohur për opinionin publik. Rast pas rasti është njoftuar gjithmonë, si për ankimimin, ashtu edhe për vendimin e marrë nga Gjykata Kushtetuese.

Mandati i Kokëdhimës shkon në Kushtetuese

Postuar në 08 Mars, 2016 20:41

Mandati i Koço Kokëdhimës do të shqyrtohet në Gjykatën Kushtetuese. Kështu ka vendosur Këshilli i Mandateve dhe i Rregullores në Kuvendin e Shqipërisë, që është mbledhur sot pasdite pikërisht për të trajtuar këtë çështje. Para një jave Gjykata çmoi se vendimi i mëhershëm i Kuvendit për të mos e shqyrtuar çështjen e mandatit të Kokëdhimës, i akuzuar për konflikt interesi, ishte antikushtetues. Sot Kuvendi e kalon sërish topin drejt gjykatës. “Betejat tona vazhdojnë, sepse kusarët e PS-së janë të shumtë, marrin çdo cent të parave të shqiptarëve. Kjo luftë nuk mbaron këtu, por do vazhdojë.

Gjykata Kushtetuese rrëzon nenet represive të ligjit “Për procedurat tatimore”

Postuar në 03 Mars, 2016 18:05

Gjykata Kushtetuese ka hedhur edhe njëherë poshtë nisma të qeverisë, teksa sot ka zbardhur vendimin e saj kundër disa neneve të ligjit “Për procedurat tatimore”. “Gjykata Kushtetuese, pasi analizoi pretendimet e ngritura nga kërkuesja, si dhe prapësimet e paraqitura nga subjekti i interesuar, Këshilli i Ministrave, bazuar në nenet 131/a dhe 134/f të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë, si dhe në ligjin nr. 8577, datë 10.02.2000 “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”, vendosi:  Pranimin pjesërisht të kërkesës.

Taksa e ndikimit në infrastrukturë në Gjykatë Kushtetuese?

Postuar në 28 Shkurt, 2016 15:32

Edhe taksa e ndikimit në infrastrukturë që është vendosur së fundmi mnga Bashkia e Tiranës, do të shkojë drejt Gjykatës Kushtetuese. Shoqata e Ndërtuesve është iniciatore e kundërshtimit të saj, duke pretenduar se mënyra e re e përllogaritjes së saj, ka çuar në dhjetë fishim të barrës fiskale. Lajmi bëhet i ditur nga “ABC NEWS”, që referon se “përfaqësuesit e shoqatës bëjnë të ditur se kanë zgjedhur kompaninë ligjore që do të prezantojë në Kushtetuese kërkesën për rrëzimin e kësaj takse.

Antiligjore rezistenca e PS për mandatin e Koço Kokëdhimës

Postuar në 24 Shkurt, 2016 17:23

Një tjetër vendim i shumicës provohet si antiligjor. Gjykata Kushtetuese rrëzon vendimin e mazhorancës parlamentare që të mos çojë në këtë gjykatë kërkesën e Partisë Demokratike për heqjen e mandatit të deputeti socialit, Koço Kokedhima. Në seancën e 16 prillit të vitit të shkuar Kuvendi nuk pranoi kërkesën e bërë nga një grup deputetesh të opozitës me, argumentin se nuk përmbusheshin kushtet për të dëguar në Gjykatën Kushtetuese kërkesën e tyre.

Lëvizja më e zgjuar e Nishanit. Zyrtarizoi kërkesën të shtunën, e cila nuk është protokolluar akoma në Gjykatën Kushtetuese

Postuar në 21 Shkurt, 2016 19:50

Top-Channel raporton sot se kërkesa e Presidentit të Republikës drejtuar Gjykatës Kushtetuese nuk ka mbërritur akoma në këtë fundit. Pra ajo nuk është protokolluar, duke na zbuluar kështu inteligjencën e Bujar Nishanit, se përse e publikoi kërkesën e tij ditën e shtunë. Nëse kërkesa depozitohet të hënën, atëherë Gjykata  do të duhet të mblidhet sa më shpejt për të vendosur për interpretimin e një çështjeje që është zgjidhur nga vetë praktika e punës që edhe Bujar Nishani ndër të tjerë ka vendosur ndër vite për këtë çështje.

A po shkon Presidenti shkon drejt shkeljes së Kushtetutës për afatin e emërimit të një ministri?

Postuar në 21 Shkurt, 2016 16:00

Presidenti i Republikës nuk do të dekretojë emërimin e Arben Ahmetajt në detyrën e ministrit të Financave dhe të Milva Ikonomit në detyrën e ministrit të Ekonomisë, derisa të shprehet Gjykata Kushtetuese. Këtë e raporton Tv Klan, që ka burime të mjaftueshme në Presidencë. “Presidenti i Republikës nuk do t’i dekretojë emërimet e Arben Ahmetajt dhe Milva Ekonomit në Ministrinë e Financave dhe atë të Ekonomisë.

Po nëse Cani jep dorëheqje, apo deklarohet i pamundur për të vazhduar detyrën?

Postuar në 20 Shkurt, 2016 21:43

Kërkesa e Presidentit të Republikës, Bujar Nishani, drejtuar Gjykatës Kushtetuese, për interpretimin e nenit 98, pika 1 të Kushtetutës për dekretimin e dy ministrave, duket se ka brenda natyrë spekuluese dhe bazohet në sofizëm.

Presidenti krijon krizën: Kërkon interpretimin e Gjykatës Kushtetuese për dekretet e dy ministrave

Postuar në 20 Shkurt, 2016 19:10

Sot presidenti i Republikës, Bujar Nishani i është drejtuar Gjykatës Kushtetuese për të interpretuar nenin 98, pika 1 të Kushtetutës. Gjithçka për të kuptuar rolin e tij në procesin e emërimit të dy ministrave, proces që e ka bërë disda herë pa asnjë problem të këtillë. Me këtë rast, çdo koment është i kotë, pasi “loja” e Bujar Nishanit nuk është loja e Bujar Nishanit. Ajo është zbatim i “betejës për emërimin e Arben Ahmetajt” që paralajmëroi Lulzim Basha, por që duket qartë se dora e kujt është.

Pages

Subscribe to RSS - Gjykata Kushtetuese