Gjykata Kushtetuese

Gjykata Kushtetuese mes histerikëve kronikë dhe Kushtetutës

Postuar në 13 Dhjetor, 2016 17:37

Publikimi i opinionit të Komisionit të Venecias mbi kërkesën e bërë në adresë të saj nga Gjykata Kushtetuese për çështje të reformës në drejtësi, u pasua nga një seri deklaratash politike. Ambasadorët Lu dhe Vlahutin autorizuan deklarimet e para, ku me një gjuhë diplomatike, por të qartë, këshillonin Gjykatën sesi duhet të vepronte. Të bënte “leximin e duhur të opinioinit të Venecias”.

Opinioni i Venecias sërish me dy lexime, fjala e fundit për Vetting-un i takon Gjykatës Kushtetuese

Postuar në 12 Dhjetor, 2016 16:00

Komisioni i Venecias ka publikuar opinioin për katër pyetjet që Gjykata Kushtetuese i kishte adresuar këtij Komisioni me kërkesë të Partisë Demokratike. Sipas Komisonit të Venecias, ndonëse Gjykata Kushtetuese është në konflikt interesi me ligjin e Vetting-ut, ajo nuk mund të përjashtohet nga e drejta për të shqytuar nëse ligji është në përputhje me kushtetutën.

Vetting-u, shkon për herë të dytë në Venecia. PD gjen gabime në variantin e përkthyer nga Euralius

Postuar në 30 Nëntor, 2016 21:43

Gjykata Kushtetuese i ka ridërguar edhe njëherë Komisionit të Venecias, ligjin e Vetting-ut, pas ankesës së Partisë Demokratike se varianti i dërguar në Venecia, mbi të cilit pritet një opinion ka patur gabime në përrkthim. “Tv Klan” raportoi se pretendimet e opozitës janë konfirmuar edhe nga Gjykata Kushtetuese, e cila ka sqaruar se përkthimi i Ligjit që mbërriti në Komisionin e Venecias në 25 Tetor ishte bërë nga ekspertët e misionit Euralius.

Debatet në Gjykatën Kushtetuese, Vladimir Kristo: Koha të reformohet sistemi politik. Po bëhen eksperimente me të drejtat e njeriut

Postuar në 22 Nëntor, 2016 15:18

Rrëzimi sot nga Gjykata Kushtetuese i kërkesës së deputetit socialist Pandeli Majko për heqjen e pezullimit të Vettingut, është shoqëruar edhe me një përballje opinioni mbi nevojën e reformës në drejtësi në tërësi dhe mënyrës si është realizuar ajo nga shumica qeverisëse. Kjo pasi vettingu në tërësi mban vulën e qeverisë dhe të dy selive diplomatike kryesore në Tiranë që u investuan në imponimin e një ligji të tillë. Më poshtë disa nga diskutimet e zhvilluara në seancën e sotme në Gjykatën Kushtetuese ku spikat opinioni i Vladimir Kristos për nevojën e pastrimit të sistemit politik:

Paradite e zymtë për Donald Lu, Gjykata Kushtetuese rrëzon kërkesën e Majkos për të hequr pezullimin e Ligjit të Vetting-ut

Postuar në 22 Nëntor, 2016 10:54

Prezenca e ambasadorit amerikan në sallën e Gjykatës Kushtetuese nuk i ndihmoi relatorët socialistë, Pandeli Majko, Fatmir Xhafaj dhe Vasilika Hysi të bindin Gjykatën për heqjen e pezullimit për Ligjin e Vetting-ut, çka do t'i hapte rrugë një opinioni pozitiv për hapjen e negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë në BE në samitin e dhjetorit.

Në ankth nga vendimi i Gjykatës për Vetting-un, projekton fajtorin në rast dështimi për hapjen e negociatave (Video)

Postuar në 18 Nëntor, 2016 13:23

Pas presionit ndaj Gjykatës Kushtetuese, kryeministri Rama ka stigmatizuar trupën e kësaj Gjykate, duke mos e fshehur frikën për një rrëzim të mundshëm të Ligjit të Vetingut dhe për pasojë moshapjen e negociatave të anëtarësimit në dhjetor, ashtu siç ka deklaruar vetë ai.
Në ceremoninë e diplomimit të studentëve të Fakultetit të Drejtësisë, Rama i quajti gjykatësit e Kushtetueses njerëz që kanë tmerr nga Vettingu dhe nga një sistem që funksionon.

Plani rezervë i PD, Pas Vetting-ut çon në Kushtetuese edhe Ligjin Për Këshillin e Lartë të Gjyqësorit dhe Prokurorisë

Postuar në 18 Nëntor, 2016 12:59

Parimisht Partia Demokratike ka dhënë konsensusin për reformën në drejtësi, por miratimi në veçanti i ligjeve të paketës që do ta bënin funksionale këtë reformë është arma e fundit për t'i dhënë garancitë opozitës se në mënyrë naive nuk do t'i dhurojë fitoren në tavolinë mazhorancës. Fitore në planin politik dhe atë ekzekutiv. Kjo sepse një miratim pa kushte i këtij ligji por edhe atij të Vetting-ut do t'i jepte argument shumicës për të kurorëzuar hapjen e negociatave të anëtarësimit me Bashkimin Europian para zgjedhjeve të Qershorit.

Qeveria del hapur, i bën presion Gjykatës Kushtetuese për Vetting-un

Postuar në 11 Nëntor, 2016 18:05

Nuk është e panjohur që kryeministri ynë është arrogant në raport me publikun dhe të tretët që janë  hallkë ndërlidhëse mes tyre. Deri në një farë mase kjo kuptohet për shkak të karakterit të tij dhe mungesës së qetësisë për të mos ndërfutur cenet personale në detyrat institucionale.

Ligji i pronave, Gjykata Kushtetuese zhvlerëson "zërin kadastral fillestar" si kriter kompensimi për 26 mijë dosje

Postuar në 09 Nëntor, 2016 17:38

Dy pika të ligjit “Për trajtimin e pronës dhe përfundimin e procesit të kompensimit të pronave” janë gjetur në shkejle nga Gjykata Kushuetuese e cila ka vendosur shfuqizimin e tyre. Bëhet fjalë për pikën 3 dhe 5 të nenit 6 të këtij ligji, që detyron pronarët që kanë përfituar vendim kthimi dhe kompensimi nga Agjencia  t’i kthejnë shtetit diferencën e  vlerës monetare, pas llogaritjes me formulen e re qe bazohet ne zërit kadastral që toka ka pasur në kohën e shpronësimit. 

Ndarjet politike reflektohen edhe në BE, përplasje Kukan-Fleckenstein për dërgimin e Vettingut në Kushtetuese

Postuar në 08 Nëntor, 2016 09:46

Ndarjet politike për Shqipërinë janë reflektuar edhe në Bruksesl. Eduard Kukan dhe Knut Fleckenstein janë përplasur për ligjin e Vetingut. Raportuesi për Shqipërinë në Parlamentin Europian, Knut Fleckenstein ka venë në pikëpyetje domosdoshmërinë e konsultimit të Gjykatës Kushtetuese me Komisionin e Venecias për ligjin e Vetingut.

Pages

Subscribe to RSS - Gjykata Kushtetuese