Gjykata Kushtetuese

Përfundimtare, taksa e ndërtimit në Tiranë 8%. Gjykata Kushtetuese merr vendim në favor të Veliajt

Postuar në 02 Nëntor, 2016 10:32

Këshilli Bashkiak i Tiranës rriti vjet taksën e ndërtimit si një mënyrë për të siguruar më shumë të ardhura nga fitimet e ndërtuesve. Taksa 8% e propozuar nga bashkia u kundërshtua me forcë nga ndërtuesit, të cilët  ankimuan ligjin në Gjykatën Kushtetuese.

Sipas tyre, taksa mbi infrastrukturën nënkupton ofromin e shërbimeve publike përreth ndërtimit, rrugën, instalimin e linjave të energjisë elektrike, ujësjellës etj. Por, të gjitha këto shërbime, ndërtuesit thonë se i bëjnë vetë, çka dyfishon shpenzimet për ndikimin në infrastrukturë sipas tyre.

Recidivistë...Kundër Gjykatës me histeri

Postuar në 25 Tetor, 2016 20:34

Gjykata Kushtetuese vendosi sot të pezullojë ligjin për vettingun e prokurorëve dhe gjyqtarëve duke kërkuar një mendim për këtë nga Komisioni i Venecias. Pak ditë më parë, Komisioni i Venecias solli një përgjigje për një procedurë të ngjashme që ishte vënë në lëvizje nga Gjykata Kushtetuese për ligjin e pronave. Sjellim këtë analogji për të tërhequr vëmendjen se procedurat janë procedura dhe se janë aty edhe për të kultivuar një regjim nervor të përshtatshëm për këtë sistem që e quajmë demokraci.

SHBA-BE reagojnë thatë për pezullimin e Vetting-ut nga Gjykata Kushtetuese

Postuar në 25 Tetor, 2016 19:21

Pas pezullimit të Vetting-ut nga Gjykata Kushtetuese kanë reaguar Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian. Në një deklaratë të përbashkët SHBA dhe BE thonë se respektojnë autoritetin e Gjykatës Kushtetuese për të shqyrtuar Ligjin e Vetingut dhe pezulluar zbatimin e tij. Sipas tyre Gjykata Kushtetuese ka thënë se do t’ia referojë ligjin Komisionit të Venecias, ndaj dhe nxisin që ky referim të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur për të parandaluar vonesa.

Ikën nga Gjykata Kushtetuese Sokol Berberi. Letra e dorëheqjes bëhet publike sot, ishte dorëzuar që më 15 shtator

Postuar në 25 Tetor, 2016 15:35

Ka dhënë dorëheqjen nga detyra e anëtarit të Gjykatës Kushtetuese, Sokol Berberi. Vizion Plus raporton se Berberi ka dorëzuar letrën e dorëheqjes që më 15 shtator, duke hequr dyshimin se largimi lidhet me rrëzimin sot të ligjit për vettingun.

Pezullohet ligji i Vetting-ut, Gjykata Kushtetuese nuk ndikohet nga presioni i ambasadës amerikane

Postuar në 25 Tetor, 2016 13:37

Qeveria nuk do të marrë brenda këtij mandati frytet e reformës në drejtësi, të paktën për pastrimin e trupës së gjyqtarëve dhe prokurorëve. Përkundër objektivave të ambasadës amerikane që ligji të niste menjëherë zbatimin, ky proces duket se do të marrë shumë kohë derisa të prodhojë efektet e para.
Kjo pasi Gjykata Kushtetuese ka pezulluar ligjin e “Vetting”-ut, pas kërkesës së Partisë Demokratike, që e cilëson ligjin si antikushtetues, pasi i jep qeverisë kontrollin politik mbi organet që do të vendosin për pastërtinë e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

A ka dhënë vërtet "Ok" Komisioni i Venecias për ligjin e pronave?

Postuar në 22 Tetor, 2016 22:09

Më datë 17 tetor, ministri Manjani u shpreh i lumtur që Komisioni i Venecias adoptoi “Amicus Curiae Brief” për Gjykatën Kushtetuese të Shqipërisë. Ai e interpretoi këtë proces të Komisionit të Venecias si më poshtë:  

Ky Komision ka vlerësuar  si të drejtë dhe në përputhje të plotë me standardet e Konventës Europiane të të Drejtave të Njeriut”.

Akuza e Berishës: “Ankimimi i marrëveshjes së ujërave në Gj. Kushtetuese, u bë me nxitjen e një pale të tretë”. A është kjo palë Turqia? (Video)

Postuar në 13 Tetor, 2016 15:57

Sot është shfaqur në Parlament ministri i Jashtëm, Ditmir Bushati, njeriu që doli jashtë loje me lëvizjen e fundit diplomatike të Ilir Metës. Ai ka deklaruar se “në marrëdhëniet me fqinjët duhet reciprocitet dhe jo kompleksim”. Bushati ka shtuar se Franca dhe Gjermania kanë mbështetur modelin e adoptuar nga qeveria shqiptare për marrëdhëniet me fqinjët, disa prej të cilëve përsërisin shpesh se “shqiptarët nuk janë vetëm në këto akte”.

Shoqata e Pronarëve ankohet për Gjykatën Kushtetuese në Komisionin e Venecias

Postuar në 03 Tetor, 2016 14:28

Shoqata kombëtare e pronarëve të shpronësuar me forcë, "Pronësi me drejtësi" i është drejtuar me një letër Komisionit të Venecias nisur nga kërkesa për opinion që Gjykata Kushtetuese i ka kërkuar këtij komisioni lidhur me ligjin nr 133/2015 "Për trajtimin e pronave dhe finalizimin e procesit të kompensimit të pronave" të miratuar në janar të këtij viti.

Shoqata e ka kundërshtuar këtë ligj para Gjykatës Kushtetuese në Mars të vitit 2016. Por kjo e fundit në korrik 2016 kishte dorëzuar një kërkesë për të pasur një Opinion Amicus Curiae nga Komisioni i Venecias për këtë çështje.

Pronarët sërish drejt Kushtetueses: Anuloni ligjin e pronave

Postuar në 09 Shtator, 2016 20:13

Shoqata e Pronarëve kërkon për së dyti nga Gjykata Kushtetuese që të pezullojë zbatimin e ligjit të ri të pronave. Pasi kanë marrë një vendim të ndërmjetëm të Kushtetueses pronarët deklarojnë se si kanë shkuar punët tashmë nuk kuptohet më se kush e ka të drejtën e pronës.
"TemaTv"

Pages

Subscribe to RSS - Gjykata Kushtetuese