Gjykata Kushtetuese

Debatet në Gjykatën Kushtetuese, Vladimir Kristo: Koha të reformohet sistemi politik. Po bëhen eksperimente me të drejtat e njeriut

Postuar në 22 Nëntor, 2016 15:18

Rrëzimi sot nga Gjykata Kushtetuese i kërkesës së deputetit socialist Pandeli Majko për heqjen e pezullimit të Vettingut, është shoqëruar edhe me një përballje opinioni mbi nevojën e reformës në drejtësi në tërësi dhe mënyrës si është realizuar ajo nga shumica qeverisëse. Kjo pasi vettingu në tërësi mban vulën e qeverisë dhe të dy selive diplomatike kryesore në Tiranë që u investuan në imponimin e një ligji të tillë. Më poshtë disa nga diskutimet e zhvilluara në seancën e sotme në Gjykatën Kushtetuese ku spikat opinioni i Vladimir Kristos për nevojën e pastrimit të sistemit politik:

Paradite e zymtë për Donald Lu, Gjykata Kushtetuese rrëzon kërkesën e Majkos për të hequr pezullimin e Ligjit të Vetting-ut

Postuar në 22 Nëntor, 2016 10:54

Prezenca e ambasadorit amerikan në sallën e Gjykatës Kushtetuese nuk i ndihmoi relatorët socialistë, Pandeli Majko, Fatmir Xhafaj dhe Vasilika Hysi të bindin Gjykatën për heqjen e pezullimit për Ligjin e Vetting-ut, çka do t'i hapte rrugë një opinioni pozitiv për hapjen e negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë në BE në samitin e dhjetorit.

Në ankth nga vendimi i Gjykatës për Vetting-un, projekton fajtorin në rast dështimi për hapjen e negociatave (Video)

Postuar në 18 Nëntor, 2016 13:23

Pas presionit ndaj Gjykatës Kushtetuese, kryeministri Rama ka stigmatizuar trupën e kësaj Gjykate, duke mos e fshehur frikën për një rrëzim të mundshëm të Ligjit të Vetingut dhe për pasojë moshapjen e negociatave të anëtarësimit në dhjetor, ashtu siç ka deklaruar vetë ai.
Në ceremoninë e diplomimit të studentëve të Fakultetit të Drejtësisë, Rama i quajti gjykatësit e Kushtetueses njerëz që kanë tmerr nga Vettingu dhe nga një sistem që funksionon.

Plani rezervë i PD, Pas Vetting-ut çon në Kushtetuese edhe Ligjin Për Këshillin e Lartë të Gjyqësorit dhe Prokurorisë

Postuar në 18 Nëntor, 2016 12:59

Parimisht Partia Demokratike ka dhënë konsensusin për reformën në drejtësi, por miratimi në veçanti i ligjeve të paketës që do ta bënin funksionale këtë reformë është arma e fundit për t'i dhënë garancitë opozitës se në mënyrë naive nuk do t'i dhurojë fitoren në tavolinë mazhorancës. Fitore në planin politik dhe atë ekzekutiv. Kjo sepse një miratim pa kushte i këtij ligji por edhe atij të Vetting-ut do t'i jepte argument shumicës për të kurorëzuar hapjen e negociatave të anëtarësimit me Bashkimin Europian para zgjedhjeve të Qershorit.

Qeveria del hapur, i bën presion Gjykatës Kushtetuese për Vetting-un

Postuar në 11 Nëntor, 2016 18:05

Nuk është e panjohur që kryeministri ynë është arrogant në raport me publikun dhe të tretët që janë  hallkë ndërlidhëse mes tyre. Deri në një farë mase kjo kuptohet për shkak të karakterit të tij dhe mungesës së qetësisë për të mos ndërfutur cenet personale në detyrat institucionale.

Ligji i pronave, Gjykata Kushtetuese zhvlerëson "zërin kadastral fillestar" si kriter kompensimi për 26 mijë dosje

Postuar në 09 Nëntor, 2016 17:38

Dy pika të ligjit “Për trajtimin e pronës dhe përfundimin e procesit të kompensimit të pronave” janë gjetur në shkejle nga Gjykata Kushuetuese e cila ka vendosur shfuqizimin e tyre. Bëhet fjalë për pikën 3 dhe 5 të nenit 6 të këtij ligji, që detyron pronarët që kanë përfituar vendim kthimi dhe kompensimi nga Agjencia  t’i kthejnë shtetit diferencën e  vlerës monetare, pas llogaritjes me formulen e re qe bazohet ne zërit kadastral që toka ka pasur në kohën e shpronësimit. 

Ndarjet politike reflektohen edhe në BE, përplasje Kukan-Fleckenstein për dërgimin e Vettingut në Kushtetuese

Postuar në 08 Nëntor, 2016 09:46

Ndarjet politike për Shqipërinë janë reflektuar edhe në Bruksesl. Eduard Kukan dhe Knut Fleckenstein janë përplasur për ligjin e Vetingut. Raportuesi për Shqipërinë në Parlamentin Europian, Knut Fleckenstein ka venë në pikëpyetje domosdoshmërinë e konsultimit të Gjykatës Kushtetuese me Komisionin e Venecias për ligjin e Vetingut.

Përfundimtare, taksa e ndërtimit në Tiranë 8%. Gjykata Kushtetuese merr vendim në favor të Veliajt

Postuar në 02 Nëntor, 2016 10:32

Këshilli Bashkiak i Tiranës rriti vjet taksën e ndërtimit si një mënyrë për të siguruar më shumë të ardhura nga fitimet e ndërtuesve. Taksa 8% e propozuar nga bashkia u kundërshtua me forcë nga ndërtuesit, të cilët  ankimuan ligjin në Gjykatën Kushtetuese.

Sipas tyre, taksa mbi infrastrukturën nënkupton ofromin e shërbimeve publike përreth ndërtimit, rrugën, instalimin e linjave të energjisë elektrike, ujësjellës etj. Por, të gjitha këto shërbime, ndërtuesit thonë se i bëjnë vetë, çka dyfishon shpenzimet për ndikimin në infrastrukturë sipas tyre.

Recidivistë...Kundër Gjykatës me histeri

Postuar në 25 Tetor, 2016 20:34

Gjykata Kushtetuese vendosi sot të pezullojë ligjin për vettingun e prokurorëve dhe gjyqtarëve duke kërkuar një mendim për këtë nga Komisioni i Venecias. Pak ditë më parë, Komisioni i Venecias solli një përgjigje për një procedurë të ngjashme që ishte vënë në lëvizje nga Gjykata Kushtetuese për ligjin e pronave. Sjellim këtë analogji për të tërhequr vëmendjen se procedurat janë procedura dhe se janë aty edhe për të kultivuar një regjim nervor të përshtatshëm për këtë sistem që e quajmë demokraci.

SHBA-BE reagojnë thatë për pezullimin e Vetting-ut nga Gjykata Kushtetuese

Postuar në 25 Tetor, 2016 19:21

Pas pezullimit të Vetting-ut nga Gjykata Kushtetuese kanë reaguar Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian. Në një deklaratë të përbashkët SHBA dhe BE thonë se respektojnë autoritetin e Gjykatës Kushtetuese për të shqyrtuar Ligjin e Vetingut dhe pezulluar zbatimin e tij. Sipas tyre Gjykata Kushtetuese ka thënë se do t’ia referojë ligjin Komisionit të Venecias, ndaj dhe nxisin që ky referim të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur për të parandaluar vonesa.

Pages

Subscribe to RSS - Gjykata Kushtetuese