Gjykata Kushtetuese

Disa komente mbi qëndrimin e kryegjykatësit të Shqipërisë, z.Ilir Meta.

Postuar në 07 Prill, 2021 12:33

Dje u publika në media një letër e Presidentit të Republikës drejtuar në mënyrë individuale të gjithë anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese. Qëllimi i letrës ishte kritika që i bëhej vendimmarrjes së Gjykatës Kushtetuese në vendimin e saj nr.9, datë 1.3.2021, në të cilin Gjykata Kushtetuese rrëzoi kërkesën e paraqitur nga Kontrolli i Lartë i Shtetit kundër disa pikave të nenit 50 të Ligjit nr. 68/2017 “Për financat e vetëqeverisjes vendore”.

Tri mësime nga një vendim i Gjykatës Kushtetuese

Postuar në 02 Prill, 2021 11:47

 

Me ndryshimet kushtetuese të vitit 2016, u ndryshua dhe neni 131, pika 1, gërma “f” e Kushtetutës ku tashme parashikohet se “1. Gjykata Kushtetuese vendos për: ... f) gjykimin përfundimtar të ankesave të individëve kundër çdo akti të pushtetit publik ose vendimi gjyqësor që cenon të drejtat dhe liritë themelore të garantuara në Kushtetutë, pasi të jenë shteruar të gjitha mjetet juridike efektive për mbrojtjen e këtyre të drejtave, përveçse kur parashikohet ndryshe në Kushtetutë.”

Një drejtori dhe dy gjykata injorojnë Gjykatën Kushtetuese

Postuar në 01 Prill, 2021 23:13

Në Fletoren Zyrtare është botuar së fundmi një vendim i Gjykatës Kushtetuese i datës 4 mars 2021 që është disi atipik nisur nga lloji i vëmendjes që i kushtohet në media kësaj gjykate. Ankues është një subjekt juridik, shoqëria “Top-AlB Konfeksion” që ka kërkuar në objektin e ankimit shfuqizimin si të papajtueshëm me Kushtetutën të një vendimi të Gjykatës Administrative të Apelit në Tiranë.

Shkeljet e përsëritura të Presidentit Meta, në emërimin e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese

Postuar në 28 Dhjetor, 2020 20:57

Sot në faqen zyrtare të institucionit të Presidenit të Republikës u publikua njoftimi (link) se Presidenti emëroi si anëtare të Gjykatës Kushtetuese znj.Sonila Bejtja në pozicion e mbetur vakant për shkak se gjyqtari i mëparshëm, i zgjedhur po nga Presidenti i Republikës nuk arriti të kalonte procesin e rivlerësimit kalimtar.

Altin Binaj bëhet anëtari i pestë i Gjykatës Kushtetuese

Postuar në 22 Dhjetor, 2020 12:50

Altin Binaj betohet sot si anëtari i pestë i Gjykatës Kushtetuese.

Binaj bën betimin para kreut të shtetit, pak ditë pasi Kuvendi miratoi me 96 vota kandidaturën e tij në seancën plenare të javës së shkuar.

Prokurori Altin Binaj ishte e vetmja kandidaturë që u paraqit nga KED para deputetëve.

Po nëse Gjykata Kushtetuese do rrëzonte vettingun? Përgjigja mund të vijë nga rasti ukrainas

Postuar në 30 Tetor, 2020 19:00

Presidenti ukrainas Vladimir Zelenskiy ka depozituar së fundmi një projektligj për shkrirjen e Gjykatës Kushtetuese për shkak se kjo e fundit rrëzoi një draft të tijin kundër korrupsionit. Gjykata çmoi se ligji në fjalë shkel Kushtetutën dhe në këtë kuadër presidenti ka kundërvepruar me kërkesën për shkrirje. Kreu i Gjykatës, Alexander Tupitsky ka deklaruar se një akti i tillë ka shenjat e një grushti shteti.

Pakti detar i 2009-ës teorikisht mund të përsëritet në Arbitrazh

Postuar në 17 Shtator, 2020 02:00

Njoftimi i kryeministrit të Shqipërisë Edi Rama se zgjidhja e çështjes së kufirit detar me Greqinë mund t’i adresohet një Gjykate Ndërkombëtare, shtron për diskutim vlerën e vendimit të Gjykatës Kushtetuese të vitit 2010 që rrëzoi një marrëveshje dypalëshe për këtë qëllim. Pyetja është nëse shqyrtimi gjyësor e mandej vendimi i një trupe ndërkombëtare do të konsiderojë vendimin e Gjykatës sonë si rrethanë cilësuese apo të rëndësishme në ndarjen e kufirit detar dhe shelfit kontinental mes Shqipërisë dhe Greqisë, apo është tërësisht e pavarur në vendimin e vet.

Vendimi i Kushtetutës duhet të respektohet, por edhe të kritikohet

Postuar në 01 Qershor, 2020 14:13

 

Kosovarët janë mësuar të jetojnë në optimizëm dhe në iluzione. Disa pritje u janë realizuar. Kosovën e çliruan luftëtarët e saj dhe NATO-ja. Kosova u shpall edhe e pavarur si shtet dhe u njoh nga shtetet kryesore të botës. Por se Kosova do të zhvillohet, do të jetë shtet funksional, do të ketë nivel të ulët të korrupsionit dhe krimit të organizuar, se njerëzit do të duan të jetojnë në të e jo të largohen, u dëshmuan të kenë qenë iluzione. Iluzione u dëshmuan të kenë qenë edhe pritjet se do të liberalizohen vizat, sepse nuk u liberalizuan.

Status quoja është destabilizuar dhe kjo është fitore jo e vogël

Postuar në 29 Maj, 2020 18:43

Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka vendosur të cilësojë si të drejtë vendimin e presidentit Thaçi për mandatimin e Avudllah Hotit në krijimin e qeverisë. Ky është vendim final dhe Albin Kurti duhet ta njohë dhe respektojë. Atij nuk i ndalohet ta komentojë, por do të ishte gabim ta kundërshtonte zyrtarisht. 

Gjykata Kushtetuese në Kosovë i jep të drejtë Thaçit. Mandati për Avdullah Hotin, i ligjshëm

Postuar në 28 Maj, 2020 22:56

Mediat në Kosovë raportojnë se Gjykata Kushtetuese i ka dhënë të drejtë presidentit të Republikës, Hashim Thaçi në mandatimin e Avdullah Hotit për krijimin e qeverisë së re. 

Pages

Subscribe to RSS - Gjykata Kushtetuese