Europa

Propozim për një FBI europiane

Postuar në 06 Janar, 2017 08:29

Pas propozimeve gjithnjë e më të shumta për një mbrojtje europiane, del në sipërfaqe edhe një die për një FBI të BE-së. Shefi i Konferencës së Sigurisë së Mynihut, Wolfgang Ischinger, citohet nga agjencia gjermane “Deutsche Welle” në mbështetje të idesë së ministrit të Brendshëm gjerman, Thomas de Maziere për forcimin e aparatit të sigurisë me kompetenca federale. Ischinger shkon edhe më larg.

Drejt një Europe që mbrohet pa Amerikën

Postuar në 05 Janar, 2017 15:42

Vota nuk vlen më për të strukturuar legjitimitetin e atyre që zgjidhen. Ndonëse u aplikua ky parim i shpallur “i shenjtë” në Perëndim, Brexit dhe zgjedhja e Donald Trump, nuk po pranohen si shfaqje demokracie pre një kategorie. Ish – ministri I Jashtëm gjerman, Joshka Fischer shkruan në një opinion në “Project Syndicate” se këto dy zhvillime kanë përcaktuar në një masë të madhe rrjedhën e ngjarjeve politike në Europë, sidomos të zgjedhjeve që pritet të mbahen këtë vit në Gjermani, Francë, Holanë dhe ndoshta në Itali.

Histori në kohët e lebrës

Postuar në 05 Janar, 2017 10:22

“Duke u nisur nga parimi themelor i materializmit historik, se krijues të historisë janë masat popullore”, sistemi i ngritur mbi luftën e klasave, në një vend me përqindje shumë të lartë të popullsisë rurale, ka nevojë për historizmin e këtij konflikti, mundësisht duke e paraqitur si zhvillim të natyrshëm autokton që komunizmi e zbulon, ndaj edhe përçon te historiografia obsesionin e nivelimit të fshatarësisë në një klasë të vetme, kompakte e të ndërgjegjshme në përplasjen me tjetrin, shfrytëzues lokal ose i huaj.

A mund ta udhëheqë Gjermania Europën?

Postuar në 28 Dhjetor, 2016 11:43

Marcel Fratzscher, një ish-menaxher i lartë në Bankën Qendrore Evropiane dhe profesor i makroekonomisë dhe financave në Universitetin e Humboldt në Berlin shkruan në Project Syndicate për perspektivën e lidershipit gjerman në Europë. Sipas tij jo çdo gjë varet nga Berlini, pas roli drejtues i Gjermanisë duhet të miratohet nga partnerë të saj. Më poshtë një pjesë nga shkrimi: 

“Do ishte më mirë të flitej për një botë Euro-Mesdhetare”

Postuar në 27 Dhjetor, 2016 10:50

Alessandro Barbero, historian dhe pedagog për mesjetën në universitetin e Piemontes, I jep një intervistë gazetës “Corriere della Sera” rreth një kolane të re të titulluar: Historia, Italia, Europa, Mesdheu. Kolana është e asociuar me gazetën, një praktikë kjo e njohur në Itali.

Çfarë ka rëndësi është pyetja historike dhe aktuale: Çfarë është Europa?

Pavarësisht vetting-ut, zgjedhjeve të qershorit, etj…

Postuar në 14 Dhjetor, 2016 16:30

Palët në Tiranë vazhdojnë debatin nëse është vetting-u kusht kryesor i çeljes së negociatave për anëtarësimin e Shqipërisë në BE, apo zgjedhjet e qershorit; nëse Shqipërisë i kërkohet 1 kusht e 5 prioritete,  apo 2 kushte e 7 prioritete.

Por e kanë të kotë -- edhe sikur Shqipëria të plotësojë 15 kushte e 17 prioritete, çelja dhe, ç’është më e rëndësishme, vazhdimi i negociatave për antarësimin e Shqipërisë në BE do të varet nga gjërat që do të ndodhin në Europë e në botë në vitin në vazhdim.

Drejt një mbrojtjeje bërthamore europiane dhe një Gjermanie atomike?

Postuar në 10 Dhjetor, 2016 14:05

Revista gjermane “Der Spiegel” shkruan në numrin e saj të datës 10 dhjetor për një lëvizje në rreth të ngushtë mes drejtuesve europianë për të rishikuar strategjinë e mbrojtjes bërthamore. Sipas revistës që citon diplomatë, drejtuesit europianë nuk e kanë përmendur idenë në asnjë prej takimeve të NATO-s, duke këmbëngulur që çështja të qëndrojë me çdo kusht larg debatit publik. Kjo nismë ende në embrion, ka marrë udhë nga fitorja e Donald Trump dhe qasjet e tij për të rishkuar de facto kontratat e anëtarësisë në Aleancë.

Putini dhe Rusia, armiqtë e domosdoshëm të elitave që po bien - fillon loja edhe me zgjedhjet gjermane

Postuar në 08 Dhjetor, 2016 22:05

Donald Trump fitoi. Dhe fitoi zgjedhjet duke patur kundër të gjithë. Një pjesë e establishmentit që mendonte se do ta kalonte lehtë, është zhgënjyer shumë nga populli amerikan, të cilit duket se nuk i thotë dot hapur që “nuk mbush”. Kështu që u gjet teza se zgjedhjet u afektuan nga lajmet false dhe nga propaganda ruse. Por ky establishment ka vesin se nuk zhgënjehet asnjëherë nga vetja, nga dështimi i vet.  

Bakllava “made in Albania” për paqen në Ballkan

Postuar në 08 Dhjetor, 2016 16:38

Kryeministri i Shqipërisë ka bërë një kthesë të madhe në profilizimin e vetes si politikan krahasuar me periudhën e opozitarizmit. Asokohe, Edi Rama ishte një ndër njerëzit e politikës që fliste më pak nga të gjithë për politikën e jashtme, duke vlerësuar në mjedise private për pamundësinë e Shqipërisë për të thënë diçka për punët e kësaj bote. Mirëpo ja që kohët ndryshojnë dhe ato i bëjnë të kuptojë shumëkujt se ka patur gabime.

Lamtumirë Perëndimit Atlantik - Trump i dëshpëron të gjithë

Postuar në 06 Dhjetor, 2016 09:28

Joshka Fisher, ish-ministër i Jashtëm i Gjermanisë, shkruante dje një opionin në “Project Syndicate” mbi atë se çfarë mund të sjellë fitorja e Donald Trump në SHBA. Ka ende një muaj e gjysmë kohë deri në marrjen e zyrës nga miliarderi amerikan, por pasiguritë që ka mbjellë ai po drejtojnë analizën e përgjithshme drejt një fryme apokalipsi.

Pages

Subscribe to RSS - Europa