shqiptaret

Ambasadori Lu: Jemi bashkë kundër Rusisë, shqiptarët të bëjnë zgjedhje të mençur në votimet e qershorit

Postuar në 09 Nëntor, 2016 10:10

Përfundimi i zgjedhjeve amerikane u përshëndet edhe nga ambasada amerikane në Tiranë përmes ambasadorit Donald Lu, i cili është pjesë e administratës demokrate të psidentit Obama.
Lu tha se Këto zgjedhje ishin një votë për ndryshim në SHBA, por kjo sipas tij nuk do të thotë ndryshim në marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe SHBA, duke përmendur këtu qëndrimet e SHBA dhe Shqipërisë kundër Rusisë.

1904, filmimi i parë i shqiptarëve?

Postuar në 06 Nëntor, 2016 23:00

Robert Elsie publikon një material filmik të cilin e cilëson si paraqitjen e parë në filmim të shqiptarëve. Xhirimi është bërë në vitin 1904 në Novi Pazar. Më poshtë video(nga minuta 42:25) dhe sqarimi i Elsie:

Miti i “kthimit në Europë ” dhe Mesjeta

Postuar në 06 Nëntor, 2016 16:42

Studiuesit kanë zhvilluar një sërë përkufizimesh dhe teorish në lidhje me mitet, por për qëllimin e hulumtimit tonë kemi ndjekur përkufizimin që sjell Kiara Botiçi [Chiara Bottici] mbi mitet politike: një punë e vazhdueshme për të prodhuar dhe kujtuar një rrëfim 

“Akropoli, Morosini dhe Gjergj Dushmani” në versionin e Edi Ramës nuk figurojnë gjëkundi

Postuar në 01 Nëntor, 2016 20:15

Kryeministri shkruante dje në profilin e vet në Facebook se Akropoli qëndron sot në këmbë edhe për shkak të një negociate që Gjergj Dushmani bëri me Francesco Morosinin, drejtuesin venecian për të mos bombarduar. Shkruante Rama:

Autostrada e Paqes, a janë Rama e Vuçiç pajtuesit e shqiptarëve dhe serbëve?

Postuar në 15 Tetor, 2016 11:24

Forumi ekonomik i Beogradit u përcoll nga zyra për shtyp e kryeministrit si një tjetër sukses në axhendën rajonale të qeverisë shqiptare, ndonëse palët ishin të pabarabarta dhe jo të gjithë shqiptarët ishin të përfaqësuar në këtë nismë rajonale.
Drejtoresha e Bankës Botërore e quajti Autostrada e paqes, duke shprehur vlerësimin për Ramën e Vuçiç si dy liderë me vizion për të ardhmen.

Daçiç flet për spastrim etnik të serbëve në Kosovë: Në 1981 kishte 43 mijë serbë në Prishtinë. Në 2001 kishte 430

Postuar në 26 Gusht, 2016 12:22

Ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Daçiç, ka deklaruar në takimin e Këshillit të Sigurimit në OKB, organizuar nga Ban Ki Moon për raportin e fundit mbi punën e UNMIK, se në Kosovë është kryer spastrim etnik i serbëve.
Sipas tij, politika shqiptare ka një synim: bashkimin në një shtet të vetëm dhe për këtë përsëritet shpesh spastrimi etnik i shqiptarëve nga serbët. Daçiç e ka quajtur këtë të fundit një pretendim fals, duke preferuar të kapë disa shofra të vetat:

Ç’punë keni me gratë e huaja?

Postuar në 04 Gusht, 2016 13:18

Allahu xh.sh. nuk gjykon sipas trupit dhe pamjes së juaj, Ai shikon në zemrat dhe veprat e juaja (hadis)

Klerikët fetarë, universitetet e shqiptarëve!

Postuar në 26 Korrik, 2016 14:26
Në Shqipëri janë 14 universitete publike e 37 private. Pra, janë gjithsejtë 51 universitete. Në Kosovë kemi gjithsejtë 33 universitete.
 

Figura e armikut/Ripërfytyrimi i marrëdhënieve shqiptaro-serbe

Postuar në 25 Korrik, 2016 11:48

Nga hulumtimi i revistave, është konstatuar se narracioni për shqiptarët në masën më të madhe është artikuluar negativisht, ndërsa kompleksi tematiko-motivor do të mund të ndahej në tri tërësi më të vogla: e para-ka të bëjë me paraqitjen e shqiptarëve si ushtarë dhe luftëtarë të angazhuar në anën e turqve, e dyta- me trajtimin e çështjes së autenticitetit të prejardhjes dhe historinë e popullimit shqiptar të Kosovës, Metohisë dhe Maqedonisë deri në fillim të shekullit XX, ndërsa e treta (më e madhja për nga numri i shembujve të gjetur) ka të bëjë me paraqitjen e popullsisë shqiptare nëpërmj

Gabime trashanike në botimet historike. Mjaft diletantizmit!

Postuar në 01 Korrik, 2016 18:37

Në këto 10-15 vitet e fundit, në vendin tonë janë botuar mbi 20 libra, me rreth 6000 faqe nga autorë shqiptarë, të cilët kanë si objekt çështjen e origjinës së tejlashtë të banorëve të trojeve tona, e njohur tradicionalisht si çështja pellazgjike. Ish- Universiteti “Vitrina” shkoi edhe më tej duke organizuar me studiues të fushave të ndryshme, në vitin 2011, një konferencë me temë “Qytetërimi Pellazg”.

Pages

Subscribe to RSS - shqiptaret