skerdilajd zaimi

Teori të kriminalizimit dhe parandalimit

Postuar në 18 Prill, 2021 22:33

 

I.  Teoritë e Kontrollit Penalo-Ligjor si Krijuese të Legjitimitetit për Ligjin Penal

Ajo çfarë duhet diferencuar nga detyra e studimit socio-shkencor të fenomentit social të kriminalitetit duke përdorur “teoritë e kriminalitetit”, është çështja e teorive penalo-ligjore të kontrollit social, të quajtura zakonisht si “teori penale”(apo më teknikisht: teori të kriminalizimit).

Vaksina si kufi për liritë tona

Postuar në 05 Prill, 2021 17:35

 

Në Serbi është zhvilluar një diskutim interesant që sjell në vëmendje sesi emergjencat publike, ashtu siç përkufizohen ato nga autoritetet publike priret të mësyjë liritë e individit. Në një diskutim për Tv Prva në Serbi, virologu Milank Sekler, ka bërë këtë koment rreth situatës së krijuar me kundërshtimin relative ndaj vaksinimit për të cilin është propozuar të jetë I detyrueshëm:

Haxhi Qamilët që i ngecën historisë sonë

Postuar në 28 Mars, 2021 14:42

 

Kryeministri Edi Rama ka qenë sot në një takim elektoral në Kombinat në Tiranë, ku ndër të tjera ka thënë:

Thjesht të jesh në politikë...

Postuar në 17 Mars, 2021 23:16

 

Luan Rama dje dhe Edmond Haxhinasto sot kanë rrëfyer se kanë qenë kundër djegies së mandateve në Parlament. Duke dalë kështu kundër një vendimi të marrë nga LSI-ja disa kohë më parë, kur së bashku me PD-në lanë Parlamentin për të kontestuar atë që e quajtën fasadë në Kuvendin e Shqipërisë.

Tani, njeriun apo edhe një grup njerëzish i përndjek për një kohë gabimi që bëjnë, por nuk ka përndjekje më të madhe sesa ai që vjen nga budallallëku dhe shumimi agresiv i cinikëve.

Kriminalizimi si pedagogji popullore*

Postuar në 28 Shkurt, 2021 15:46

 

Problemi

Përgjatë ekzistencës së shoqërive njerëzore, thuajse gjithmonë dhe kudo, ndëshkimi(punishment) social ka qenë jusifikuar duke i apeluar një apo disa prej arsyeve të mëposhtme:

Me Trump ra autoriteti i elitave dhe iluzioni se sistemi demokratik i SHBA është i pacenueshëm

Postuar në 14 Shkurt, 2021 23:43

 

Çfarë ndodhi në SHBA? Çfarë përfaqëson Donald Trump dhe cila është gjurma e ushtrimit të pushtetit prej tij? Këto janë pyetje që kanë kohë që bëhen, por ato sapo kanë nisur të përshfaqin përgjigjet e para. 6 janari ishte padyshim një ndër përgjigjet bruto të një realiteti politik, social e ekonomik që është injoruar gjatë nga të dyja partitë kryesore në SHBA.

Vizito më shpesh Shqipërinë se i stresove hajdutët!

Postuar në 20 Dhjetor, 2020 15:08

 

Dikur ish-kryeministri i Greqisë, Alexis Tsipras, u shpreh se atë mund ta akuzojnë për çdo gjë, por jo për të korruptuar. Dhe në fakt ky është dallim i madh, themelor në referimin politik të ditëve të sotme. Dukuria “Tsipras”, e politikanit kundër sistem, nuk është shembull vetëm në Greqi. Italia, Ukraina, Trump vetë përfaqësojnë njëfarësoj raste të tilla. Por siç e dimë, me ardhjen e tyre në pushtet, sistemi askund nuk u vu në diskutim. Thjesht sistemi asimiloi edhe të tjerë përveç atyre që de facto i emëron.

Nuk mund të ketë falje të vërtetë pa njohje përgjegjësish

Postuar në 27 Nëntor, 2020 23:58

 

Të mos harrojmë, por të falim!

Populli që Duam!

Postuar në 25 Tetor, 2020 02:21

 

Komunikimi mes politikës dhe të tjerëve ka përjetuar këto vite një ndryshim që edhe në pikëpamje formale, është radikal. Ne jemi të vetëdijshëm se me sy të parë, “populli ynë i ka xhan ata Lart” edhe kur rastis t’i vijnë nga Ukraina apo Kina. Por edhe në kësi raste tubimet masive kanë dëshmuar së paku një element natyral që i justifikon: Kuriozitetin.

Vetëzbulimi si kryeheroi i “Kështjellës”

Postuar në 03 Tetor, 2020 19:13

 

Shumica në pushtet ka nisur të asimilojë idenë se një mandat i tretë është shumë i mundshëm. Ideja në fjalë është hedhur në fillim nga kryeministri aktual që ka ende llogari për të rregulluar me firmat e veta dhe siç mund të merret me mend dhe të kuptohet, ajo nuk lidhet me realizimin e ndonjë vizioni apo projekti. Jo. Ajo është grepi rekrutues dhe korruptues i një grupimi ekonomik me militantë nga pas të cilëve u është rigjallëruar shpresa se do të vijojnë ta shtyjnë kështu si dollibashët e një dasme që e paguajmë ne. 

Pages

Subscribe to RSS - skerdilajd zaimi