ndarja

Amerika e ndarë përtej emrit të Trump

Postuar në 07 Janar, 2021 13:27

Goditja e orkestruar nga Donald Trump ndaj Capitol Hill, pra ndaj një rezultati elektoral të certifikuar nga insititucionet, ka kapur në befasi Perëndimin, vetëbesimi i të cilit në vlerat e veta ka krijuar përshtypjen se e Mira e kësaj bote është strehuar përfundimisht aty. Në një seri daljesh publike, kongresmenë dhe senatorë, përfshi edhe njerëz të njohur kanë folur për një sulm ndaj demokracisë, duke përkufizuar kështu një ndarje të re artificiale mes atyre që kanë të drejtë dhe atyre që e kanë gabim.

BREXIT vë në lëvizje ndarjen e Mbretërisë së Bashkuar

Postuar në 31 Dhjetor, 2020 23:24

Akti i dytë i shkëputjes së Britanisë së Madhe nga Bashkimi Europian do të vendosë në tavolinë rishikimin e marrëdhënieve brenda vetë ishullit. Në një opinion publikuar në “Financial Times”, Philip Stephens, shkruan se shkëputja e Skocisë nuk është e pashmangshme, por marrëdhniet brenda Mbretërisë nuk mund të jenë më të njëjtat. 

Rasti armen si sqarim për pasojat e një marrëveshjeje të mundshme për ndarjen e Kosovës

Postuar në 19 Nëntor, 2020 17:32

Situata e provokuar në Armeni duhet të shërbejë si një mësim historik i mirë për botën shqiptare që u përball në dy vitet e fundit me idenë e ndarjes së Kosovës. Në Armeni njerëzit po djegin shtëpitë në zonat që do të kalojnë në kontrollin e Azerbajxhanit, ndërkohë që në vend kanë nisur protestat. Sado që marrëveshja u negociua nga Rusia me miratimin e dukshëm të Turqisë, është e qartë se pakënaqësia në Armeni ndaj kësaj që ndodhi do të reflektohet me zhvillime politike në të ardhmen.

Erdogan rrëzon idenë e federalizmit për Qipron: Të negociojmë zgjidhjen e dy shteteve

Postuar në 15 Nëntor, 2020 22:44

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan ka riprovokuar sërish mjedisin ndërkombëtar teksa me rastin e 37-vjetorit të Deklaratës së Pavarësisë së Turqve Qipriotë ka propozuar një formulë ndryshe për zgjidhjen e çështjes së ishullit të shumëdiskutuar. Sipas Erdogan ideja e dy shteteve duhet negociuar meqenëse siç tha ai:

në ishull ka dy popuj dhe dy shtete

Dokumentet/Bill Clinton tentoi ndarjen e Bosnjes pas masakrës së Srebrenicës

Postuar në 28 Korrik, 2020 01:25

Dokumente të zbardhura nga Libraria Presidenciale Clinton hedhin dritë mbi situatën politike të Bill Clinton në vitin 1995 dhe lëvizjet prapa perdeve me krizën boshnjake. Gazeta “The Guardian” raporton se Clinton po kërkonte një zgjidhje për konfliktin boshnjak përpara nisjes së fushatës zgjedhore të vitit 1996 edhe duke shpërblyer lidershipin serb të Bosnjës, që akuzohej për spastrim etnik. 

Musk: Koha që ndaj Amazon të Bezos të veprojë antitrusti

Postuar në 05 Qershor, 2020 15:46

Monopolet janë një gjë e gabuar

Dossier: Të dhëna të reja dokumentare mbi ndarjen sovjeto-shqiptare

Postuar në 05 Prill, 2020 20:41

Materiali i mëposhtëm është një punim i Andrey Edemskiy, i Institutit për Studime Sllave në Akademinë Ruse të Shkencave.

Një kohë e vyer për ta kuptuar më mirë historinë e mospajtimit tonë

Postuar në 17 Mars, 2020 19:51

 

Teksa ditët po kalojnë nën presionin dhe tiraninë e një virusi pandemik, e ke më të lehtë të kuptosh arsyet se përse një shoqëri kaq e vogël numerikisht e përjeton diskutimin publik si një luftë civile permanente. 

E ke më të thjeshtë të kuptosh se përse që nga krijimi i këtij shteti nuk është gjerur dot konsensusi dhe se bashkëjetesa është tamam siç e përkufizonte Esad Pashë Toptani, “një ekuilibër të urrejtjes”.

Po shqiptarët çfarë fitojnë me ndarjen?

Postuar në 22 Shkurt, 2020 12:49

Opinion i analistit Veton Surroi për deklarimin e kreut të ri të Politikës së Jashtme të BE-së Borrell vë në dukje aspektin themelor të idesë së ndarjes së Kosovës, që një herë shitet si korrigjim kufijsh, një herë si delimitimim, pastaj si shkëmbim territori e në fund si ndarje.

Borrell ka pyetur si i bëhet që Serbia të fitojë diçka? Sepse në fund të fundit çdo kompromis duhet të kënaqë të dyja palët. 

Kapet për herë të parë në video bashkimi dhe ndarja e dy atomeve

Postuar në 22 Janar, 2020 16:15

Shkencëtarët kanë arritur të lokalizojnë me video bashkimin dhe ndarjen e atomeve. Filmimi është bërë i mundur nga një ekip kërkuesish nga Britania e Madhe dhe Gjermania sipas të cilëve kjo është hera e parë që lidhja evolucionare, formimi dhe shpërbërja është kapur në shkallë atomike në proces.

Pages

Subscribe to RSS - ndarja