të dhënat

Cloudflare dhe Apple krijojnë protokoll të ri DNS-je për të mbrojtur të dhënat e përdoruesve nga ISP-të!!!

Postuar në 14 Dhjetor, 2020 12:39

Cloudflare po propozon një standard të ri DNS të zhvilluar me Apple, të krijuar për të ndihmuar në mbylljen e mangësie lidhur me privatësisë në internet. Protokolli quhet Oblivious DNS over HTTPS (ODoH) dhe ka për qëllim të ndihmojë në anonimizimin e informacionit që është dërguar para se të arrish në një faqe në internet.

Gjykata Europiane anullon marrëveshjen e shkëmbimit të dhënave me SHBA

Postuar në 16 Korrik, 2020 13:28

Gjykata Europiane e Drejtësisë ka vendosur së fundmi të ndalojë transferimin e të dhënave personale të qytetarëve të Unionit drejt SHBA. Gjykata ka konsideruar ankesën e një qytetari austriak, Maximillian Schrems, përdorues i Facebook që nga viti 2008, i cili kërkoi nga kompania të ndalonte transferimin e të dhënave të tij në serverat që ndodhen në SHBA me pretendimin se ky vend nuk ofron mbrojtje të mjaftueshme të tyre.

Padi 5 mld $ kundër Google. Gjurmon përdoruesit edhe në Private Mode

Postuar në 03 Qershor, 2020 13:25

Tashmë nuk përbën më lajm në vetvete. Google shkel privatësinë e përdoruesve. Ka shumë mënyra për këtë gjë, por së fundmi në SHBA kompania është paditur për shkelje të privatësisë edhe kur përdoruesi futet në internet me brouzerin në private mode. Sipas përdoruesve historiku i kërkimeve të tyre në profilin private mode nuk gjurmohet, por Google bën të këndërtën, sipas kompanisë gjurmimi i historikut edhe në këtë opsion kërkimi nuk është joligjor.

Pandemia që po hap rrugën e tregut të të dhënave

Postuar në 02 Prill, 2020 13:24

Bllokimi global i lëvizjeve dhe sfida e pandemisë së koronavirusit po vendos në axhendë prioriare disa alternativa që me gjasë do të përcaktojnë natyrën e problemeve që do të jenë themelore në të ardhmen. Modeli korean i gjurmimit të CoVid-19 për të kapur në kohë dhe izoluar pacientët dhe rrezen e tyre të infektimit ka rezultuar i suksesshëm, por ai ka pasoja serioze për privatësinë.

Matematika mashtruese e vdekjeve nga koronavirusi

Postuar në 04 Mars, 2020 15:11

 

Duke marrë të mirëqenë faktin se numri i njerëzve që raportohet se kanë vdekur nga COVID-19 është mjaft i saktë, atëherë përqindja e personave të infektuar që vdesin nga sëmundja (shkalla e vdekjes) me siguri duhet të ketë qenë shumë më e ulët sesa vlerësimet 2-3% që është raportuar deri tani. Kjo për shkak se numri i të infektuarve është shumë më i madh se numri i testuar dhe raportuar.

KLGJ prezanton sistemin e normës për gjyqtarët

Postuar në 24 Dhjetor, 2019 17:22

Këshilli i Lartë Gjyqësor ka miratuar së fundmi një vendim që parashikon administrimin e të dhënave statistikore për çdo gjyqtar. Për realizimin konkret të kësaj pune, KLGJ-ja ka miratuar modelet e tabelave standard – 50 gjithësej – në të cilat do të shënohen elementë të tillë si sasia, shpejtësia, heqja dorë nga gjykimi, volumi i çështjeve gjyqësore, të ndara sipas veprave penale apo civile përkatëse.

Gjenden në Google Cloud të dhënat e 1.2 miliardë njerëzve

Postuar në 23 Nëntor, 2019 14:18

Dy kërkues të Dark Web, Bob Dichenko dhe Vinny Troia raportohet të kenë gjetur një server të hapur në Google Cloud me të dhënat e 1.2 miliardë njerëzve. 4 terabajt të dhëna për 4 miliardë llogari përdorimi u gjetën në atë që konsiderohet rrjedhja më e madhe e të dhënave nga një burim i vetëm.  Të dhënat përfshijnë emra, adresa e-maili, numra telefoni, profile Facebook dhe LinkedIN. Më interesantja është fakti se të dhënat përmbajnë dy bashkësi të dhënash që origjinojnë nga dy kompani të ndryshme.

Themeluesi i Telegramit: WhatsApp, një kalë Troje. Besojini vetëm nëse nuk e keni problem privatësinë

Postuar në 22 Nëntor, 2019 17:41

WhatsApp është “kalë Troje” që po shfrytëzohet për të mashtruar miliona përdorues mjaftueshëm naivë sa të besojnë se aplikacioni në pronësi të Facebook-ut ndryshon nga kompania e tij mëmë, i përfolur gjatë gjithë kohës për skandalin e privatësisë. Kështu shprehet themeluesi i “Telegramit”, Pavel Durov.

Në një postim të gjatë në kanalin e tij Telegram të mërkurën, Durov synoi një nga rivalët më të mëdhenj të tij - WhatsApp, aplikacioni kryesor i mesazheve në botë, i cili kaloi në varësi të Facebook-ut në 2014 dhe aktualisht ka rreth 1.5 miliardë përdorues aktivë mujorë.

Shifranti i paaftë i KQZ-së

Postuar në 03 Korrik, 2019 16:24

Komision Qendror i Zgjedhjeve ka deklaruar sot një shidër të re pjesëmarrjeje në votimet e 30 qershorit, 812 249 zgjedhës. Në datën 30 qershor, KQZ-ja e përditësoi përqindje e pjesëmarrjes në orën 22:00, ndërkohë që kishte dalë për herë të fundit në orën 16:00. Për të evidentuar pjesëmarrjen, KQZ-ja nuk ka nevojë për numërimin e fletëve të votimit, por për firmat e vëna në listat e zgjedhësve, që është një punë që bëhet shumë shpejt sepse QV-të nuk kanë me ligj më shumë se 1200 votues. Si vallë ndodhi që KQZ-ja të ketë këtë mospërputhje?

Fuqia numerike e Aleancës për Shqipërinë Europiane

Postuar në 03 Korrik, 2019 13:56

 

Pages

Subscribe to RSS - të dhënat