sejko

Në sirtar letra e Bashës për PPP-të

Postuar në 02 Tetor, 2019 17:33

Posta që u ka mbërritur bankave të nivelit të dytë me dërgues Lulzim Bashën nuk duket të ketë stepur institucionet financiare dhe aq më tepër Bankën Qëndrore.

Guvernatori, Gent Sejko i pyeur edhe lidhur me paralajmërimin e Bashës për të mos financuar, projekte të partneritet publik privat tha se rregulloret e hartuara nga Banka e Shqipërisë por dhe nga vetë bankat e nivelit të dytë për miratimin e kredisë janë të qarta.

Sejko pranon regresin, ekonomia ngadalëson ritmet

Postuar në 28 Mars, 2019 22:06

Shqipëria ka ulur prodhimin. Banka e Shqipërisë ka konstatuar një ekonomi të ngadalësuar në periudhën e fundit të vitit 2018-ë, por edhe në dy muajt e parë të këtij viti.

Guvernatori i bankës qëndrore Gent Sejko tha se rënia e prodhimit të energjisë elektrike dhe ulja e fuqisë eksportuese të Shqipërisë do të japë një efekt frenues në rritjen e prodhimit kombëtar vendas.

Luftë me lekun për të “shpëtuar” euron

Postuar në 06 Qershor, 2018 17:41

Pikiata e euros ka detyruar Bankën e Shqipërisë të ndërhyjë në tregun e këmbimit valutor për të frenuar një dobësim të mëtejshëm të monedhës europiane.

Pas një mbledhjeje të Këshillit Mbikëqyrës, guvernatori Gent Sejko pranoi se ka një tepricë të valutës europiane në treg dhe se Banka e Shqipërisë do të ndërhyjë me një operacion që prek kursin e këmbimit dhe normën e interesit të lekut.

Kështu Banka vendosi të blejë sasi valute të huaj në treg për dhe paralelisht tëulë edhe normën bazë të interesit të lekut me 0.25 pikë përqindje, duke e çuar në nivelin 1%.

Ekskluzive/Sejko sqaron sesi do të mposhtet Euro në Shqipëri

Postuar në 08 Shkurt, 2018 15:38

Pas lajmit se Banka e Shqipërisë ka ndërmarrë një paketë masash rregullesue për të frenuar rolin dhe ndikimin e euros në tranfertat e brendshme, ne zhvilluam një intervistë me Guvernatorin Gent Sejko që dha sqarimet e mëposhtme:

Z. Sejko, ju i shpallët luftë euros. Mund të na sqaroni çfarë do të thotë kjo?

Po ua them me një fjalë që e dimë të gjithë: U bë euroja letër. Kjo nuk mund të vazhdojë. Flas nga përvoja personale gjithashtu.

Çfarë do ndodhë me ata që kanë euro të kursyera? Do u zhvlerësohet kapitali?

Sejko nis luftën me euron

Postuar në 07 Shkurt, 2018 18:58

Banka e Shqipërisë synon uljen e përdorimt të euros në nivele të pranueshme për ekonominë. Pas mbledhjes së Këshillit Mbikqyrës, guvernatori Gent Sejko tha se procesi i deeuroizimit është i nevojshëm dhe dobiprurës si për përmirësimin e efektivitetit të politikave ekonomike dhe financiare ashtu edhe për uljen e rreziqeve të stabilitetit financiar. Në këtë kuadër do të merren disa masa që lidhen me kufizimin e përdorimit të euros nga bankat e nivelit të dytë, sidomos sa i përket kredidhënies.

Me "tempin" e Guvernatorit

Postuar në 06 Korrik, 2016 20:09

Ndonëse e pakuptimtë pse guvernatori del në orën 4 për konferencën e përmuajshme mbi analizën e treguesve financiarë në vend, kur në Shqipëri nuk ka bursë dhe fjala e tij nuk ka asnjë efekt në tregun e brendshëm financiar, Genti Sejko kreu raportimin periodik për të na siguruar se BREXIT nuk do të ndikojë në ekonominë shqiptare.

Guvernatori ngre supet

Postuar në 21 Maj, 2016 12:12

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Genti Sejko, në një intervistë për revistën "Monitor", konfirmon perspektivën e anemike të ekonomisë, nisur nga kërkesa e dobët e biznesit për t'u financuar dhe skepticizmin për të investuar në një vend si Shqipëria.
"Kredia e re e dhënë vetëm gjatë vitit 2015 për investime biznesi dhe për blerje apartamentesh banimi shkon afër nivelit 550 milionë euro, ose rreth 6% e PPB-së. Megjithatë, rritja e portofolit të kredisë shfaqet mjaft më e ulët, sepse ky portofol ka një afat maturimi relativisht të shkurtër.

Sejko: Duhet të kishim rritje më të madhe ekonomike

Postuar në 19 Prill, 2016 18:52

Guvernatori i bankës së Shqipëri Genti Sejko është shfaqur optimist për perspektivën ekonomike të vendit ndonëse 2015 u mbyll nën parashikimin  një normë rritje 2.6 për qind, dhe për më tepër kur 3 muajt e parë të vitit shënuan rënie të fuqisë blerëse. Sipas tij, rritja ekonomike e Shqipërisë duhet të ishte më e lartë. Por në një intervistë për Zërin e Amerikës, Guvernatori Sejko deklaroi se në  rënien nga objektivi ndikoi kriza në Greqi dhe përmbytjet.

Guvernatori Sejko: “Ende nuk kemi vendosur për lehtësimin sasior. Ka tepricë likuiditeti, por duhet transferuar në ekonomi”

Postuar në 13 Janar, 2016 20:44

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, ka dhënë sot një intervistë për Top-Channel ku ka folur për rolin e bankës në këtë situatë të vështirë. Sejko ka theksuar se pritmëritë për vitin 2016 janë të larta, si në rritjen ekonomike, ashtu edhe në ruajtjen e nivelit të investimeve. Po kështu, Guvernatori ka sqaruar disi edhe planin e Bankës së Shqipërisë për ndërhyrjen në treg me anë të mekanizmit të lehtësimit sasior. “Lehtësimi sasior për herë të parë është aplikuar nga Banka Qendrore Amerikane.

Subscribe to RSS - sejko