pronat

Shqipëria garanton liritë e besimit, po nuk u kthen pronat komuniteteve fetare

Postuar në 11 Gusht, 2016 10:37

Shqipëria ka marrë notë pozitive nga Departamenti Amerikan i Shtetit për liritë e besimit, por ajo që mbetet njollë e zezë është sjellja e shtetit me pronat e komuniteteve fetare. Raporti më i fundit thotë se Shqipëria ka bërë shumë pak përparime në këtë drejtim, duke mbajtur peng pronat e sekuestruara nga regjimi komunist.

Vëzhgim: Hipoteka që nuk zbatojnë vendimin e gjykatave, tapi për toka të zëna dhe përpjekja për pamundësimin e gjykimeve nga Strasburgu

Postuar në 04 Gusht, 2016 17:00

Ka disa kohë që ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani, shfaqet kërcënues  ndaj hipotekave, që sipas tij nuk respektojnë vendimet e gjykatave në regjistrimin e pronës së qytetarëve. Më e fundit dy ditë më parë:

“Banditizëm nga Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave”

Postuar në 08 Korrik, 2016 16:02

Ministri i Drejtësisë Ylli Manjani ka kritikuar sot praktikat e zvarritjes që janë konsoliduar në dhënien e shërbimeve nga hipotekat dhe noterët. Kritikat Manjani i ka bërë gjatë mbledhjes së përvitshme me Agjencinë e Kompensimit të Pronave, Hipotekat e Noterët, duke cilësuar se qytetarët në çdo rast duhet të shërbehen me një përgjigje. Tepër kritik ka qenë Manjani, në mos akuzues me Agjencinë e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave, e cila nuk kthen asnjë përgjigje edhe për pronar të verifikuar me vendime gjykate.

"Do të derdhim gjak për pronat tona në Himarë"

Postuar në 05 Korrik, 2016 15:29

“Kërkojmë nga Bashkia Himarë transparencë për projktet, duhet të konsultohet me qytetarët” - ka qënë kjo deklarata e Nikollaq Neranxit, Drejtorit Ekzekutiv i Shoqatës së Komunitetit Himariot. I ftuar në studion e TemA TV, Neranxi shpjegoi konfliktin e dhunshëm të pak ditëve më parë në Këshillin Bashkiak, konflikt që sipas tij buron nga terri informativ në të cilin janë lënë banorët. Sa i përket çështjes së pronave, Neranxi tha se himariotët do të derdhin gjak për të përfituar titujt e pronësisë.

Çfarë po ndodh me pronat? Sherr në Këshillin Bashkiak të Himarës (Video)

Postuar në 30 Qershor, 2016 13:40

Ka degjeneruar në dhunë mbledhja e Këshillit Bashkiak të Himarës, teksa ishte për diskutim një çështje shumë e ndjeshme, ajo e regjistrimit të pronave. Teksa këshilltarët ishin në mbledhje dhe kishin nisur dikutimet, me praninë edhe të disa banorëve, disa persona kanë hyrë në mbledhje dhe aty ka nisur konflikti që degjeneroi në dhunë.

Pronat kërcënojnë me kolaps financat publike

Postuar në 20 Qershor, 2016 15:17

Çështja e pronave kërcënon me kolaps financat publike. E ka thënë më parë Fondi Monetar Ndërkombëtar, e ka konfirmuar sot edhe ministri i Financave, Arben Ahmetaj, gjatë një takimi të organizuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit. “Mënyra sesi është menaxhuar çështja e pronave sot mund të sjellë një risk nga Strasburgu, i cili mund të kalojë, nëse prapë ne nuk bëjmë gjënë e duhur, edhe në mbi 1 miliardë dollarë në dy tre vitet e fundit. Ligji i pronave, nuk është perfekt, por bën zgjidhjen më të mirë të mundshme duke adresuar riskun”, tha Ahmetaj.

Në mëshirën e shtetit shqiptar/Qeveria ia del të pezullojë të drejtën për padi në Gjykatën e Strasburgut

Postuar në 12 Maj, 2016 19:08

Sot kryeministri i vendit, Edi Rama, njoftoi në parlament se është arritur marrëveshja me Gjykatën e Strasburgut për të mos shqyrtuar më asnjë çështje të re nga Shqipëria. “Vonesa e shkaktuar me hyrjen e ligjit të pronave i dha Shqipërisë dhe një faturë shtesë financiare, por tashmë ligji është efektiv dhe gjykata nuk do të shqyrtojë më asnjë çështje të re”, deklaroi Rama. Gjykata e Strasburgut ishte shpresa e vetme e mbetur për qytetarët shqiptarë që të gejnin pak drejtësi për pronat e tyre përballë një shteti bandit.

Ahmetaj e Manjani kërkesë Gjykatës së Strasburgut për pezullimin e dosjeve shqiptare të pronave

Postuar në 11 Maj, 2016 09:36

Për të frenuar ankimet  dhe për t’i treguar Gjykatws sw  Strasburgut se ligji i ri zgjidh përfundimisht çështjen problematike të pronës, qeveria shqiptare i kërkoi Presidentit të Gjykatës Europiane, Guido Raimondi, të pezullojë shqyrtimin e dosjeve, duke e marrë vetë përsipër kompensimin dhe kthimin fizik për të gjitha vendimet. Kjo kërkesë është bërë dy ditë më parë nga dy ministrat e qeverisë, Arben Ahmetaj dhe Ylli Manjani. Gjatë bisedës, ata i kërkuan presidentit Raimondi, se pezullimi i vendimeve do të krijojë mundësi optimale për të zbatuar ligjin e ri.

Pronat e shqiptarëve, vijnë defteret nga Stambolli

Postuar në 20 Prill, 2016 11:41

57 regjistra osmanë që ofrojnë një informacion të dorës së parë për popullsinë, pronat dhe taksat në territoret shqiptare prej shek. XV-XIX kanë mbërritur në Arkivën e Shtetit. Edhe pse këta regjistra duhet të kalojnë fillimisht përmes një procesi tekniko-shkencor, mësohet se ata kanë një rëndësi të veçantë, pasi ofrojnë një informacion autentik për popullsinë, pronat dhe taksat në territoret shqiptare prej shek. XV-XIX. Regjistri i parë i këtij fondi i përket vitit 1431 dhe mendohet se ka informacion shumë të vlefshëm për konfigurimi e popullsisë dhe pasurisë së shqiptarëve.

Nishani ankohet te Hahn për Ligjin e Pronave

Postuar në 30 Mars, 2016 11:48

Presidenti Nishani i është ankuar komisionerit Hahn për Ligjin e ri të Pronave, duke kërkuar vëmendje nga Komisionin Europian për këtë nismë të qeverisë. Në njoftimin e presidencës pas takimit te Nishanit me Hahn thuhet se “Kreu i Shtetit u ndal edhe tek çështja e pronës, si një e drejtë themelore, e cila është e lidhur pazgjidhshmërisht me fusha të rëndësishme të zhvillimit të vendit.

Pages

Subscribe to RSS - pronat