libri

Pushteti i vërtetë në dorë të burokracisë?

Postuar në 02 Mars, 2017 09:57

Angelo Panebianco shkruan sot në “Corriere della Sera” mbi një libër të ri që ka dalë në qarkullim në vendin fqinj me Shqipërinë, e I cili sugjeron një lexim “ndryshe” të pushtetit të vërtetë në Itali. “Zotërinjtë e kohës së humbur”, titullohet libri që ka për autorë Francesco Giavazzi dhe Giorgio Barbieri. Në libër tema qendrore është ai proces i zëvendësimit të pushtetit të vërtetë që është mbajtur deri më dje nga politika, me pushtetin e administratës. Burokracisë.

Reformat e vërteta duhet të burojnë nga brenda Shqipërisë

Postuar në 20 Shkurt, 2017 08:22

Agron Alibali, studiues në fushën  juridike dhe historike ka prezantuar në Librarinë e Kongresit librin e tij “Faik Konica, dritëhijet e një diplomati”. Alibali ka folur në një intervistë për Zërin e Amerikës, ai ka dhënë disa sqarime për figurën e Konicës, në dritën e studimit të tij, për të ardhur te aktualiteti politik në Shqipëri. Alibali thekson se reformat e vërteta duhet të burojnë nga brenda Shqipërisë, dhe jo ta jenë asosacione të verdiktit të një selie diplomatike.

Tcvetan Todorov dhe “Lulja e diellit” e Simon Vizentalit

Postuar në 14 Shkurt, 2017 18:33

“Lulja e Diellit” është një tregim gjysmë autobiografik Simon Vizentalit, i atij që, si asnjë tjetër, ndoqi pas lufte kriminelë nazistë të fshehur kudo nëpër botë dhe ia dha drejtësisë. Është shkruar jo thjesht për të treguar një ngjarje makabre, por edhe për të hapur një diskutim të gjerë mbi krimin, ndëshkimin apo mundësinë e faljes së kriminelëve politikë dhe ideologjikë, apo kriminelëve në përgjithësi.  

Komunizmi – Uzurpatori i fesë

Postuar në 09 Shkurt, 2017 18:22

“Një ndër pikat e forta të sistemit komunist është se ka disa nga karakteristikat e fesë dhe të nxit emocionet e saj”

                  Albert Ainshtajn

Debati/Ligji për librin, aktet e fundit të dramës Kumbaro

Postuar në 02 Shkurt, 2017 10:03

Shpeshherë na takon të gjithëve ne, përfshi edhe veten, që sa herë të mendojmë a trajtojmë dukurinë e izolimit, vënien nën censurë, kontroll apo edhe një shok psikologjik të kulturës dhe protagonistëve të saj, ta shohim a gjykojmë një fenomen të tillë në raport me të shkuarën.

Krime fashiste, krime komuniste dhe amnistia për ekzekutorët

Postuar në 30 Janar, 2017 10:44

Është shkruar edhe më parë dhe gjerësisht madje, për mbijetesën e zyrtarëve të regjimeve totalitare në regjimet e reja demokratike në disa vende. Greqia dhe Italia janë dy shembujt më të trajtuar në këtë drejtim, ku menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, konsideratat ideologjike morën përparësi duke lejuar që njerëz të lidhur me regjimet fashiste, madje ekzekutorë të devotshëm, rifituan pozitat vendimmarrëse edhe pas Luftës në regjimet demokratike.

"Gjaku i shprishur"*

Postuar në 29 Janar, 2017 12:27

Arbëreshët, shkrimi i shqipes. Dy elementë që preken në intervistën e Bardhyl Demirajt për "Gazeta Shqiptare". Drejtuesi i katedrës së albanologjisë në Munih, nuk mjaftohet vetëm me shpjegimin e përgjithshëm të librit të tij, por na sjell një varg shpjegimesh lidhur me Buzukun, Formulën e Mallkimit, kuptohet shumë e shumë individë të shquar arbëreshë, por edhe shpjegime të thukëta për probleme albanologjike që lidhen me arealin arbëresh e shumë e shumë të tjera. 

“Shthurja”, libri që do të shkaktojë tërmet në Selinë e Shenjtë

Postuar në 16 Janar, 2017 20:15

"Tërmet" pritet të shkaktojë në Selinë e Shenjtë një libër që do të dalë më 19 janar me titull "Shthurje", në të cilën zbulohet skandali i  200 priftërinjë pedofilë të Kishës Katolike në Itali. Libri mban autorësinë e gazetarit, Emiliano Fitipaldi dhe ekspozon anën e errët të Kishës Katolike, duke përmendur fakte, emrat dhe datat të rasteve të abuzimit seksual të të miturve nga ana e priftërinjve , peshkopëve dhe kardinalëve nga e gjithë bota.

Hakmarrja paranojake e Enver Hoxhës ndaj femrave

Postuar në 16 Janar, 2017 11:20

Krimet e komunizmit në Shqipëri përbëjnë një kapitull të pahapur, ndonëse për to është folur në 25 vjet pas rënies së diktaturës, kryesisht nëpërmjet kujtimeve fragmentare të atyre që kanë mbijetuar nga pesha e dhunës. Është folur në mediume të ndryshme në mënyra të ndryshme, me tone minimizuese e përkeqësuese, por gjithmonë, duke ndjekur sipërfaqen e sheshtë të gazetave dhe ekraneve, derisa perceptimi për komunizmin si e keqe njerëzore, shoqërore e kombëtare është reduktuar në një lloj ekzotike, pa e patur konkretësinë e duhur e as koordinatën e saktë.

Fetë e politikës: rasti i Koresë së Veriut

Postuar në 14 Janar, 2017 13:51

Militant komunist i edukuar në Rusi, protagonist i luftës çlirimtare antijaponeze me mbështetjen e Stalin-it, themelues e diktator i regjimit komunist në Korenë e Veriut prej 1948, Kim il-Sung-u kishte huazuar modelin stalinist për të ngritur kultin e personalitetit pas eliminimit të rivalëve të brendshëm.

Pages

Subscribe to RSS - libri