hec

Kërkohet referendum për pezullimin e 11 HEC-ve në Valbonë

Postuar në 23 Prill, 2016 17:46

Ndërtimi i 11 Hidrocentraleve në Luginën e Valbonës po has në kundërshtimin e banorëve të zonës. Pas letrës së hapur drejtuar kryeministrit Rama për anullimin e 11 vendimeve të marra nga qeveria e kaluar, ish-ambasadori i Shqipërisë Islam Lauka tha se do të kërkohet referendum për pezullimin e këtyre projekteve. Në një intervistë për Neës 24, Lauka tha se firmat vendimet e marrë nga qeveria e kaluar po zbatohen me zell të madh nga qeveria aktuale. “Në qoftë se Valbonën e prangosim me 11 hodrocentrale me tubacione metalike, Valbona kthehet në një lumë të vdekur.

67 HEC-et në parqet kombëtare, një variant kompesimi në zona të tjera

Postuar në 11 Prill, 2016 19:14

Sipas Agjencisë për Zonat e Mbrojtura, janë 67 leje të dhëna për hidrocentrale në zona të mbrojtura me ligj, ndërtimi i të cilave mund të dëmtojnë mjedisin apo parqet kombëtare. Duke sjellë si shembull 3 leje konçesionare të dhëna më Parkun Kombëtartë Valbonës, kreu i Agjencisë se Zonave te Mbrojtura, Zamir Dedej, ne një intervistë për Vizion Plus, thotë se shteti e ka të vështirë të kontrollojë sasinë e ujit që mund të devijohet në këto hodrocentrale. "Ne deri tani na rezultojnë 67 HEC-e të dhëna si leje, nga të cilat 44 akoma nuk kanë filluar, 22 janë në proces.

Organizata Botërore e Mjedisit: “Asnjë leje për HEC në parqet kombëtare”. Për lejet e dhëna do të ketë kompensim

Postuar në 28 Mars, 2016 20:51

Pak ditë më parë deputeti socialist Besnik Baraj bëri thirrje që të ndalet ndërtimi i hidrocentraleve në zona si Valbona. Ky është një shqetësim që ka disa kohë që ngrihet: kësaj radhe ishte për Valbonën, para një viti ka qenë për Langaricën në Përmet. Media të ndryshme në Perëndim, sidomos ato gjermane i kanë bërë jehonë asaj që quhet Vjosa Blu, me idenë se lumi i Vjosës nuk duhet prekur në këtë drejtim. Ky mendim po gjen mbështetje edhe nga aktorë ndërkombëtarë.

Kërkesa nga brenda shumicës: Të anulohen HEC-et në Valbonë(video)

Postuar në 24 Mars, 2016 15:21

Kërkesa është bërë nga anëtari i Komisionit të Veprimtarive Prodhuese, deputeti socialist Besnik Bare, gjatë seancës së sotme plenare.

Projektet hidrike me ndikim shumë negativ në mjedis

Postuar në 25 Shkurt, 2016 19:43

Disa organizata jofitimprurëse në Europën Qendrore dhe Lindore kanë përpiluar një raport në të cilin vlerësohet se investimet në projekte hidrik që pritet të realizohen në Shqipëri, kanë pasoja shkëtarrimtare mbi mjedisin. Organizatat ngrenë gishtin e akuzës ndaj bankave që financojnë projekte të tilla, ku përmendet sidomos HEC i Langaricës në Përmet. “Në prill të 2015-s, PE i kërkoi Shqipërisë të anullojë ndërtimin e HEC-eve në zonat e mbrojtura. Ndonëse nuk përmendte emra, rezoluta i refereohej kryesisht Langaricës dhe 40 HEC-eve të tjera në lumin e Vjosës.

Reagojnë banorët për ndërtimin e HEC në Katund të Ri

Postuar në 21 Shkurt, 2016 15:40

Banorë të zonës së Katundit të Ri kanë protestuar së fundmi me vendimin për të ndërtuar hidrocentral nga qeveria, pasi projekti për Skavicën u nda në dy pjesë. “Vizion Plus” raporton se sot ka patur një vizitë të zyrtarëve të Ministrisë së Energjetikës në zonë, ku është komunikuar me banorët që i druhen përmbytjeve dhe vlerës monetare me të cilën do të kompensohen nga humbja e tokës.

Skavica të ndërtohet nga KESH – varianti më i preferuar nga qeveria

Postuar në 04 Shkurt, 2016 15:05

Një studim i vitit 2009 i kompanisë franceze “Sogrea” mbi potencialin e shfrytëzimit të Drinit të Zi, është shtruar sot për diskutim nga Ministria e Energjetikës me përfaqësues nga Banka Botërore, Banka gjermane KfW, SECO, GIZ, EBRD, Bashkimi Evropian, Koperacioni Italian dhe UNDP. Në këtë studim parashikohen disa skema për ndërtimin e veprave të reja energjetike: Skema e parë parashikon ndërtimin e vetëm një hidrocentrali “Skavica 441”, me kosto 662.4 milionë euro, prodhim vjetor 768 GWh, për një fuqi të instaluar 193MW.

Skavica, një çështje e re brenda mazhorancës

Postuar në 19 Janar, 2016 17:55

Motivimi për të shkruar këto radhë ishte mjaft i fortë, pasi u njoha me shqetësimet e specialistëve të energjetikës për problemin, që lidhet me domosdoshmërinë strategjike të ndërtimit të  HEC Skavicës shumë më parë se sa ndërtimi i HEC Katundi i ri, që do të dëmtonte sipas mendimit të tyre në mënyrë të pakthyeshme të gjithë zhvillimin afatgjatë të kaskadës mbi lumin Drin. 

HEC në Nivicë, Ministria e Kulturës e miraton. Kryetari i Bashkisë kundër

Postuar në 09 Janar, 2016 12:24

Me një vendim të datës 23 nëntor të vitit 2015, Ministria e Kulturës ka autorizuar/miratuar projektin e ndërtimit të HEC DRIZA 1 në pellgun ujëmbledhës të përrenjve të Nivicës dhe Gusmarit, në Bashkinë e Tepelenës. Sipas vendimit me numër 241, të Këshillit Kombëtar të Restaurimit, që ka hyrë në fuqi menjëherë, shoqëria duhet të kontribuojë për sistemimin e ambienteve të banesës së Myfit Kaçubajt, Qendër Nivicë, nën mbikëqyrjen e specialistëve të DRKK-së Gjirokastër.

U harrua CEZ. Tani akuzat drejt PD-së/Ministria kallëzon penalisht Florjon Mimën dhe Enno Bozdon

Postuar në 12 Tetor, 2015 14:02

Ministria e Energjisë dhe Industrisë, që drejtohet sot nga Damian Gjiknuri, ka depozituar kallëzim penal për dy ish-titullarët e saj, ish-ministrin Florjon Mima dhe ish-zv.ministrin Enno Bozdo. Akuza është shpërdorim detyre në transferimin e aksioneve të disa hidrocentraleve. “Shtetit i është shkaktuar dëm ekonomik dhe njëkohësisht blerësi ka përfituar padrejtësisht shumën prej 3.4 milon euro nga procesi i shitjes së HEC Ulëz Shkopet.

Pages

Subscribe to RSS - hec