Administrata Trump tërhoqi eksperten kryesore të epidemive nga Kina disa muaj para Covid-19

Postuar në 23 Mars, 2020 13:38

Ekspertja amerikane për sëmundje epidemiologjike, e punësuar në Agjencinë e Kontrollit të sëmundjeve në Kinë, hoqi dorë nga vendi i saj i punës në korrik, sepse kishte dijeni mbi atë që do të ndodhte. Rastet e para të koronavirusit mund të jenë shfaqur në nëntor, dhe kur rastet shpërthyen, administrata e Trump në shkurt e ndëshkoi Kinën për censurimin e informacionit për shpërthimin dhe mbajtjen larg të  ekspertëve amerikanë që mund të kishin ndihmuar në këtë situatë.

"Ishte trishtuese të shikosh," tha Bao-Ping Zhu, një amerikan në Kinë që shërbeu në atë rol, i cili u financua nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, midis 2007 dhe 2011. "Dikush që kishte qenë atje, gjithashtu shëndeti publik, zyrtarët dhe qeveritë në të gjithë botën mund të kishin lëvizur shumë më shpejt." Zhu dhe burimet e tjera thanë se ekspertja amerikane, Dr. Linda Quick, ishte një trajnere e epidemiologëve kinezë të fushës, të cilët ishin vendosur në epiqendrën e shpërthimeve për të ndihmuar në gjurmimin, hetimin dhe kufizimin e sëmundjes.

Si një punonjës amerikan i CDC-së (Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve), Quick ishte në një pozicion ideal për të qenë sy dhe veshë në kohë për Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera në shpërthimin e koronavirusit, dhe mund t'i ketë paralajmëruar ata për kërcënimin në rritje javë më parë.

Asnjë ekspert tjetër i sëmundjes së huaj nuk ishte futur për të udhëhequr programin pas largimit të saj të parakohshëm në korrik. Zhu tha që një ekspert i rangut të lartë shpesh mund të marrë informacion për shpërthime herët, pasi krijon marrëdhënie të ngushta me homologët kinezë.

Zhu dhe burimet e tjera thanë se Quick mund të kishte siguruar informacione në kohë reale në SHBA dhe zyrtarë të tjerë në të gjithë botën gjatë javëve të para të shpërthimit, kur ata thanë se qeveria kineze kufizoi dhënien e informacionit dhe dha vlerësime të gabuara.

CDC në SHBA tha që së pari mësoi për një "grup prej 27 rastesh pneumonie" me origjinë të pashpjegueshme në Wuhan, Kinë, më 31 dhjetor.

Që atëherë, shpërthimi i sëmundjes i njohur si COVID-19 është përhapur me shpejtësi në të gjithë botën, duke vrarë më shumë se 13.600 njerëz, duke infektuar më shumë se 317,000. Epidemia ka kapërcyer sistemet e kujdesit shëndetësor në disa vende, përfshirë Italinë, dhe kërcënon ta bëjë këtë në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë.

Gjatë një konference për shtyp të dielën, menjëherë pasi u botua për herë të parë ky lajm, Presidenti Donald Trump hodhi poshtë raportin e Reuters si të ngjashëm me histori të tjera në lidhje me CDC që ai e përshkroi si "100 përqind të gabuar".

Drejtori i CDC-së së ShBA, Dr. Robert Redfield, vazhdoi praninë e agjencisë në Kinë.

Në një deklaratë për Reuters para se të publikohej raporti, CDC tha që eleminimi i pozitës së këshilltarit nuk pengon aftësinë e Uashingtonit për të marrë informacion dhe "nuk kishte absolutisht të bëjë me rastet e shfaqura në Kinë me koronavirus".

I pyetur për koment mbi transparencën kineze dhe përgjigjen ndaj shpërthimit, Ministria e Punëve të Jashtme të Kinës iu referua Reuters të premten nga zëdhënësi Geng Shuang. Geng tha se vendi "ka miratuar masat më të rrepta, më gjithëpërfshirëse dhe më të plota të parandalimit dhe kontrollit në mënyrë të hapur, transparente dhe të përgjegjshme dhe informoi (Organizatën Botërore të Shëndetit) dhe vendet dhe rajonet përkatëse për situatën e fundit në kohë mënyrë".

Një ekspert i sëmundjes i tha Reuters se ishte skeptik se këshilltari i rezidentëve të ShBA do të kishte qenë në gjendje të merrte informacione më të hershme ose më të mira për administratën Trump, duke pasur parasysh shtypjen e informacionit nga qeveria kineze.

"Në fund, bazuar në rrethanat në Kinë, ndoshta nuk do të kishte bërë ndonjë ndryshim të madh," tha Scott McNabb, i cili ishte një epidemiolog i CDC për 20 vjet dhe tani është profesor kërkimesh në Universitetin Emory. "Problemi ishte se si e trajtuan kinezët. Ajo që duhej të kishte ndryshuar ishte që kinezët duhet ta kishin pranuar më herët. "

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.