kinemaja

Kur kishte kritikë/Agresioni kinematografik i SHBA-së

Postuar në 03 Tetor, 2019 03:10

 

Agresioni kulturor që ka ndërmarrë sot Amerika nuk është diçka e re. Nëpërmjet filmit, letërsisë, muzikës dhe arteve të tjera kjo superfuqi ka synuar të vendosë hegjemoninë e saj që në vitet ’30 të këtij shekulli, duke kërkuar të bëhet objekt referimi dhe imitimi nga të gjithë popujt e botës e duke ngritur në kult forcën dhe superheroin amerikan, - parajsën – dhe mënyrën amerikane të jetesës.

Kina dhe Hollywood, si po përmirësohet portretizimi i Pekinit zyrtar

Postuar në 21 Nëntor, 2018 02:11

Duket se asgjë nuk i shpëton politikës dhe interesit. As edhe “arti” që sot është ndërlidhur dhe kushtëzuar nga audienca dhe paraja.

Në një shkrim të publikuar në “South Morning Herald” parashtrohet një prej temave më interesante që kanë të bëjnë me rolin e kinemasë në portretizimin e vendeve të ndryshme apo regjimeve politike. Dhe Kina e sotme duket se ushtron ndikim shumë të madh në ndryshimin e skenarëve në filmat holluvidianë, qoftë edhe në ata që risjellin filma të vjetër të ripunuar.

Balkan Film Market, një platformë zbulimi për talentet

Postuar në 12 Tetor, 2018 21:12

Ideologjitë na ndajnë. Ëndrrat dhe ankthi na sjellin së bashku”- Kjo thënie e Eugène Ionesco-s, i përshtatet më së miri hapësirës së Ballkanit, të mbushur plot me ngjarje dhe ku në kundërshtim me ndasitë ideologjike dhe politike, ato çfarë mund të bëjnë njerëzit në këtë hapësirë janë pikërisht ëndrrat dhe dhimbjet e përbashkëta.

Filmat e viteve 1978-1982 në emergjencë restaurimi

Postuar në 28 Shtator, 2018 22:19

Ishin vitet ‘50 kur në Shqipëri filluan të prodhoheshin filma nga Kinostudioja “Shqipëria e re”. Pikërisht këto prodhime filmike do të bëheshin baza, ku më vonë do të ngrihej puna e Arkivit Qendror Shtetëror të Filmit. Me koleksion të krijuar kryesisht nga fondi i depozitës legale të prodhimit shqiptar të filluar prej vitit 1947, sot, Arkivi Shtetëror i Filmit numëron mbi 6000 tituj filmash, prej të cilëve më shumë se 4000 tituj filmash shqiptarë.

Tabela me të dhënat për nr e filmave

Kinemaja si orë e detyrueshme mësimi në shkolla

Postuar në 11 Nëntor, 2017 11:09

Intervistë me regjisorin Daniele Luchetti dhënë për Avvenire, mbi ndikimin e kinemasë, imazhin dhe një botë ku mungon kapaciteti për t'i deshifruar. 

Censura, nga surrati i Enverit, te hallatet e aktorit në teatër

Postuar në 08 Maj, 2017 12:12

Burim i këtij shkrimi u bë reagimi i djeshëm i deputetes Majlinda Bregu.

Fundi i kinemasë klasike

Postuar në 27 Shkurt, 2017 09:49

Kinemaja me të cilën u rrita dhe që unë bëj nuk është më. Ka ikur. Teatri do të jetë përherë për atë përvojën e përbashkët, nuk ka dyshim. Por çfarë lloj përvoje ka për të qenë ajo?”

"Na duhet Autorësia dhe Identiteti në kinematografi"

Postuar në 22 Shtator, 2015 14:02

Me regjisorin Luan Kryeziu, në një bisedë për filmin “Heroi” dhe si e sheh sot kinematografinë në hapësirën shqiptare

Filmi juaj provokon një dramë. Historia e Shkëmbit, sa i ngjason jetës së mijëra djemve kosovarë që iu bashkuan luftës?

Elvisi, Marilyn, Bob Marley dhe Cobain në vitin 2015

Postuar në 14 Shtator, 2015 02:47

Si do dukej Elvis Presley sot? E mbajmë mend të ri. Njësoj mund të pyesim edhe për Marilyn Monroe. Era dixhitale na ndihmon. "The Sun" propozon disa krijime të disa artistëve që kanë vdekur të rinj. Si do të ishin ata sot. Nuk duken edhe aq "larg":

Subscribe to RSS - kinemaja