interneti

Taksa për gjigandët e teknologjisë, në horizont një “thyerje” e re SHBA-Europë

Postuar në 21 Qershor, 2020 13:46

Një tjetër përplasje në horizont. Kësaj radhe mes SHBA-ve dhe Europës për të shumëdebaturën taksë europiane mbi gjigantët e internetit. Sekretari i Thesarit në SHBA, Mnuchin, u ka dërguar një letër homologëve të tij në Itali, Francë, Spanjë dhe Britaninë e Madhe, në të cilën e cilëson të paligjshme taksën në fjalë për kompani si Google, Amazon ose Facebook.

Ekuacioni që ndau internetin

Postuar në 21 Gusht, 2019 20:12

 

Ushtrime matematikore, të thjeshta në dukje, mund të kthehen shpesh në një sfidë të vërtetë në rrjetet sociale. I tillë është rasti i një ushtrimi që u publikua në Tuiter më 28 korrik.

8:2(2+2)=

Shumë përdorues të rrjetit social ishin të bindur se përgjigjja e saktë është 16. Ndërsa të tjerë ngulën këmbë për 1. Madje, edhe përllogaritja me makinë llogaritëse nxori dy rezultate të ndryshme.

Pavarësisht se matematika është një botë e sigurt, ku ekziston vetëm e sakta dhe e gabuara, dhe duhet të mbizotërojë logjika, shumë u vunë në dilemë.

Gjigantët e teknologjisë së Internetit kërcënojnë demokracinë

Postuar në 08 Shtator, 2018 09:26

67% e qytetarëve në tetë vende evropiane konsiderojnë se gjigandët e Internetit (Google, Facebook, Amazon, etj) kanë më shumë fuqi se Bashkimin Evropian dhe se ato janë një "rrezik" ndaj demokracisë. Hulumtimi është kryer në Gjermani, Francë, Spanjë, Itali, Poloni, Rumani, Republika Çeke, Greqi në funksion projektligjit për të drejtën e autorit që do të diskutohet në Parlamentin Evropian në 12 shtator.

Interneti na ka bërë të gjithëve potencialisht autorë*

Postuar në 26 Qershor, 2018 01:30

Në një intervistë të thukët për spanjollen “El Pais”, filozofi dhe mendimtari i njohur gjerman, Jürgen Habermas flet për situatën e tanishme në Europë, për kulturat “e shkartisura” në të dhe prirjen drejt një të ardhmeje që bëhet e palexueshme. Zënë vend në të edhe tema shumë të rëndësishme të kohës sonë, si interneti dhe ndikimi i tij, rënia e mediave tradicionale, degradimi i sferës publike, e bashkë me të edhe e intelektualit të angazhuar.

Zyrtare nga AKEP/Paguajmë për internet 4G, marrim shërbim 2G nga operatorët celularë

Postuar në 23 Maj, 2018 16:17

Abonentët e operatorëve të telefonisë celulare paguajnë për shërbime që nuk i përfitojnë. Shqetësimi është ngritur në Komisionin e Veprimtarisë Prodhuese, ku kryetari i AKEP-it, Ilir Zela e ka justifikuar këtë me vështirësinë e dhënies së lejeve të ndërtimit të kullave për mbulim më të mirë me valë.

Fitojnë kompanitë. SHBA rrëzon rregullat e neutralitetit të rrjetit

Postuar në 15 Dhjetor, 2017 12:30

Komisioni Federal i Komunikacioneve në SHBA ka marrë dje një vendim që siç raportohet nga mediat amerikane do të ndryshojë mënyrën tonë të ndërveprimit me internetin. Neutraliteti i rrjetit, parimi mbi të cilin funksionon interneti dhe që u sanksionua me vendimet e administratës Obama në vitin 2015. Komisioni ka marrë parasysh lobimin e fuqishëm të kompanive kryesore që ofrojnë shërbimin si Verizon, At&T etj.. Me rregullat e reja, kompanitë kanë të drejtë të tarifojnë përdoruesit për shërbime më cilësore, të bllokojnë faqe të ndryshme etj..

1.1 miliardë faqe web. Google më i klikuari me 28 mld vizita mujore

Postuar në 24 Korrik, 2017 12:50

Interneti është i hapur për të gjithë, por trafiku, klikimet pra, që përcaktojnë edhe fluksin e parasë, është privilegj i disave. 1.1 miliardë faqe ëeb në të gjithë rrjetin, ose një në 7 persona që jetojnë ka faqen e tij. Ja një statisitikë që flet për atë që solli interneti. Po trafiku si shpërndahet? Ngado që ta rrotullosh muhabetin del te një fjalë: Google.

SHBA, drejt anullimit të rregulllores për neutralitetin e internetit

Postuar në 18 Korrik, 2017 09:23

Komisioni Federal për Komunikimet në SHBA është duke shqyrtuar mundësinë e ndryshimit të rregulloreve që garantojnë neutralitetin e internetit, parim i cili detyron ISP-të që të lejojnë akses të plotë dhe të pakushtëzuar të përdoruesve ndaj çdo përmbajtjeje dhe pavarësisht burimit. Rregullorja u miratua në vitin 2015, por atë e kundërshtojnë firmat e komunikacionit, ndërkohë që e mbështesin kompanitë teknologjike si Google dhe Facebook.

Ma i “Alibaba Group”: Përshtatje dhe arsimim tjetër, ose në 30 vjet ka krizë. Interneti po afekton çdo industri

Postuar në 02 Maj, 2017 16:08

Jack Ma, drejtues i "Alibaba Group Jolding Ltd." bëri një parashikim të zymtë për ekonominë botërore në 30 vitet e ardhshme. Duke folur në një konferecnë sipërmarrësish në Zhengzhou në Kinë, Ma deklaroi se nëse në botë nuk ndryshon sistemi arsimor, nëse njereëzit nuk mësojnë të punojnë me robotët dhe të marrin masa për ndikimin që do të ketë në ekonomi interneti dhe automatizimi, atëherë problemet sociale do të jenë çështje kryesore në të ardhmen e afërt.

Farsa për propozimin e deputetëve

Postuar në 01 Shkurt, 2017 21:47

Kohët e fundit ka filluar një debat me sherr për të drejtën e Autorit për një ide populiste alla Grillo, që anëtarët e partisë të jenë ata që propozojnë emra për deputetë. Dhe ndokush e çon edhe më tej, drejt populizmit, sot në modë, që: të jenë ata që miratojnë programe të caktuara, si buxheti, taksat etj..

Pages

Subscribe to RSS - interneti