xhihadi

Europenext: Medresetë në Ballkan, "Shkollat e xhihadit" në zemër të Evropës?

Postuar në 07 Qershor, 2017 17:29

Siç treguan ngjarjet e fundit në Europë, ka shumë gjasa që sulmet terroriste të jenë kryer nga xhihadistë të rritur në kontinentin europian dhe jo të “i importuar” nga vendet e lindjes.

Intervista/Islami dhe kulti i dhunës – një pakicë që po përkufizon imazhin e një besimi*

Postuar në 12 Dhjetor, 2016 14:25

Martirët, kamikazët, xhihadi, shahidi, muxhahedini – këto terma parakalojnë memorien kolektikeve duke u asociuar me dhunën. Mediat dhe konflikti kanë arritur të njollosin Islamin duke sjellë në evidencë vetëm aspektin militar të tij. Por këto terma kanë rrënjë të thella dhe në doktrinën islame kanë të tjera kuptime. Edhe tradita islame ka një kod tjetër etik ndaj dhunës. Të gjitha këto sqarohen nga Meir Hatina, shef I Departamentit të Studimeve Islamike dhe të Lindjes së Mesme në universitetin Hebraik të Jeruzalemit.

Rreth xhihadizmit ballkanik dhe marrëzive të tjera

Postuar në 08 Janar, 2016 14:38

Mahnitja dorëlëshuar e medieve kombëtare [italiane] nga Ballkani nuk është risi, ajo kthehet herë pas herë si sëmundje, kur nevojitet shitja e ndonjë kopjeje më shumë duke përhapur pak panik. Por në javën e fundit jemi gjendur përballë një zjarri goditës në breshëri.

Xhihadizmi: një revoltë gjeneracionale dhe nihiliste

Postuar në 30 Nëntor, 2015 00:22

Franca në luftë ! Noshta. Por kundër kujt dhe kundër çfarë ? Daesh-i nuk nis sirianë për të kryer atentate në Francë në mënyrë që ta shkurajojë qeverinë franceze nga bombardimet. Daesh-i mbështetet te një rezervuar të rinjsh francezë të radikalizuar, të cilët, pavarësisht se ç’ndodh në Lindje të Mesme, kanë hyrë ndërkaq në disidencë dhe kërkojnë një kauzë, një etiketë, një ligjëratë për t’i vënë firmën gjakatare të revoltës së tyre personale. Shkërmoqja e Daesh-it nuk do t’i ndryshojë asgjë kësaj revolte.

Subscribe to RSS - xhihadi