Europenext: Medresetë në Ballkan, "Shkollat e xhihadit" në zemër të Evropës?

Postuar në 07 Qershor, 2017 17:29

Siç treguan ngjarjet e fundit në Europë, ka shumë gjasa që sulmet terroriste të jenë kryer nga xhihadistë të rritur në kontinentin europian dhe jo të “i importuar” nga vendet e lindjes. Në shumicën e rasteve, autorët e akteve të fundit të tmerrshme në Gjermani, Francë dhe Britani të Madhe kanë lindur në këto vende: Janë qytetarë perëndimorë me histori vështirësish sociale dhe ekonomike të cilët në një moment specifik në jetën e tyre kanë rënë në kontakt me një narrative islamike / salafiste, nga e cila patën frymëzim, duke radikalizuar veten dhe duke sjellë terror e vdekje në të njëjtat shoqëri që janë rritur.

Terroristët e brendshëm janë bërë kështu fokusi i veprimeve parandaluese nga disa agjenci të inteligjencës dhe sigurisë.Përpjekje të tilla, megjithatë, mund të mos arrijnë të kuptojnë një formë tjetër më delikate të "radikalizimit të brendshëm", i cili aktualisht po zhvillohet në një rajon si Ballkani që tashmë  figuron si furnizuesi më i madhi Evropës me xhihadistë të ISIS.

Kushtet ekonomike, sidomos në mesin e të rinjve, rritja e zhgënjimit ndaj integrimit evropian dhe një ndikim i vazhdueshëm i fortë nga faktorët islamikë si Arabia Saudite dhe Turqia janë disa nga elementet e një përzierje shqetësuese duke e kthyer Shqipërinë, Kosovën, Bosnjen, Maqedoninë dhe Sanxhakun në një zonë të Radikalizimit islamik në rritje.

Pjesë e kësaj panorame janë edhe institucionet lokale islame, zyrtare dhe jozyrtare si dhe medresetë që drejtohen prej tyre. Episodet e fundit theksojnë rolin që shkollat ​​islamike në Ballkan luajnë në radikalizimin e dhunshëm. Janarin e kaluar, policia shqiptare arrestoi Emine Alushin, një mësuese nga Medreseja e Shkodrës.

Një video e zbuluar në një stacion televiziv lokal tregoi znj. Alushi duke iu përgjigjur pyetjes së nxënësve për  ISIS se kjo e fundit ishte "një organizatë muslimane që kërkon të sigurojë mbrojtje për muslimanët e Sirisë, Palestinës dhe Egjiptit", duke shtuar se "Ata janë të mirë, por shteti dëshiron t'i luftojë" (Gazeta Shqiptare, 20 Janar). Komuniteti Musliman i Shqipërisë (KMSH), i cili është përgjegjës për shkollën në Shkodër, reagoi shpejt duke thënë se mësuesja nuk përfaqësonte vijën zyrtare të medresesë "si institucion edukativ i KMSH". Medreseja në Shkodër u ndërtua falë kontributit të agjencisë turke të ndihmës zyrtare TIKA dhe u përurua nga vetë Presidenti Erdogan  përmes një video-konferencë në mars të vitit 2016. Sipas burimeve, në profilin e saj në Facebook mësuesja tregonte "adhurimin" për presidentin turk.

Trendet e mëtejshme shqetësuese vijnë nga Sanxhaku, rajoni me shumicë myslimane i ndarë mes Serbisë dhe Malit të Zi. Reis Rifat Fejiç, udhëheqës i Bashkësisë Islame në Malin e Zi, gjithnjë lëshon paralajmërime mbi aktivitetet e Medresesë në Rozhajë - një qytet i vogël në pjesën malazeze të Sanxhakut. Medreseja drejtohet nga Muftiu i Novi Pazarit, në anën serbe të Sanxhakut, Abdurrahman Kujevic, i cili është akuzuar haptazi për promovimin e një versioni radikal të Islamit. Kujeviç, vetë një malazez nga Rozaja, u përjashtua nga Bashkësia Islame zyrtare në 2014 për shkak të afërsisë me radikalin Muamer Zukorliç, myfti i Novi Pazarit.

http://europenext.eu/2017/06/07/madrassas-in-the-balkans-schools-of-jiha...

Comments

Submitted by Simo (not verified) on

Çfar jane keto gjepura qe shkruani? Medresete islame kane qindra vjet ne Ballkan. Jane institucione autoktone edukimi nen mbikqyrjen e ministrive perkatese te arsimit dhe mos i nxirrni si cerdhe ndikimesh te huaja. Kapeni pas nje rasti te sajuar ne Shkoder per ti ulur reputacionin nje prej shkollave me te shkelqyera te atij rrethi, por edhe nw shkallw vendi. Fake news nga gazetari pacavure si kjo e juaja, vetem tituj bombastik pa permbajtje, sa per me terheq vemendjen. Po te kishte dicka reale ne Shkoder e kishin fluturu me kohe mesuesen.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.