paraja

Paraja, pika e dobët e pushtetit të Putin

Postuar në 22 Gusht, 2017 21:41

Dikur George Kenan arriti të pikaste dobësinë strategjike të Bashkimit Sovjetik që sipas tij ishte sistemike. Kolapsi ishte brendashkruar në logjikën funksionale të atij sistemi pas të cilit siç u pa nuk mund të kuptohej ekzistenca e vetë shtetit të sovjetëve. Historia i dha të drejtë Kenan, edhe pse ka njerëz që mendojnë se nëse rënia e sistemit ishte e pashmangshme, shpërbërja e BS-së mund të shmangej.

Pas vetëm 26 vjetësh, bota perëndimore sot ndodhet sërish para dilemës me Rusinë dhe pushtetin e saj të dominuar dhe strukturuar nga Vladimir Putin.

Guljelm Radoja: Brezi im në pritjë të Godosë, rininë e dominon paraja

Postuar në 08 Maj, 2017 17:02

Keni kaluar shumë peripeci në karrierën tuaj, për shkak të “biografisë” së familjes së bashkëshortes. Si rezistuat në skenë?

Mos identifikoni Islamin me dhunën, paraja kërcënimi më i madh terrorist i njerëzimit

Postuar në 01 Gusht, 2016 12:27

Papa Françesku e quan të gabuar qasjen e atyre që identifikojnë Islamin me dhunën, duke thënë se rrënjët e terrorizimit janë padrejtësitë sociaale dhe idhujtaria për paranë.

Konfirmohet deflacioni, rritja e qarkullimit të parasë më e ulëta e 15 viteve të fundit

Postuar në 17 Mars, 2016 10:14

Paraja që qarkullon në ekonomi ka shënuar rritjen më të ulët të paktën që nga viti 2002, kur raporton të dhënat Banka e Shqipërisë, një tregues direkt ky i ngadalësimit të ekonomisë dhe që është reflektuar dhe në rritjen e dobët të çmimeve, duke ngjallur frikën për deflacion.

Në kërkim të parasë së ndershme

Postuar në 05 Mars, 2016 11:38

Kongresmeni Ronald Ernest “Ron” Paul, babai i  Rand Paul, kandidati aktual për President i SHBA-së për Republikanët, ka qenë dhe mbetet një nga zërat më të fuqishëm në mbrojtje të lirisë – ndoshta i krahasueshëm me Jeffersonin dhe Madison. Por, ai është dukshëm dhe një ekonomist i talentuar, veçanërisht në çështjet monetare.

Refleskion/Shkëlqimi i Hirit

Postuar në 25 Nëntor, 2015 21:41

Nën ritmet e ‘pionerit dj', gjithë gjërat përreth ngriheshin dhe binin nën ritmin e dj-it shqiptar që po praktikonte zanatin e tij të preferuar, ndër të shumtët që disponon. Ai është dj, kamarier, banakier, barist, punonjës i shërbimit civil, shef shtëpie, baba, shok i mirë; ja pra ka nga këto persona që ngihen në mëngjes me ritme të forta aq sa edhe të vdekurin thonë e ngre nga varri. Pozitiviteti vjen si energji e jashtme dhe ndikon gjendjen shpirtërore pavarësisht kontekstit.

Jugu i Italisë: Game Over!

Postuar në 05 Gusht, 2015 12:58

I nderuar Kryeministër Matteo Renzi, po të shkruaj pas gati dy vitesh, me shpresën se do të marr dhe kësaj here një përgjigje.

Herën e para ju shkrova kur qeveria juaj sapo kishte nisur aksionin për një reformë radikale në shoqërinë italiane. Sot, natyrisht nuk mund të pretendohet nga ekzekutivi juaj një zgjidhje e problemeve endemike si “çështja e jugut”, por nuk mundet dhe të përjashtohen vlerësimet mbi linjat udhëzuese të punës suaj.

Qershor 2015, bie paraja në ekonomi, bashkë me kreditë e depozitat

Postuar në 03 Gusht, 2015 10:38

“Monitor” shkruan se qershori ka pasur treguesit më të përkeqësuar monetarë që nga fillimi i këtij viti. Sipas statistikave të Bankës së Shqipërisë, paraja gjithsej në qarkullim (masa monetare) shënoi një rënie prej 942 milionë lekësh, duke shënuar të tretën herë me tkurrje brenda 6 muajve të parë të këtij viti. Duke iu referuar ekspertëve “Monitor” shkruan se kjo rënie është shqetësuese, pasi tregon për një ngadalësim të aktivitetit ekonomik në vend. “Masa monetare në përgjithësi reflekton ose nivelin e çmimeve, ose sasinë fizike të mallrave të prodhuara.

Subscribe to RSS - paraja