njerezimi

Tre faktorët që kërcënojnë njerëzimin

Postuar në 28 Janar, 2019 20:44

Shkencëtarët kanë krijuar një neologjizëm, të quajtur Syndemia Globale (Global Syndemic), për të përcaktuar atë që ata e shohin si kërcënimin më të madh ndaj njerëzimit dhe planetit: bashkëveprimin e tre "epidemive" obezitetit, kequshqyerjes dhe ndryshimeve klimatike, si një kombinim që prek shumicën e njerëzve në pothuajse çdo vend të botës.

Sëmundja X, e panjohura që kërcënon njerëzimin

Postuar në 10 Mars, 2018 22:35

Një sëmundje e panjohur dhe vdekjeprurëse, e quajtur Sëmundja X është shtuar në listën e epidemive të mundshme globale që mund të vrasin miliona njerëz..Çdo vit, shkencëtarët dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) krijojnë një listë të sëmundjeve më të mundshme për t'u klasifikuar në një epidemi globale. Këtë vit, mes emrave të njohur si Ebola, SARS dhe viruset Zika, është emri i ri i Sëmundjes X. Ndryshe nga patogjenët e tjerë, Sëmundja X nuk dihet se çfarë shkakton apo se si mjekët mund të përpiqen ta trajtojnë atë.

Një vullkan që rrezikon gjithë planetin

Postuar në 01 Dhjetor, 2017 12:17

Gjasa që të ketë një super-shpërthim vullkanik i aftë të kthejë qytetërimin njerëzor në epokën e shpellës më shpejt se sa pritej paralajmërojnë shkencëtarët britanikë, me rastin e aktivizimit të fundit të vullkanit Agung në Bali.
Këto shpërthime vullkanike janë një kërcënim për njerëzimin, të njëjta me atë të një asteroidi në Tokë dhe këto dy arsye konsiderohen të jenë ato të mëdha që në të kaluarën të ketë patur zhdukje masive të specieve nga planeti ynë.

Është koha që njerëzimi të zhvendoset në tjetër planet

Postuar në 22 Maj, 2017 20:55

"Unë besoj fuqishëm se  njerëzimi duhet të fillojë të kërkojmë planete të tjera si një opsion për strehimin e tij"- tha Stephen Hawking duke folur të shtunën në një seminar në Londër. Astrofizikanti i njohur dhe profesor në Universitetin e Kembrixhit përsëriti paralajmërimin se "mbijetesa njerëzore varet nga gjetja e një shtëpie të re" dhe theksoi se "kërkimi për kolonizimin e planeteve të tjera duhet të fillojë tani."

Clinton shpëtimtare e njerëzimit, sipas vizionit demokrat të Obamës

Postuar në 03 Nëntor, 2016 13:10

Demokratët po kalojnë çdo fantazi për ta përdorur si argument kundër Donald Trump, i cili ka vënë seriozisht në pikëpyetje ambicjen e familjes Clinton për të marrë presidencën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Për të shpëtuar katastrofën në lojë ka hyrë edhe talenti i presidentit Obama që ka shkuar deri aty sa ta flasë për një fatalitet global në rast se votohet Trump

Stephen Hawking: E ardhmja e qënies njerëzore në rrezik nga mania për para dhe pasuri

Postuar në 30 Korrik, 2016 18:19

Stephen Hawking, teoricieni dhe filozofi i njohur shkruan për gazetën "Guardian" se njerëzimi duhet të rivlerësojë qëndrimin obsesiv ndaj parasë dhe pasurisë. Ai thotë se rezultati i referendumit në Britani u ndikua nga mënyra sesi njerëzit kategorizojnë të mirat materiale. Hawking parashikon se dalja e Britanisë nga Bashkimi Europian do të ketë pasoja negative për kërkimin shkencor dhe në veçanti në programet për nxënësit me probleme të invaliditetit.

Baba Vanga, misteri i një profeteje

Postuar në 10 Dhjetor, 2015 18:49

Njeriu nuk kënaqet me shpjegimin racional të ngjarjeve. Kërkon përherë një alternativë për t’u vetëintriguar si dhe për të ruajtur diçka nga mistika e së shkuarës. Pas viteve ’90 në media të shumta u popullarizuan dukuri të tilla historike si profetët dhe profecitë, që deri më atëherë ishin harruar si relike të një kohe të lënë pas. Prirja ka zënë vend mirë, aq sa shikohet edhe si biznes. Filma nuk mungojnë, por ndërkohë që bota përjeton një periudhë të trazuar, fryma apokaliptike emfatizohet dhe kthehet në referencë për shpjegimin e gjithçkaje.

Njerëzimi në hapësirë. Modele të kolonive njerëzore në kozmos, sugjeruar nga NASA në vitet '70

Postuar në 11 Nëntor, 2015 00:03

Në vitet ’70 NASA organizi disa shkolla verore për të eksperimentuar dizenjimin e kolonive hapësinore të së ardhmes. Dhe artistët prezantuan ilustrimet e tyre. Secili me madhësinë e një qyteti kalifornian, të vetëmjaftueshëm, me gravitet artificial, disa me klimë artificiale, ku njerëzit mund të jetonin gjithë jetën e tyre. U prezantuan tre tipe kryesore: rrethor, sferë dhe cilindrik. Më poshtë fotot që janë publikuar nga NASA: 

Subscribe to RSS - njerezimi