Tre faktorët që kërcënojnë njerëzimin

Postuar në 28 Janar, 2019 20:44

Shkencëtarët kanë krijuar një neologjizëm, të quajtur Syndemia Globale (Global Syndemic), për të përcaktuar atë që ata e shohin si kërcënimin më të madh ndaj njerëzimit dhe planetit: bashkëveprimin e tre "epidemive" obezitetit, kequshqyerjes dhe ndryshimeve klimatike, si një kombinim që prek shumicën e njerëzve në pothuajse çdo vend të botës.

Një raport i rëndësishëm shkencor i cili u publikua në revistën mjekësore “The Lancet”, thekson se interesa të fuqishme ekonomike, mungesa e vullnetit politik dhe nismat pamjaftueshme të shoqërisë për të ndryshuar  këtë situatë  ku normat e obezitetit,  kequshqyerja dhe emetimet e gazrave të efektit serrë nuk janë ndalur.

Nga të dhënat rreth dy miliardë njerëz në mbarë botën janë në mbipeshë, e cila është e lidhur me katër milionë vdekje në vit dhe një pagesë prej rreth dy miliardë dollarë amerikanë në ekonominë globale (2.8% e GDP-së globale). Në të njëjtën kohë, 815 milionë njerëz vuajnë nga kequshqyerja kronike. Gjithashtu, kostoja e ardhshme e ndryshimeve klimatike vlerësohet të jetë midis 5% dhe 10% të PBB-së globale.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32822-8/fulltext

43 shkencëtarë nga 14 vende po bëjnë thirrje për një lëvizje të re sociale për ndryshimin dhe rishikimin rrënjësor të politikave, si dhe një marrëveshje të re kornizë ndërkombëtare që më në fund do të kufizojë në mënyrë efektive ndikimin politik të industrive të mëdha të ushqimit, me të njëjtën mënyrë siç është bërë për kompanitë e duhanit.

Hulumtuesit theksojnë se kequshqyerja dhe obeziteti janë dy anët e së njëjtës monedhë  dhe së bashku përbëjnë shkakun kryesor të sëmundjeve dhe vdekjeve të parakohshme në mbarë botën. Të dyja pritet të përkeqësohen në mënyrë të konsiderueshme për shkak të ndryshimit të klimës, e cila do të rrisë ngjarjet ekstreme të motit dhe thatësira do të sjellë ndryshime në kulturat dhe çmimet bujqësore si dhe pasigurinë më të madhe të ushqimit.

Vetëm blegtoria është përgjegjëse për të paktën gjysmën e këtyre transmetimeve të lidhura me ushqimin. Ndër të tjera, shkencëtarët propozojnë taksa më të larta për mishin e kuq dhe reduktimimin e konsumit, etiketimin më të gjerë të produkteve për shëndetin dhe mbrojtjen e mjedisit, duke promovuar si ushqim shëndetësor (p.sh. kufizimin e kripës dhe sheqerit në ushqim), si dhe bujqësi të qëndrueshme mjedisore, etj.Nga ana tjetër, sistemet e transportit gjithashtu prodhojnë 14% në 25% të "gazrave serrë".

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.