greqia

Libri/Reparacionet gjermane ndaj Greqisë arrijnë në 185 miliardë euro

Postuar në 13 Dhjetor, 2017 15:22

Disa media greke po i lënë vend sot një libri të publikuar në Gjermani nga dy autorë: Karl Heinz Roth dhe Hartmut Rübner, sipas të cilëve borxhi gjerman ndaj Greqisë, krijuar nga pasojat e pushtimit gjatë Luftës së Dytë Botërore, arrin në 185 miliardë euro.

50% e rumunëve dhe bullgarëve privohen nga të mirat bazë

Postuar në 12 Dhjetor, 2017 17:34

Në qarqet politike dhe ato ekonomike flitet për një “histori suksesi” të ekonomisë greke dhe kalim nga periudha e recesionit në një  fazë të re zhvillimi, por kjo nuk ka reflektuar në gjendjen financiare të qytetarëve.

Sipas Eurostat, një në tre grekë ose rreth 32% në vitin 2016, nuk ishte në gjendje të gëzonte të mirat bazë, duke e renditur Greqinë në vendin e tretë mes shteteve evropiane ku qytetarët privohen nga të mirat bazë.

Pakësohet shtresa e mesme në Greqi, 700 mijë kalojnë në vafrëri

Postuar në 06 Dhjetor, 2017 20:11

Klasa e mesme e Greqisë po pakësohet dhe po shkon drejt varfërisë. Sipas një sondazhi rreth 700,000 njerëz janë tani më afër vijës së varfërisë, ku më të ekspozuar janë të rinjtë e moshës 16-24 vjeç.

Sipas të dhënave të ofruara nga instituti Dianeosis, përqindja e njerëzve në rrezik varfërie apo përjashtimi social është rritur nga 28.3% në vitin 2007 në 35.6% në vitin 2016.

Pas Gjermanisë dhe Italisë, edhe Belgjika vendos kontrolle kufitare për fluturimet hyrëse nga Greqia

Postuar në 05 Dhjetor, 2017 22:40

Pas Gjermanisë dhe Italisë, edhe Belgjika vendos kontrollet për fluturimet hyrëse nga Greqia. Media të ndryshme greke raportojnë për shtim kontrollesh në Bruksel për pasagjerët që hyjnë nga Greqia, të cilët duhet të rrinë në radhë për të dorëzuar pasaportat. Mediat greke interpretojnë se këto kontrolle presupozojnë se pasagjerët grekë nuk konsiderohen si qytetarë të një vendi anëtar i zonës Shengen, por sikur të vijnë nga vende të botës së tretë.

Greqia hap tenderin për naftë në Jon

Postuar në 03 Dhjetor, 2017 16:40

Kriteret ekonomike dhe elementet mjedisorë do të merren parasysh për vlerësimin e ofertave që lidhen me eksplorimin e hidrokarbureve në detin Jon dhe  në Kretë. Sipas njoftimit të publikuara dje në Fletoren Zyrtare të Bashkimit Evropian ofertatto do të hapen pas interesit të shprehur nga: The Oil & Gas Energean për zonën e detit në detin Jon dhe konsorciumit Total - ExxonMobil - Greek Petroleum për zonën e Kretës.

"Si grek u ndjeva në siklet kur më kontrolluan pasaportën në aeroport"

Postuar në 03 Dhjetor, 2017 14:47

E mbani mend atë fotolajmin kur kryeministri shqiptar Edi Rama kontrollohej në një aeroport të Holandës? Duket se ky është një standard i dedikuar për ballkanasit, vipa apo jo vipa qofshin. Këto ditë i ka rënë për hise kreut të opozitës greke, Kyriakos Mitsotakis që të kontrollohet në aeroportet gjermane, më konkretisht në atë të Frankfurtit. 

“Si grek u ndjeva i sikletosur kur u çova në një terminal të ndryshëm të aerportit të Frankfurtit dhe prita 20 minuta  që të më kontrollonin pasaportën”, tha Mitsotakis gjatë një takimi të organizuar në Bruksel.

50% e transportit të udhëtarëve me Greqinë, me mjete informale

Postuar në 02 Dhjetor, 2017 14:37

50% e transportit të udhëtarëve që lëvizin mes Shqipërisë dhe Greqisë kryhet në kushte informale. Revista ekonomike “Monitor” sjell përmes një shkrimi të djeshëm një situatë të pazakontë të krijuar për operatorët shqiptarë të cilët i kërkojnë ndihmë shtetit shqiptar që të ndërhyjë.

Një optikë greke përtej Kretës

Postuar në 21 Nëntor, 2017 16:07

Takimi i Kretës dhe zhvillimet e reja në raport me Maqedoninë, kanë riaktivizuar për publikun dhe median axhendat e politikës së jashtme në rajon. Shqipëria ka momentalisht një problem jo pak të ndërlikuar me Greqinë dhe vlerëismi i pikëpamjes greke për këtë situatë, ka rëndësi për të kuptuar masën dhe thelbin e kompromiseve që do të bëhen, por edhe mundësia e realizimit të tyre. Po kështu, pikëpamja greke ka rëndësi edhe për të kuptuar sesa reale janë qëndrimet emocionale dhe nëse ka vërtet vlerë mbingarkesa e zakonshme kur vjen puna te raportet tona me këtë vend.

“Perëndimi, vetëm 10% të lirive fetare krahasuar me Turqinë”

Postuar në 19 Nëntor, 2017 15:29

Perëndimi nuk ka as 10% të të drejtave fetare që ka Turqia dhe Greqia është ndër ato vende që nuk përmbush as edhe këtë kuotë në zbatimin e tyre. Akuza është bërë nga zv.kryeministri turk, Bekir Bozdag, që gjatë një fjalimi të mbajtur në një konferencë universitare ka përmendur edhe rastin e vdekjes së një myslimani në Ksanthi.

“Liria fetare ekziston edhe në vende që nuk janë anëtarë të BE-së. Është e pabesueshme se Perëndimi ka vetëm 10% të lirive fetare që aplikohen në Turqi”, tha ai. Sipas tij, Greqia nuk i respekton dhe i shtyp të drejtat e myslimanëve në Thrakën perëndimore.

Pages

Subscribe to RSS - greqia