Greqi, Alpha Bank çlirohet nga pasojat e recesionit. Shet portofolin prej 10.8 mld euro kredi të këqija

Postuar në 22 Shkurt, 2021 22:18

Alpha Bank e Greqisë do të shesë një portofol prej 10.8 miliardë euro kredi të zhvlerësuara dhe 80% të ofruesit të shërbimeve të kredisë Cepal Holdings te fondi amerikan Davidson Kempner. Marrëveshja është arritur sot, raporton Kathimerini.

Marrëveshja pritet të zvogëlojë raportet NPE dhe NPL të Alpha Bank në Greqi në 24% dhe 13% përkatësisht nga 43% dhe 29% në Shtator 2020. Alpha Bank e zgjodhi fondacionin “Davidson Kempner” si ofertuesin e saj të preferuar në nëntor të vitit të kaluar.

"Kjo është një pikë kthese për bankën tonë pasi ne jemi duke bërë një hap vendimtar në trajtimin përfundimtar të problemeve të trashëguara nga recesioni afatgjatë në Greqi," tha CEO i Alpha, Vassilis Psaltis.

Marrëveshja e cakton vlerën e ndërmarrjes së Cepal në 267 milionë euro, ndërsa Alpha e ngre më tej përmes një fitimi deri në 68 milionë që lidhet me arritjen e disa objektivave të caktuara. Të ardhurat totale për Alpha Bank korrespondojnë me rreth 35% të vlerës totale bruto të portofolit.

Shitja pritet të mbyllet në tremujorin e dytë, në varësi të miratimeve rregullatore. Deutsche Bank ishte këshilltari kryesor financiar i Alpha Bank.

E themeluar në vitin 1879, Alpha Bank është banka e dytë më e madhe në Greqi. Ajo ka prezencë të rëndësishme në Rumani, Qipro dhe në Mbretërinë e Bashkuar. Në Shqipëri, ajo ka degët e saj që prej vitit 1998. Që prej asaj kohe, ajo është bërë një nga bankat më të mëdha në vend me një pjesë tregu të konsiderueshme si në biznesin bankar me shumicë ashtu edhe në atë me pakicë.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.