ekonomi

KE heq asistencën teknike për Skavicën

Postuar në 20 Janar, 2021 14:37

Pas vendimit të qeverisë shqiptare për të ndërtuar hidrocentralin e Skavicës me 100% financim nga shteti dhe pa kredimarrje nga BERZH-i, Komisioni Europian ka njoftuar heqjen e asistencës teknike nga 1 janari i këtij viti. Në një komunikim zyrtar me Ministrinë e Infrastrukturës, KE shpjegon arsyet e tërheqjes së mbështetjes për këtë projekt.

Qeveria shpërblen pensionistët me 5 mijë lekë për festat e fundvitit

Postuar në 15 Dhjetor, 2020 13:25

Ndryshe nga sa parashikohej, qeveria do të tregohet më bujare me pensionistët në këtë fundvit. Qeveria ka vendosur për pensionistët një shpërblim prej 5 mijë lekësh për Vitin e Ri.

Stoku i kredisë arrin në 1.3 mld euro, Tirana në krye të borxheve

Postuar në 08 Maj, 2018 09:41

Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për stokun e kredisë për individë sipas rretheve, për numër banorësh, tregojnë se huaja për banor në kryeqytet është 884 euro, gati tre herë më e lartë sesa qyteti i dytë që vjen më pas në listë, Durrësi.

Në total, në Tiranë individët kanë për të kthyer në banka 101 miliardë lekë hua, ose rreth 780 milionë euro, sipas të dhënave që i referohen tremujorit të parë të vitit 2018. Rreth 70% të kësaj shume e zë huaja për blerje banesash (624 euro për frymë), që shënon një rritje të qëndrueshme vit pas viti.

Iran vs Arabia Saudite, përballja ushtarake dhe ekonomike

Postuar në 27 Prill, 2018 13:29

Në pesë vitet e fundit vendet e Lindjes së Mesme kanë qenë të përfshira direkt ose indirekt në konflikte të armatosura, dhe nuk është rastësi fakti që 32% e importeve të armëve i takojnë këtij rajoni.
Arabia Saudite, sipas Radio Farda, është e famshme për shumat e mëdha të investuara në armatime, të vlerësuara në rreth 7 miliard $. është e vështitë të përcaktohet një shumë ekuivalente për Iranin.

Sejko nis luftën me euron

Postuar në 07 Shkurt, 2018 18:58

Banka e Shqipërisë synon uljen e përdorimt të euros në nivele të pranueshme për ekonominë. Pas mbledhjes së Këshillit Mbikqyrës, guvernatori Gent Sejko tha se procesi i deeuroizimit është i nevojshëm dhe dobiprurës si për përmirësimin e efektivitetit të politikave ekonomike dhe financiare ashtu edhe për uljen e rreziqeve të stabilitetit financiar. Në këtë kuadër do të merren disa masa që lidhen me kufizimin e përdorimit të euros nga bankat e nivelit të dytë, sidomos sa i përket kredidhënies.

Ahmetaj mohon ndikimin e parasë "jeshile" në ekonomi

Postuar në 16 Maj, 2017 12:26

Ministri i Financave Arben Ahmetaj në kuadër të strategjisë elektorale të qeverisë për të përcjellë në opinion "mrekullitë" e programit të ri elektoral të Partisë Socialiste deklaroi në një konferencë për shtyp se premtimi për hapjen e 220 mijë vendeve të punës në katërvjeçarin e ardhshëm është realist, ndërsa ripërsëriti si vlera të shtuara në programin e ri qeverisës rritjen me 40% të pagave në arsim e shëndetësi.

Shefi i FMN-së në Tiranë: Nuk e matim dot ndikimin e kanabisit në ekonomi

Postuar në 11 Maj, 2017 17:49

Shef i FMN në Tiranë, Jens Reinke deklaron se se Shqipëria vazhdon të jetë një vend me ekonomi të madhe informale, ku pjesën më të madhe e zënë aktivitetet e jashtligjshme përfshi edhe prodhimi i kanabisit. I pyetur nga Top-Channel sa është ndikuar rritja ekonomike nga aktivitetet e jashtëligjshme, veçanërisht prodhimi i kanabisit, shefi i FMN-së nuk jep konsiderata, por pranon se është në dijeni të fenomenit. 

Intervista/Detajet e megaprojektit 5 miliard USD për Portin e Karpenit

Postuar në 22 Korrik, 2016 19:53

Në një intervistë për "Tema Online" ministrja e Ekonomisë, Milva Ekononi shpjegon me detaje projektin për ndërtimin e Portit të Karpenit në Kavajë. Bëhet fjalë për një investim strategjik me vlerë 5 miliard USD nga i cili pritet të krijohen 70.000 vende të reja pune.

Zonja Ministre, e kujt ishte ideja e ndërtimit të portit me Karpen?

Ambasadori rus takon ministren Ekonomi, një ditë pas punimeve të Asamblesë së NATO-s në Tiranë

Postuar në 31 Maj, 2016 20:20

Ambasada e Rusisë në Tiranë njofton për një takim të titullarit të saj, Aleksandër Karpushin me ministren e Ekonomisë, Milva Ekonomi. “Bashkëbiseduesit diskutuan mbi gjendjen e tanishme dhe perspektivat e zhvillimit të marrëdhënieve ekonomike midis dy vendeve, përfshirë këtu shkëmbimet tregtare, investimet dhe turizmin”, thuhet në njoftimin e ambasadës. Takimi vjen një ditë pas punimeve të Asamblesë Parlamentare të NATO-s, ku përfaqësues të qeverisë shqiptare, deklaruan se një nga kërcënimet kryesore për stabilitetin e rajonit është Rusia.

Guvernatori ngre supet

Postuar në 21 Maj, 2016 12:12

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Genti Sejko, në një intervistë për revistën "Monitor", konfirmon perspektivën e anemike të ekonomisë, nisur nga kërkesa e dobët e biznesit për t'u financuar dhe skepticizmin për të investuar në një vend si Shqipëria.
"Kredia e re e dhënë vetëm gjatë vitit 2015 për investime biznesi dhe për blerje apartamentesh banimi shkon afër nivelit 550 milionë euro, ose rreth 6% e PPB-së. Megjithatë, rritja e portofolit të kredisë shfaqet mjaft më e ulët, sepse ky portofol ka një afat maturimi relativisht të shkurtër.

Pages

Subscribe to RSS - ekonomi