Ndryshon Kilogrami (Video)

Postuar në 13 Nëntor, 2018 10:26

Është koha për një tjetër korrigjim historik: Kilogrami "i vërtetë", një cilindër platini dhe iridiumi, i cili për 130 vjet është standardi global për matjen e masës, do të pushojë së qeni pikë referimi.

Përfaqësuesit e 60 vendeve anëtare të  peshave Ndërkombëtare dhe Masave Bureau (BIPM) pritet të votojnë më 16 nëntor në Konferencën e 26-të të Përgjithshme për Peshat dhe Masat (CGPM) në Versajë, Sistemin e ri Ndërkombëtar të Njësive (SI).

Revizionimi synon katër prej njesive baze te sistemit -, kilogramin si (njësi e masës), amperin (njësi e rrymës elektrike), kelvin ( njësi matëse e temperaturës) dhe molekulën (njësi sasia e materies) - në mënyrë që të përcaktimi të bëhet me anë të një konstante fizike.

Në mënyrë specifike, kilogrami tani do të përcaktohet bazuar në një numër të lidhur me botën kuantike,  amperin e bazuar në ngarkesën e elektroneve,  kelvin  dhe molekulën. Disa ekspertë fizikantë të metrologjisë frikësohen se përcaktimet e reja komplekse do të duken si “kineze” ... për këdo që ka një doktoraturë në fizikë, ndërsa disa ankohen se sistemi i ri SI nuk ka ndonjë lidhje me peshat dhe masat. Megjithatë, nëse sistemi i ri i miratohet me votë unanime në fund të javës, do të hyjë në fuqi më 20 maj, 2019.

Sa për "Grand Kilo", Byroja Ndërkombëtare e Peshave dhe Masave nuk do ta hedhë atë në plehra, por do të mbajë, dhe herë pas here do të "kalibrojë" si një standard të masës së mesme. Dhe sigurisht, që një personi i thjeshtë nuk do ta kuptojë ndryshimin. Asgjë nuk do të ndryshojë në mënyrën se si patatet peshohen në dyqanet ushqimore!

Comments

Submitted by Anonymous (not verified) on

Po mire, kur qenka puna se njeriu i thjeshte nuk kuptoka gje, perse na sqarohet kjo gje? Ndrroje or bab, se te pakten kuptuam nje gje: gjithsejcili ben sipas kokes se tij, e ne fund te gjithe do perplasin kokat me njeri-tjetrin.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.