thatesira

Uji, problem politik në Iran. 11 deputetë dorëzojnë mandatin

Postuar në 01 Janar, 2019 16:09

Njëmbëdhjetë deputetë iranianë kanë dhënë së fundmi dorëheqjen nga mandate i tyre në shenjë proteste për mënyrën sesi shpërndahen burimet ujore në rajonin e tyre të Iranit qendror të Esfahanit. Në kundërpërgjigje të këtij veprimi, tre deputetë të tjerë, nga tre rajone të tjera, kanë kërkuar, përmes një letre të hapur, nga drejtuesit e shtetit që të vendosin për mënyrën sesi duhet shpërndarë uji.

1002 netë/Gjenerali iranian: Izraeli po na vjedh retë dhe dëborën

Postuar në 03 Korrik, 2018 14:22

Armiqësia e egër mes Iranit dhe Izraelit ka nxitur akuza absurde që shkojnë nga ato për qenien e Iranit si kërcënimi kryesor për paqen në botë e deri tek një më e fundit, e ardhur nga një përfaqësues iranian, sipas të cilit Izraeli po i vjedh Iranit retë dhe borën me synim që ta çojë në rrënim për shkak të thatësirës.

Gjenerali Gholam Reza Jalali, kreu I Mbrojtjes Civile të Iranit është shprehur në një konferencë për shtyp se ka prova sipas të cilave Izraeli po kufizon rënien e shiut mbi hapësirën iraniane.

Karvanët e kontrabandës së naftës

Postuar në 19 Nëntor, 2017 19:33

Pamjet e mëposhtme paraqesin një copëz nga kontrabanda e naftës mes Iranit dhe Pakistanit që zhvillohet në kushte të vështira dhe me mjete gjithëfarëshe. Kontrabanda ushqehet nga disa faktorë. Së pari është fitimi, sa kohë që në Iran nafta shitet me 34 cent, kurse në Pakistan me 3 dollarë. Provincat e Sistanit dhe Blauchestanit janë të përfshira gjerësisht në këtë aktivitet.

Thatësira kërcënon Detin e Vdekur si 130 mijë vjet më parë

Postuar në 31 Mars, 2017 17:29

Shkencëtarët kanë zbuluar prova të thatësirave të rënda që ndodhën nën shtratin e Detit të Vdekur 10.000 vjet më parë dhe më shumë se 100.000 vjet më parë. Ata besojnë se gjetjet e tyre janë një paralajmërim i asaj që mund të ndodhë nëse parashikimet e ndryshimeve klimatike vërtetohen. 
Raporti, i publikuar këtë javë në revistën "Earth" është i bazuar në hulumtimet e shkencëtarëve nga gjashtë vende, duke përfshirë edhe Izraelin. Ai përfshin të dhëna mbi nxjerrjen e sedimenteve nga një thellësi prej 450 metra nën shtratin e Detit të Vdekur rreth gjashtë vjet më parë.

Thatësira aktuale në Mesdheun Lindor, më e madhja në 900 vitet e fundit

Postuar në 02 Mars, 2016 00:40

Thatësira e Mesdheut Lindor që ka nisur në vitin 1998 është ndoshta më e madhja në 9 shekujt e fundit. Kështu thotë një stutim i fundit i agjencisë amerikane të hapësirës, NASA, e cila ka rindërtuar historinë e thatësirave për të kuptuar më mirë klimën e këtij rajoni dhe zhvendosjen e ujërave në të. Vendet që përfshihen janë Qipro, Izrael, Jordani, Liban, Palestinë, Siri dhe Turqi, që hyjnë në një nga zonat më konfliktuale të globit. NASA është përpjekur të ndërtojë një model që do ta bënte më të lehtë identifikimin e viteve dhe periudhave më të thata.

Kriza botërore e ujit; rrezikohen 33 vende, Ballkani i ekspozuar

Postuar në 29 Gusht, 2015 15:45

Bota rrezikon krizën e ujit. Ngrohja globale dhe rritja e numrit të popullsisë janë faktorët kryesorë që po e çojnë botën drejt një krize për furnizim me ujë. Të paktën këto janë të dhënat e fundit që ka publikuar Instituti i Resurseve Botërore, të cilët kanë arritur në përfundimin se kërkesa për ujë në botë, me shumë gjasë do të rritet edhe më shumë për shkak të rritjes së shkallës së demografisë. Ndërkohë “World Resourses Institute” paralajmëron: Kjo popullatë në rritje do të kërkojë konsum edhe më të madh, bujqësia po ashtu, fermat, kompanitë e ndryshme apo hidrocentralet.

Subscribe to RSS - thatesira