Iliden

"Republika e Maqedonisë së Ilindenit”, emri që propozohet nga Shkupi

Postuar në 18 Maj, 2018 16:49

"Republika e Maqedonisë së Ilindenit” në variantin e papërkthyer “Republika Ilindenska Makedonija») është emri i ri i propozuar nga Shkupi në kuadër të bisedimeve me Greqinë. Megjithatë, sipas mediave, "Maqedonia e Re " dhe "Republika e Maqedonisë së Epërme" (Nova Maqedonia, Gorna Maqedonia) janë variantet kryesore që mbeten në tryezën e diskutimeve.

"Ilinden" lidhet me  kryengritjen në Ilinden  në 20 korrik 1903, në ditën e  Profet Ilias, kur Komitët (grupi separatist bullgare, me sloganin "Maqedonia për maqedonasit" kërkuan ose autonomi ose varësi nga  Bullgaria.

Subscribe to RSS - Iliden