the guardian

Miti i krizës së lirisë së shprehjes

Postuar në 21 Shtator, 2019 00:07

 

Kur nisa të shkruaj në The Guardian, përfshihesha në biseda me komentuesit që ngrinin agrumente logjike dhe u kërkoja atyre, përgjigja e të cilëve ishte e ngutur ose pasojë e zemërimit, ta rilexonin shkrimin. Komentet ishin të hapura për 72 orë. Ne diskutonim çështje delikate dhe të ndërlikuara për politikën, racën, gjininë dhe seksualitetin dhe, në fund të fundit, përmes një bisede të gjallë, arrinim në një pikë të caktuar.

Filozofia e Sorosit dhe krisja e saj fatale

Postuar në 10 Korrik, 2019 23:31

 

Doktrina e re e SHBA: Përdorimi i armëve bërthamore rivendos stabilitetin strategjik

Postuar në 20 Qershor, 2019 16:37

Ushtria amerikane mendon se përdorimi i armëve bërthamore në një situatë lufte do të jepte rezultate përcaktuese dhe do të rikthente stabilitetin strategjik. Ky përkufizim jepet në një dokument të ri të quajtur “Operacionet Bërthamore”, i publikuar nga shtabet e bashkuara të ushtrisë amerikane më 11 qershor, por hequr nga faqja online dhe riklasfikuar si dokument me akses të kufizuar. Lajmi bëhet publik nga drejtuesi i Federatës së Shkencëtarëve Amerikanë, Steven Aftergood, i cili e ka shkarkuar materialin përpara se qeveria ta hiqte n

Bosnja në buzë të greminës

Postuar në 03 Qershor, 2019 13:32

Në skenat e para të filmit të Danis Tanović, "Toka e askujt", (film që ka fituar Oscar), i cili i vendos ngjarjet në Bosnje gjatë luftës së viteve 1992-1995, një ushtar boshnjak lexon gazetën në një llogore. Me keqardhje, ai thërret: "Shikoni ç’ndodh në Ruandë". Kjo skenë, e cila thuhet se është bazuar në një anekdotë të vërtetë, rezultoi një test lakmusi për shikuesit.

Bujqësia intensive po çon drejt zhdukjes në masë të insekteve

Postuar në 10 Shkurt, 2019 21:56

Njeriu po fajëson veten për çdo gjë. Një pjesë e madhe e raporteve të autorizuara nga qendra shkencore flet në mënyrë alarmante për shkatërrimin e natyrës, ndryshimet klimaterike dhe më tej akoma, zhdukjen në masë për herë të gjashtë në planetin tonë. Radha për të qenë viktimë e aktivitett njerëzor u ka ardhur insekteve.

Më shumë se 40% e specieve të insekteve po shkojnë drejt zhdukjes dhe një e treta e tyre rrezikohet. 41% e specieve të kësaj klase janë në rënie

Besa, Kanuni, kokaina - pallavrat e zakonshme që mbajnë në këmbë titujt për Mafien Shqiptare

Postuar në 13 Janar, 2019 14:44

Gazeta e njohur britanike “The Guardian” i është shtuar sot listës së pafundme të mediave që shkruajnë për të ashtuquajturën Mafia Shqiptare. Përmes një shkrimi ku nuk ka ndonjë të dhënë statistikore, ku përzihet emfatizimi i shqiptarëve të dhunshëm, ku dominon titulli bombastik “Mbretërit e kokainës”, ku venerohet pa dashje aftësia e shqiptarëve në trafik dhe në shpërndarje e ku patjetër që nuk mungojnë edhe klishetë e zakonshme të Besës dhe Kanunit, gazeta në fjalë përsërit litaninë e bezdishme të gënjeshtrës që quhet Mafia Shqiptare.

Planeti ka hyrë në spiralen e vdekjes dhe për ta shpëtuar duhet të luftojmë me oligarkinë

Postuar në 30 Nëntor, 2018 15:26

Ishte një moment nga ata që të ndryshojnë jetën. Javën e kaluar, në një konferencë shtypi mbi klimën që mbajtën aktivistë të grupimit “Rebelimi ndaj shfarosjes”, dy prej gazetarëve të pranishëm ngritën pyetjen nëse qëllimet e tyre ishin realiste. Ata kanë kërkuar, p.sh., që Britania e Madhe ta ulë në zero emetimin e gazit karbon para vitit 2015. A nuk do të ishte më mirë – ngritëm ne pyetjen – që të kërkoheshin objektiva më pak optimale?

Rreziku nga koncepti i cekët për demokracinë

Postuar në 25 Nëntor, 2018 11:02

Në dekadat e fundit, shumë në Perëndim kanë pranuar një koncept të ngushtë të asaj se për çfarë shërbejnë ekonomia dhe demokracia. Ekonomia është që të na pasurojë ne, ose më e pakta të na paguajë faturat. Ajo mendohet të qëndrojë pas rritjes së tregut të aksioneve dhe GDP-së. Demokraci është të votosh për dikë që është në anën tënde. Këto të dyja lidhen kur voton për dikë që premton se do të të pasurojë ose të paktën të reduktojë taksat.

Një pikënisje e mirë/Luftë bacilit politik që në burim

Postuar në 31 Tetor, 2018 13:24

Në disa media shqip që i bëjnë hosananë kryebashkiakur Erion Veliaj është publikuar një shkrim i Stephen Burgen i shfaqur fillimisht në “The Guardian”. Ai bën pjesë në rubrikën “Qytete” që mbështetet nga “The Rockfeller Foundation”.

Shkrimi është një kalim sipërfaqësor mbi Tiranën, fasadat e saj dhe përqendrohet kryesisht në atë që duket dhe rrëzëllen në kryeqytetin shqiptar. Gazetari nuk kursen as fjalët e mira për Erion Veliajn, të cilin ja shërben lexuesit të huaj, me foto dhe nën modelin e një të riu modern në një qytet që po ecën në rrugën e modernizmit.

Edhe më e egër se Caravaggio, gruaja që mori hak përmes pikturave të saj

Postuar në 08 Tetor, 2018 15:22

Dy gra mbajnë një burrë të mbërthyer në shtrat. Njëra i ka ngjeshur grushtin në kokë, që ai të mos mund të ngrihet, ndërsa tjetra i ka vënë duart në gjoks. Ato kanë krahë të fuqishëm, por pavarësisht kësaj, u duhet t’i bashkojnë forcat për ta mbajtur viktimën pa lëvizur, ndërsa njëra prej tyre i pret fytin me një shpatë që shkëlqen.Gjaku rrjedh mbi çarçaf, por ajo nuk ka ndërmend të ndalet derisa t’ia presë kokën plotësisht. Sytë e viktimës janë të hapur. Ai e di shumë mirë se çfarë po i ndodh.

Pages

Subscribe to RSS - the guardian