gjuha shqipe

Gjuha standarde shqipe dhe dialektet e shqipes sot

Postuar në 16 Dhjetor, 2020 17:41

 

A mund t’i caktohen kufij hapësinorë gjuhës?

Shën Kozmai i Kolkondasit nuk e mallkoi gjuhën shqipe!

Postuar në 22 Gusht, 2019 22:10

 

Tekstet e gjuhës shqipe në shkolla, koha për rishikim

Postuar në 26 Korrik, 2019 13:55

 

Nevojë për një Këshill Kombëtar për gjuhën shqipe

Postuar në 04 Prill, 2019 13:17

 

Pse futja e gjuhës shqipe në Universitet nuk është zgjidhja

Postuar në 01 Prill, 2019 14:19

 

Shqetësimi se formimi gjuhësor i brezit të ri nuk është në nivelin e duhur është i drejtë dhe përpjekja për ta zgjidhur e lavdërueshme. Po futja e mësimit të gjuhës amtare në universitete nuk është zgjidhja.

Mësimi i gjuhës amtare është objekt dhe detyrë ekskluzive e arsimit parauniversitar. Janë këshilltarë të këqij ata që kërkojnë ta spostojnë problemin në arsimin universitar. Është provuar edhe nga të tjerë, po nuk kanë pasur sukses dhe kjo është e kuptueshme, nuk mundet arsimi universitar të bëjë atë që është detyrë e arsimit parauniversitar.

Agjencia ukrainase: Ditmir Bushati viziton Ukrainën në shkurt 2018

Postuar në 17 Janar, 2018 10:17

Ministri i Jashtëm dhe për Evropën, Ditmir Bushati pritet të vizitojë Ukrainën më 22-23 shkurt të këtij viti. Lajmi bëhet i ditur nga agjencia ukrainase “Interfax” dhe I referohet deklaratave të ministrit të Shtetit për Diasporën, Pandeli Majko.

Shqipja fiton terren në Maqedoni, miratohet ligji i gjuhëve

Postuar në 11 Janar, 2018 17:17

69 deputetë të parlamentit të Maqedonisë votuan pro ligjit  për përdorimin e gjuhëve, i cili i jep gjuhës shqipe një shtrirje të gjerë edhe në institucionet e larta shtetërore ku nuk përdorej deri më tani. Shumica e nevojshme u arrit nga mbështetja e  deputetëve të partive shqiptare jashta koalicionit qeveritar, ndërsa opozita maqedonase e drejtuar nga VMRO-DPMNE nuk mori pjesë në seancë.

Pangalos rihap debatin për suliotët

Postuar në 18 Dhjetor, 2017 14:02

Me postimet në profilin e tij në Twitter, ish-ministri grek, Teodoros Pangalos ka rihapur debatin për suliotët, teksa i është referuar aktit heroik që sipas tij  gratë suliote bënë 215 viteve më parë.

"Nuk ka grek që nuk e kupton fjalën λουλούδι (lule). Ajo ka zëvendësuar plotësisht versionin e vjetër të fjalës  greke anthos (άνθος). Por sa e dinë që fjala "λουλούδι" (lule) vjen nga gjuha shqipe?

Mistifikime dhe fiasko

Postuar në 06 Tetor, 2017 18:15

Poet amerikan, përkthyes dhe kryeredaktor i New Poetry in Translation, Brian Sneeden nga Universiteti i Connecticut-it ishte ftuar në Festivalin e Letërsisë në Orllan të Kosovës, për çka edhe shkroi përshtypjet dhe përsiatjet në World Literature Today.

Shqipja, gjuhë e dytë zyrtare në Maqedoni. Një draft i ngjashëm u propozua edhe nga Gruevski

Postuar në 05 Gusht, 2017 10:13

Sot media në Tiranë njoftojnë me gëzim se qeveria maqedonase miratoi ligjin për gjuhën shqipe, një kërkesë këmbëngulëse kjo nga partitë shqiptare të Maqedonisë të dirigjuara nga Shqipëria zyrtare. Televizioni maqedonas Alsat Tv, njofton se drafti i kaluar parashikon:

Pages

Subscribe to RSS - gjuha shqipe