gazmira sokoli

Arroganca perandorake, një cikël i përsëritur në Histori

Postuar në 14 Janar, 2020 01:44

 

Mëngjarashi

Postuar në 12 Janar, 2020 00:52

 

Arsyet pse Italia nuk mund të dalë nga Eurozona

Postuar në 18 Dhjetor, 2019 23:46

 

Vdekja e çuditshme e Anglisë socialdemokratike

Postuar në 16 Dhjetor, 2019 15:37

 

Heroi më i madh i socializmit është një kapitalist britanik borgjez

Postuar në 13 Dhjetor, 2019 19:40

 

Nëse John Maynard Keynes do të ringjallej sot, më shumë se 70 vjet pas vdekjes së tij në fund të Luftës së Dytë Botërore, ai me siguri do të befasohej nga shumica e ekonomive dhe politikës që quhen "kejnesiane". Ai do të befasohej kur të zbulonte se, të paktën në botën anglishtfolëse, emri i tij zakonisht lidhet me skajin e majtë të spektrit politik.

Çfarë roli kanë shkrimtarët/autorët në epokën e influencuesve të rrjeteve sociale?*

Postuar në 03 Nëntor, 2019 23:56

 

Sot shkrimtarët kanë humbur të gjithë ndikimin që kanë pasur dhe gazetat reflektojnë vetëm opinionin. Ndërsa sa u përket shtetarëve, larg drejtimit të turmës, ata përpiqen ta ndjekin. 

Ne jemi të gjithë kllounë

Postuar në 16 Tetor, 2019 13:55

 

Shumë kritikë - janë një numër i madh për t’u cituar këtu –e  kanë akuzuar filmin e Todd Phillips, “Joker” (2019), se glorifikon viktimizimin e meshkujve të bardhë. Ata janë shprehur të bindur se ky ishte një film i rrezikshëm dhe i papërgjegjshëm. Në “Joker”, Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) është një burrë i bardhë, i dështuar e i dobët, i cili humb betejën me problemet mendore dhe kryen, siç edhe njëkohësisht frymëzon, akte dhune. Për kritikët liberalë, kjo histori ishte municion për kulturën e rebelimit në SHBA.

Kërkimet shkencore dhe “dora” e fshehtë e kompanive të mëdha që i financojnë

Postuar në 05 Tetor, 2019 00:18

 

Përgjatë dy dekadave të fundit, fondet e industrisë për kërkime mjekësore janë rritur në shkallë botërore, ndërsa fondet qeveritare dhe jofitimprurëse janë ulur. Deri në vitin 2011, financimi i industrisë, në krahasim me burimet publike, përbënte dy të tretat e kërkimit mjekësor në të gjithë botën.

Financimi i kërkimit shkencor nga industri të tjera po rritet gjithashtu, duke përfshirë ushqim dhe pije, kimikate, miniera, kompjuter dhe kompani automobilistike. Dhe si rezultat, liria akademike po i ndien pasojat.

Mësimdhënia, arti që po vdes në klasat dixhitale

Postuar në 02 Shtator, 2019 19:16

 

A është e mundur të humbasësh gurin e themelit të kulturës, madje pa e kuptuar? Ky vit do të jetë i fundit për mua si lektor në universitet. Kam vendosur të tërhiqem tre vjet para moshës së pensionit. Janë disa arsyet pas këtij vendimi, por padyshim njëra prej tyre është ndryshimi që ka pësuar situata në klasë. Edhe në nivelin pasuniversitar, po bëhet gjithnjë e më e vështirë të ndiesh se ke vëmendjen e studentëve ose se diçka me të vërtetë e dobishme po ndodh gjatë leksionit.

Tekstilet e Andeve, si gjurmë të një kulture të lashtë dhe komplekse

Postuar në 24 Gusht, 2019 20:34

 

Në një rajon që përfshin shkretëtirën deri në malësitë e asaj që sot quhet Peru dhe Bolivia veriore, tekstilet kanë luajtur - dhe vazhdojnë të luajnë - një rol të rëndësishëm, si në jetë edhe në vdekje. Tekstilet janë bërë një mjet thelbësor komunikimi në qytetërimin e lashtë të Amerikës së Jugut, një gjuhë vizuale që përshkruan konceptet themelore të jetës së përditshme, botët e natyrshme dhe ato të mbinatyrshme dhe jetën e përtejme. Ata zbukuronin muret e shtëpive dhe tempujve, visheshin si rroba dhe përdoren edhe sot në rite fetare, përfshirë edhe ceremonitë e varrimit.

Pages

Subscribe to RSS - gazmira sokoli