Si u bë Europa model për shekullin XXI

Postuar në 15 Shkurt, 2021 00:25
Ullrich Fichtner - Kryeredaktor i revistës "Spiegel"

 

 

Në kozmosin e karikaturave politike, Evropa është paraqitur si një kërmill dhe si një hidër, si një gropë gjarpri ose një derr. Bashkimi Evropian mund të jetë një burrë i sëmurë, një grua e moshuar në një karrocë, një fëmijë i lënë pas dore ose një grua e trishtuar. Evropa e gjen veten të paraqitur edhe si një tullumbace që po shfryhet, si një makinë gare pa motor, si një tren që ka dalë nga shinat, si një anije që fundoset ose si një avion shumë i madh për çdo pistë të mundshme. Kontinenti është portretizuar si një vargmal djerrë samitesh të BE-së, si një kosh me dosje të lëna pas dore, si një vend me bollëk liqenesh qumështi dhe vere. Evropa në karikaturë është një shtëpi letrash, një shtëpi e rrëmujshme, një kasolle që digjet, një tempull i shkatërruar. Është gjithmonë në rrënoja.

Ideja që, përkundër gjithçkaje, Bashkimi Evropian është në të vërtetë një fuqi botërore, nuk duket se u shkon ndër mend karikaturistëve.

Mbi të gjitha, lajmet flasin ndryshe. Në pasqyrën e çështjeve aktuale, në “stuhitë” e Twitter-it të kohës tonë, BE-ja shpesh duket aq e thyer saç e përshkruajnë armiqtë e saj më të këqij. Vetëm Qiproja ia del të bllokojë sanksionet evropiane kundër diktaturës bjelloruse. Qeveritë e Hungarisë dhe Polonisë minojnë pa mëshirë sundimin e ligjit. Agonia e negociatave për një politikë të përbashkët të refugjatëve për kontinentin, në mënyrë të përsëritur, nuk ka përfunduar me diçka të qartë. Një politikë e përbashkët bujqësore - që ka qenë e gabuar për dekada të tëra - u betonua edhe një herë. Prokurimi i vaksinave të koronavirusit, ka sjellë një kaos shpërthyes, të nxitur nga interesat kombëtare të 27 vendeve anëtare. Në imagjinatën tonë, kjo nuk është ajo si duhet të duket një fuqi globale.

II.

Kanë qenë disa rastet në 10 ose 12 vitet e fundit kur BE-ja ka qenë aq afër humnerës sa që rënia dukej e pashmangshme. Kriza e madhe financiare e 2007 dhe 2008 u bë krizë greke dhe një krizë evropiane e borxhit sovran. Dyshime të rëndësishme u ngritën për strukturat themelore të federatës së kombeve - dhe ato nuk vinin vetëm nga populistët e djathtë që nisën të shfaqeshin në të gjithë kontinentin. Krizat financiare u bënë kriza identiteti dhe krizat e refugjatëve u shndërruan në kriza ekzistenciale. Në vitin 2016, vendimi i britanikëve për t'u larguar nga BE-ja u duk si gozhda e fundit në arkivolin e një eksperimenti historik që popujt e Evropës kurrë nuk mësuan ta duan.

Që situata që atëherë është bërë më pak e trazuar, nuk është më pak e rëndësishme për faktin se Brexit, duke mos e shkatërruar atë, ka shpëtuar në të vërtetë BE-në për momentin. Pingpongu Londër-Bruksel dhe negociatat mes palëve gjithashtu i bënë shumë evropianë të kuptojnë, mbase për herë të parë, sa fort ngërthehen vendet e tyre me BE-në. Një entitet tjetër abstrakt u bë konkret dhe sa e madhe mund të ketë qenë ndonjëherë e gjithë zhurma parlamentare në Londër, po aq e çmendur ishte ideja që britanikët vërtet besuan se mund të ktheheshin në një botë më mirë më vete, sesa si pjesë e aleancës europiane.

Të kuptohet se mbështetja nga BE nuk është ndërmarrje e thjeshtë do të ndihmojë në zbutjen e mosmarrëveshjeve të ardhshme. Debatet e ndryshme për largimin nga BE-ja, që partitë populiste filluan me entuziazëm - veçanërisht në Francë - kanë pushuar në thelb falë Brexit. Ata që vazhdojnë të këmbëngulin në largimin nga BE-ja rrezikojnë të përfundojnë të lënë mënjanë. Dhe ky është një hap i rëndësishëm përpara për klimën në Evropë.

Para Brexit, shumë evropianë mund të mos e kishin kuptuar mirë se si funksiononin strukturat e pushtetit në Bruksel, por që atëherë ka pasur një rritje në edukimin politik. Ndarja e roleve midis institucioneve të BE-së është bërë më e qartë, rolet e Komisionit Evropian, ajo është dega ekzekutive, dhe Këshilli Evropian, organi i fuqishëm që përfaqëson udhëheqësit e 27 vendeve anëtare, tani kuptohen më mirë. Do të ishte ekzagjerim pohimi se publiku evropian tani e ndjek skenën politike në Bruksel më nga afër, por ka të paktën disa figura që çdo evropian i njeh tani. BE nuk është më aq pa fytyrë saç ishte dikur. Megjithatë, ende nuk është kuptuar gjerësisht pesha e Bashkimit Evropian në botë. Lavjerrësi është zhvendosur nga vetëbesimi i tepërt pas futjes së euros dhe zgjerimit në lindje, në kompleksin e theksuar të inferioritetit të sotëm. Të ngecur në narrativën e rënies së Evropës, shumë evropianë tani shqetësohen për të ardhmen - dhe keqperceptojnë ekuilibrin e vërtetë të fuqisë në botë sot.

BE, megjithatë, nuk është e dobët dhe e parëndësishme. Është krejt e kundërta - një gjigant që luan një rol vendimtar në formësimin e jetës në këtë planet.

III

Ka mënyra të ndryshme për të matur forcën ekonomike dhe të gjitha janë të diskutueshme. Por duke pasur parasysh mungesën e alternativave, ato janë ende në përdorim. Ne flasim për prodhimin e përgjithshëm ekonomik (prodhimi i brendshëm bruto ose PBB) dhe për PBB për frymë. Gjithashtu mund të llogariten bilancet e llogarisë rrjedhëse nga importet dhe eksportet e mallrave dhe shërbimeve për të përcaktuar suksesin ose atraktivitetin e një vendi. Sa i përket BE-së dhe 27 anëtarëve të saj, nuk ka shumë rëndësi se cilën mënyrë matjeje ju aplikoni: Ajo renditet gjithmonë në mesin e tre më të mirëve në botë për të gjitha kriteret. Ajo është madje edhe përpara Shteteve të Bashkuara në shumë fusha dhe do të mund të kalojë Kinën në shumë aspekte për dekadat e ardhshme.

BE është tregu më i rëndësishëm i eksportit për SHBA, Indinë, Afrikën e Jugut dhe Rusinë. Është tregu i dytë më i madh për Kinën dhe Brazilin dhe i treti më i madh për Japoninë dhe Korenë e Jugut. Tre të katërtat e eksporteve të frutave dhe arrave nga Afrika e Jugut vijnë në BE, 87 për qind e eksporteve farmaceutike amerikane, 51 për qind e kafesë braziliane e tregtuar në tregun global, 45 për qind e eksporteve indiane të tekstilit dhe 40 për qind e lodrave që Kina prodhon për tregun botëror. Këto shifra flasin për një treg evropian dhe fuqi blerëse që është shumë e madhe.

Evropa - jo Kina - është partneri më i madh i kontinentit afrikan në zhvillim. Deri tani. Një e treta e të gjitha eksporteve afrikane mbërrijnë në BE dhe 40 për qind e investimeve të huaja në Afrikë vijnë nga BE. Investitorët nga 27 vendet anëtare të BE ishin aktivë në Afrikë me 222 miliardë euro në 2017, ndërsa amerikanët kishin investuar vetëm 42 miliardë dhe kinezët 38 miliardë. Ideja - e promovuar nga të gjitha mënyrat dhe mediat - se Kina është lojtari më i madh në Afrikë, është thjesht e gabuar. Për më tepër, BE dhe vendet e saj anëtare sigurojnë më shumë se gjysmën e të gjitha fondeve të ndihmës për zhvillim në të gjithë botën. Shtetet anëtare të BE janë gjithashtu donatorët më të mëdhenj për organizatat e Kombeve të Bashkuara.

Po të mos ishte për tregun evropian, gjigantët amerikanë, koreanë dhe japonezë në industrinë e argëtimit dhe atë dixhitale gjithashtu do të ishin më të kufizuar. Të dhënat tregojnë, për shembull, se Apple gjeneroi plotësisht 16.9 miliardë dollarë të ardhura në Evropë gjatë tremujorit të tretë të vitit të kaluar, pavarësisht COVID-19. Me 90 për qind të tregut në shërbimet e kërkimit, Google gjeneron miliarda të ardhura nga reklamat në Evropë. Facebook, ndërkohë, ka 277 milionë përdorues të përditshëm në Evropë, më shumë se në ShBA.

Fuqia e tregut të Evropës buron gjithashtu nga standardi relativisht i lartë i jetesës së banorëve të saj. Një tregues është PBB-ja për frymë, duke marrë parasysh fuqinë blerëse. Sa më i lartë të jetë, aq më i lartë konsiderohet të jetë niveli i prosperitetit të një shoqërie - dhe këtu është e qartë se Kina ka ende një rrugë të gjatë për të bërë para se të arrijë Evropën ose ShBA. PBB për frymë në ShBA është rreth 65 000 dollarë; në Gjermani, është rreth 54 000 dollarë dhe një mesatare prej 47 000 dollarë në të gjithë BE-në. PBB-ja e Kinës për frymë llogaritet në 16 700 dollarë. Në Indi, kjo shifër është 7 000 dollarë. Njerëzit kanë prirjen t’i lexojnë llogaritje të tilla si numërimi i medaljeve të Lojërave Olimpike, por do të ishte e dobishme për të gjithë nëse do të reshtim së pari ekonominë botërore si një garë kombesh ose si një luftë me “armë”  të tjera. Logjika e ngritjes dhe e rënies, e fituesve dhe e humbësve, çon në frikë dhe agresion. Dhe nuk arrin të njohë rrënjët historike të proceseve të mëdha ekonomike.

Rreth vitit 1800, kur industrializimi sapo kishte filluar të ngrihej në Evropë, gjysma e popullsisë së botës jetonte në Azi. Dhe, rrjedhimisht, gjysma e prodhimit ekonomik të botës u gjenerua atje. Por deri në vitin 1900, pjesa e Azisë në ekonominë botërore kishte rënë në vetëm një të pestën, pikërisht për shkak të epërsisë së re teknologjike të Evropës. Studiuesi i Harvardit Joseph Nye, të cilit do t’i kthehemi më vonë, sugjeron kështu që të pushojmë së foluri për ngritjen e Azisë dhe Kinës, duke preferuar termin "kthim" në vend.

Nga ai këndvështrim, ne nuk jemi dëshmitarë të një përmbysjeje, por përkundrazi të një normalizimi të zgjatur. Zhbalancimet ekonomike dhe shoqërore "të panatyrshme" po zhduken përsëri - çekuilibrat që ishin globalisht ekstremë dhe jashtëzakonisht të pashëndetshëm. Rritja e Kinës nuk është aspak e dobët. Duke pasur parasysh se rimëkëmbja e Azisë po promovon gjithashtu rritjen e ekonomisë globale si një e tërë, “torta” që do të ndahet po rritet - edhe për evropianët.

Evropianët gjithashtu duhet të kujtojnë me përulësi se ata dikur duhej të përballeshin me një ngritje të vështirë nga rrënojat e një lufte botërore. Si e tillë, nëse Kina nuk do të kërkojë dominim në planin afatgjatë dhe po përpiqet të gjejë vendin e saj në ekonominë botërore dhe komunitetin global përmes një konkurrence të ndershme, atëherë Evropa duhet të mirëpresë dhe të ndihmojë në formësimin e këtij procesi. Marrëveshja në parim e arritur gjatë festave të Krishtlindjes mbi një marrëveshje tregtare midis BE dhe Kinës tregon në këtë drejtim dhe do të hapë rrugë të reja për diskutimin e mbrojtjes së tregut të punës dhe çështjeve të të drejtave të njeriut.

Sido që të jetë, Kina tashmë duhet t'iu nënshtrohet ideve dhe rregulloreve të Evropës në shumë fusha. Sepse jo vetëm që BE është një superfuqi ekonomike, por tani është edhe rregullatori nr. 1 global.

IV.

Çdo ditë, gjëra të mrekullueshme po ndodhin anembanë globit, të cilat shumica e evropianëve nuk i vënë re. Kompanitë e teknologjisë në Kaliforni ndërtojnë pajisjet e tyre në përputhje me rregulloret e BE-së. Prodhuesit e kakaos në Gana dhe Ekuador po transformojnë operacionet e tyre për të përmbushur standardet evropiane. Në Argjentinë, Izrael dhe Rusi, po paditen kompanitë e internetit dhe po kërkohet "e drejta për t'u harruar", që u formulua në BE. Blloqet rajonale të vendeve në Amerikën e Jugut po organizohen sipas linjave të BE. Ligjet e hartuara në Evropë janë adoptuar pothuajse fjalë për fjalë në ligjet kombëtare në vendet rreth botës.

Zinxhirët e ushqimit të shpejtë si McDonald's, Subëay dhe Wendy’s po ua heqin konservantët kimikë  produkteve të tyre sepse BE nuk i lejon ato. Kompania braziliane Citrosuco, prodhuesi më i madh në botë i lëngut të portokallit, u përmbahet rreptësisht rregulloreve evropiane, madje edhe në vendet ku ato nuk zbatohen. Adidas, Nike dhe Zara po ndryshojnë përbërjen e plastikës në atlete nëpër botë për të bërë mallra më pak toksike, në përputhje me BE-në. Është një listë e jashtëzakonshme dhe është shumë e gjatë.

Kur Microsoft, Google, Apple, Intel apo kompani të tjera të mëdha padisin njëra-tjetrën për shkelje të konkurrencës, ata jo vetëm që e çojnë çështjen e tyre në San Francisco ose New York - por i bëjnë thirrje Komisionit Evropian për ta arbitruar dhe më pas për ta luftuar atë në gjykatat më të larta europiane. Bashkimet e korporatave të mëdha amerikane miratohen ose ndalohen nga autoritetet evropiane.

Pikëpamja e Evropës për mbrojtjen e të dhënave, siç përcaktohet në Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR), është kthyer në një standard global që asnjë kompani dhe asnjë vend nuk mund ta injorojë. Vetëm Google pretendon se ishte detyruar të harxhonte "qindra vjet kohë njerëzore" për të qenë në përputhje me rregulloret e Brukselit, por gjithsesi e bëri këtë. 500 kompanitë më të mëdha të Amerikës vazhdimisht shpenzojnë miliarda dollarë për të zbatuar rregullat e BE dhe situata nuk ndryshon për kompanitë më të mëdha aziatike, afrikane dhe të Amerikës së Jugut. Më të mençurit midis tyre tashmë po punojnë për të ulur emetimet e tyre të karbonit, duke e mbajtur në vëmendje "taksën e karbonit", për të cilën BE ka punuar për vite me radhë.

Këta shembuj çojnë në përfundimin po aq të pabesueshëm dhe korrekt se globalizimi sot është në të vërtetë një "evropianizim" - dhe kjo nuk u shkrua në broshurat reklamuese të BE-së, por në britaniken “The Economist”, gazeta e lexuar e domosdoshme e kapitalistëve të laissez-faire.

V.

Një lojtar global si Evropa e sotme nuk ka ekzistuar kurrë në këtë formë në historinë e botës. Duke rregulluar çështjet e tregut të saj të brendshëm hap pas hapi, BE po formulon standarde globale efektive përgjatë rrugës. Pavarësisht nëse janë kimikate, mbetje të rrezikshme, mish i trajtuar me hormone, mbetje elektronike, standarde të emetimeve, testime të kafshëve, antitrust, privatësi, mbrojtje e bimëve, konkurrencë ose kontroll i ndotjes së ajrit - BE-ja është gjithnjë aty në njëfarë mënyre.

Ajo përcakton standardet dhe kriteret në të gjithë botën bazuar në gjetjet shkencore dhe të pajisur me kompetencë të njohur shkencore, ligjore dhe gjithashtu morale - madje edhe në fushat ku, me ligj, në të vërtetë nuk do të kishte asnjë të drejtë fjale. Nuk është një shtrirje për të thënë që Bashkimi Evropian e bën botën pak më të mirë çdo ditë, pak më të pastër, pak më të shëndetshme, më të sigurt dhe më të qëndrueshme.

"Ligjet e BE përcaktojnë se si mblidhet druri i timbrit në Indonezi, si prodhohet mjalti në Brazil, çfarë pesticidesh përdorin fermerët e kakaos në Kamerun, cilat pajisje janë instaluar në fabrikat e qumështit në Kinë", shkruan Anu Bradford, një profesore finlandeze i drejtësisë në Columbia Nju-Jork University. Ajo dhe stafi i saj bënë një punë të madhe duke mbledhur së bashku shumë nga faktet dhe shifrat e përmendura në këtë ese. Libri që ajo shkroi pas këtij studimi, "Efekti i Brukselit", botuar në fillim të vitit 2020, ka nëntitullin: "Si e sundon botën Bashkimi Evropian.” Kur u pyet nga DER SPIEGEL nëse ajo tezë ishte mbase e mbingarkuar, ajo u përgjigj: "Unë nuk mendoj kështu! Vetëm se, në kundërshtim me idetë tradicionale, Evropa është një fuqi e qetë botërore, dhe kjo është pikërisht baza e suksesit të saj".

Libri i saj paraqet një pamje të një BE që ndonjëherë ka një efekt të drejtpërdrejtë dhe, herë pas here, indirekt në të gjithë globin. Është një efekt i bazuar në faktin e thjeshtë se Evropa - si fuqi ekonomike, si një treg dhe si një partner tregtar - është aq e rëndësishme sa vendet jo-evropiane dhe kompanitë nuk duan të shkëputen prej saj në asnjë rrethanë. Përveç kësaj, në kundërshtim me perceptimin e përhapur, kompanitë në të vërtetë janë shumë të interesuara për tregjet e rregulluara, veçanërisht ato që operojnë ndërkombëtarisht. Kritere të qarta për të gjithë sigurojnë planifikim të sigurisë dhe konkurrencë të ndershme - dhe sepse BE zakonisht vendos rregullat më të rrepta, shumë kompani i miratojnë ato për faktin se janë të thjeshta.

Në rrjedhën e historisë moderne, gjithmonë ka pasur fuqi udhëheqëse, kompetenca dhe parime udhëzuese, të cilat i kanë ndjekur të tjerët. Britanikët dhe francezët u dhanë formë shekujve XVII dhe XIX, ndërsa Shtetet e Bashkuara, pas luftërave botërore, formësuan shekullin XX. Amerikanët vendosën "standardet e arta" për botën deri në vitet 1980. Megjithatë, pas kësaj, ata u dashuruan aq shumë nga rregulloret, saqë praktikisht braktisën rolin e rregullimit me standarde të arta, duke e humbur atë pothuajse tërësisht. BE ka hyrë në atë boshllëk. Për sa i përket rregullave të prodhimit, aktivitetit ekonomik, konsumit dhe bashkëjetesës, ai do të jetë fuqia formësuese e shekullit XXI - një hegjemon racional.

Ai gjithashtu përfiton nga fakti se shumë çështje që aktualisht po dalin në pararojë janë ato në të cilat BE ka punuar për shumë vite, dhe kjo forcon jashtëzakonisht "Efektin e Brukselit". Mbrojtja e të dhënave, në veçanti, ishte çështje e vjetër në Evropë shumë kohë përpara skandaleve të internetit dhe sulmeve të hakerëve në kohën tonë. Tani, shumë njerëz po kërkojnë të mësojnë nga përvojat e Europës me mbrojtjen e të dhënave dhe privatësisë. Por Evropa gjithashtu ka ndërtuar ekspertizë për çështje të qëndrueshmërisë sociale dhe mjedisore, të cilat kanë kohë që nuk janë në modë në rajone të tjera të botës dhe kjo nuk mund të përsëritet shpejt diku tjetër. Në vend të kësaj, vende të tëra po adoptojnë modelin evropian ndërsa ecin në rrugën drejt begatisë së shoqërive të tyre. 

BE, thotë Anu Bradford, bën punën e vështirë të bërjes së ligjeve me ekspertizë të madhe në shumë fusha dhe njihet si autoritet për shumë çështje. Nuk prish punë që tekstet e ligjeve të saj janë pothuajse gjithmonë të disponueshme menjëherë në disa nga gjuhët kryesore të botës. Si e tillë, BE-ja jep një shembull globalisht, si një model, një paqebërës, një zgjidhës i problemeve dhe ndërmjetës.

Akuza, e formuluar së fundmi nga Donald Trump, se e gjithë kjo bëhet vetëm nga interesi i Evropës për të mbrojtur veten nga konkurrenca, mund të duket e besueshme, por vështirë se është e vërtetuar. Bradford i kushton një kapitull të tërë të librit të saj kësaj teme dhe arrin në përfundimin se BE nuk po ndjek qëllime proteksioniste. Mbi të gjitha, nuk përcakton rregulla për të tjerët, e bën vetëm për tregun e vet. Duhet falur ai që mendon se Evropa është bërë fuqia më e zgjuar botërore që ka qenë ndonjëherë.

VI.

Dallimi midis një fuqie "të butë" dhe një "të fortë" buron nga Joseph Nye, profesori i Harvardit, i përmendur më sipër. Nye ka lindur në 1937 dhe ka qenë profesor emeritus për mjaft kohë, por ai ende vazhdon të hulumtojë dhe botojë. Vetëm disa javë më parë, një artikull tjetër i tij u shfaq në një gazetë të tregtisë, ku paraqitet mendimi i tij. Nye është i bindur se pushteti i fortë është një domosdoshmëri absolute, por shton se fuqia ushtarake është një instrument pa majë. Për pushtetin e sotëm, shkruan ai, çështja është që të ndërthurësh pushtetin e butë dhe të fortë për të krijuar një pushtet "të zgjuar".

Nye argumenton se raketat dhe anijet luftarake nuk ndihmojnë në luftimin e ngrohjes globale, në mbrojtjen e privatësisë ose rregullimin e bankave. Por ato mbeten, shkroi Nye në një përgjigje me email ndaj pyetjeve të dërguara nga DER SPIEGEL, "të domosdoshme edhe pse jo të mjaftueshme për mbrojtjen kombëtare të demokracive liberale". BE ka mangësi në këtë fushë, jo aq në kapacitet sesa lidhur me koordinimin midis anëtarëve të saj dhe gatishmërinë e tyre për të shkëputur politikën e sigurisë nga shteti komb.

Nëse shpenzimet ushtarake të vitit 2019 përdoren si bazë dhe Britania e Madhe, e cila është larguar nga blloku, është injoruar në analizë, vendet e BE-së së bashku zënë rreth 12 për qind të shpenzimeve globale të mbrojtjes. Kjo i vë ato shumë prapa SHBA-së, pjesa e të cilave është rreth 39 për qind, por përpara Kinës, me 10 për qind, dhe shumë përpara 3.5 për qind të Rusisë. Pjesa e Kinës mund të rritet, por këto shifra tregojnë se Evropa, shpesh e akuzuar për impotencë në politikën e jashtme dhe të sigurisë, mund të jetë në të vërtetë në të njëjtin nivel me fuqitë e mëdha në aspektin ushtarak nëse do të kishte sukses të bashkonte në një fuqinë e saj të copëtuar në nivele kombëtare.

Pse duhet kjo, është mjaft e lehtë për t’u shpjeguar. Nëse doni të thoni një fjalë në çështjet e luftës dhe paqes ose të të drejtave të njeriut, ju duhen më shumë sesa thjesht vlera dhe argumente. Pesha  ushtarake është gjithashtu e nevojshme. E njëjta gjë vlen edhe për sigurinë tuaj. Historiani me qendër në Mynih, Andreas Wirsching, argumenton se Evropa potencialisht ka një problem të prekshëm të sigurisë. "Pyetja është," thotë Wirsching, "çfarë do të ndodhte nëse diçka do të shkonte keq?" BE, argumenton ai, është sigurisht "një fuqi me rëndësi dhe tërheqje globale", por ajo shpesh dështon të përmbushë shpresat që projektohen mbi të. "Në Ukrainë, për shembull, nuk ka shumë gjëra që mund t’i arrini me pushtet të butë", thotë Wirsching.

Ose, me fjalët drastike të Joseph Nyes: "Kushdo që beson se pushteti i fortë është i paligjshëm ose i parëndësishëm sot "duhet t'ua tregojë këtë ukrainasve ose gjeorgjianëve që luftojnë Putinin, ose jazidëve që pësuan sulmet gjenocidale të shtetit islamik".

Rreziku fshihet kudo. Qeveria gjermane aktualisht është veçanërisht e shqetësuar në lidhje me përpjekjet e Kinës për të tronditur ndërtesën e normave dhe standardeve evropiane dhe për të dobësuar unionin. Ka pasur tashmë disa raste në të cilat vendet e BE-së kanë devijuar nga vija e përbashkët kur erdhi puna për të kritikuar Kinën ose për ta sulmuar atë për shkelje të të drejtave të njeriut. Hungaria, Greqia, Kroacia, Sllovenia dhe Republika Çeke krijojnë me pushtetin në Pekin një afërsi që ndonjëherë është alarmante. Linja të reja të rrezikshme të defektit mund të hapen këtu. Dhe fraktura të tilla dobësojnë Bashkimin Evropian. Por mbetet pyetje e hapur ajo sesa fuqi e vështirë mund të bëhet ndonjëherë BE-ja. Dhe ky fakt i thjeshtë është alarmant. Për momentin, askush nuk dëshiron të imagjinojë se çfarë mund të ndodhë, siç thekson Wirsching, nëse do të shpërthente një luftë në një nga kufijtë e jashtëm të BE - në Detin e Zi, Balltik ose në Mesdhe. Dhe kjo mungesë qartësie është, për një fuqi botërore, e papranueshme në planin afatgjatë.

VII.

Përfaqësuesi aktual i lartë i BE për punët e jashtme, spanjolli Josep Borrell, e ka krahasuar politikën e sotme të jashtme të BE me futjen e euros, kur - për një kohë - monedhat e vjetra kombëtare ekzistonin krah për krah me monedhën e re evropiane. Për momentin, i tha Borrell gazetës “Frankfurter Allgemeine Zeitung” pak para se të merrte detyrën pak më shumë se një vit më parë, politika e jashtme e BE duhet të bashkëjetojë me politikat e jashtme kombëtare. Çështja, sidoqoftë, është që kryqëzimet do të rriten me kalimin e kohës.

Koha luan një rol jetësor në aleancat komplekse si BE-ja. Ata që ankohen për paaftësinë e 27 vendeve anëtare për të formuluar një politikë koherente të jashtme dhe të sigurisë, shpesh harrojnë se BE është një njësi shumë e re në aspektin historik. Gjashtëmbëdhjetë nga 27 vendet anëtare të sotme janë bashkuar vetëm që nga viti 1995, me 13 anëtarë të parë në 2004. Rezultati është që interesat e ishullit të Maltës tani duhet të pajtohen me ato për energjinë bërthamore Francë, shqetësimet e shteteve baltike me ato të Qipros dhe Suedia duhet të interesohet për shqetësimet e Bullgarisë për sigurinë dhe anasjelltas.

Pas të paktën dy shekuj mendimesh nacionaliste të rrënjosura thellë, ky nuk është një ushtrim i lehtë.

Por a mund të ketë sukses gjithsesi? Kjo është ajo ku duhet punuar më shumë  për zhvillimin e mëtejshëm të BE-së. Në Ministrinë e Jashtme në Berlin, zyrtarët janë optimistë të kujdesshëm. Ata thonë se marrëveshja midis vendeve anëtare të BE verën e kaluar për një program të ndihmës anti-covid që përfshinte lëshimin e borxhit të përbashkët dhe sigurimin e parave si grante në vend të kredive ishte një përparim, një "hap historik përpara".

Por siç ndodh në qarqet e pushtetit në Evropë, ai hap i bukur u bë shpejt një litar në fyt. Kur Hungaria dhe Polonia u bashkuan për të bllokuar paketën e rimëkëmbjes dhe buxhetin e ardhshëm të BE mbi një dispozitë të sundimit të ligjit, pak para Krishtlindjeve, ato shkaktuan një krizë të madhe. Edhe një herë, frakturat u bënë të dukshme në një institucion të BE-së që gjithmonë duket veçanërisht i pafuqishëm kur qeveritë individuale të vendeve anëtare kërkojnë të imitojnë trumpizmin. Megjithatë, pikërisht në ato raste shkëlqen rezistenca e BE-së. Shpesh luhatet, por nuk fundoset. Rruga e bllokut kohët e fundit i ngjan ngjitjes së lartësive, që lidhet edhe me titullin e librit të historianit Ian Kershaw mbi këtë temë. Dhe kështu do të vazhdojë - si një kantier i madh ndërtimi ku të ngatërrohesh ndonjëherë është rrugë më e mirë sesa të tregosh dobësi. Ish-ambasadori amerikan Richard Morningstar, i cili ishte kryediplomati i Amerikës në Bruksel rreth fundit të shekullit, ka një përshkrim mjaft zbavitës për të: "Bashkimit Evropian i pëlqen të bëjë dy hapa përpara dhe pastaj një hap e gjysmë mbrapa", thotë Morningstar , "por edhe ky është progres."

VIII.

Rreth 20 vjet më parë, profesorë nga Gjermania dhe gjetkë lëshuan paralajmërime për euron dhe pasojat e tmerrshme që do të kishte për prosperitetin e të gjithëve në Evropë. Tani që euro është solide si monedha e dytë më e besueshme në botë, ky është një pozicion që është braktisur.

E njëjta gjë ka ndodhur me frikën se Brukseli mund të thithë të gjithë demokracinë nga vendet anëtare. Dhe pavarësisht parashikimeve të panumërta të shkatërrimit të BE, as kjo nuk ka ndodhur. Kjo tregon vetëm se sa e gabuar është të përdorësh një panoramë të momentit për të krijuar një përshtypje të përgjithshme. Dhe, po, media ndan një pjesë të fajit. Por ajo është gjithashtu e rrënjosur në strukturat më të thella të mendimit njerëzor. 

Hans Rosling, një evropian i përkushtuar nga Suedia, punoi gjatë jetës së tij për të ndihmuar njerëzit në rolin e tij si mjek. Si studiues, ai u përpoq të shërojë verbërinë e përgjithshme që kemi ndaj asaj që rritet ngadalë dhe përparon avash. Nëntitulli i librit të tij të mrekullueshëm "Factfulness" është: "Dhjetë arsyet për e kemi gabim në raport me botën - dhe pse gjërat janë më mirë sesa mendoni". Sipas Rosling, është shumë më e shëndetshme, shumë më e pasur, shumë më e përparuar dhe shumë më e mirë se sa mendojnë shumica e njerëzve.

Rosling nuk po përpiqej të zbardhte sfidat e vërteta me të cilat përballeshim. Pasi kishte punuar në zonat e goditura nga varfëria në Azi dhe Afrikë, në fund të fundit, ai e dinte më mirë. Ai donte të dërgonte mesazhin pozitiv se megjithëse përparimi mund të ndodhë me ritmin e kërmillit, ai ende po zhvillohet - dhe se përpjekja për përparim nuk është një përpjekje e padobishme. Ju mund ta përmblidhni qëndrimin e tij në një rresht: Nëse gjithmonë shtrëngoni duart, nuk keni dorë të lirë për të ngritur mëngët. Rosling kërkon të inkurajojë njerëzit.

Mënyra e tij e të menduarit do t’i shkonte për shtat BE-së. Si evropianë, atëherë do të mund ta kuptonim herë pas here se kjo federatë e kombeve evropiane ishte dhe është ende një mjet për paqe dhe prosperitet, një mjet për mundësi për qindra miliona njerëz. Dikush mund të jetë krenar për një moment për atë që është arritur, për një histori të mahnitshme suksesi. Për faktin se, falë nismave evropiane, shumë gjëra janë përmirësuar me të vërtetë për shumë njerëz gjatë dekadave.

Por Bashkimi Evropian - dhe në këtë kuptim i ngjan shumë Kombeve të Bashkuara - shpesh shqyrtohet vetëm për mangësitë e tij. BE shpesh gjykohet vetëm nga aftësia e saj për të vepruar shpejt dhe shumë rrallë nga aftësia e saj për të ndjekur një qëllim hap pas hapi, me qetësi dhe këmbëngulje. Dhe njerëzit gjithashtu shpesh harrojnë se BE është një federatë me 27 vende. Kur ata janë të bashkuar, Evropa është e fortë. Kur ata nuk bien dakord, edhe BE-ja më e mirë pak mund të ndihmojë.

Në planin afatgjatë - që do të thotë vite dhe dekada - BE do të gjykohet nëse i arrin objektivat e veta, dhe vendos vetëm qëllime madhore për vete. Ruajtja e paqes, shpëtimi i klimës së botës, ndalja e shkatërrimit të natyrës, mbrojtja e njerëzve, rritja e prosperitetit, përmirësimi i jetës, kërkimi i lumturisë.

Shumica e evropianëve besojnë se këto objektiva janë aq të vetëkuptueshme saqë as nuk i dëgjojnë më dhe i hedhin poshtë si retorikë të ndezur. Si të tillë, ata rrezikojnë të mos arrijnë të shohin atë që pjesa tjetër e botës ka kuptuar tashmë: që ne kemi qenë të suksesshëm në transformimin e një kontinenti të tërë - një vend ku njerëzit copëtuan njëri-tjetrin për shekuj - në një model për shekullin XXI. Nuk është e mundur të jesh shumë më tepër fuqi botërore se kaq.

Burimi: Spiegel

Përkthimi për ResPublica: Gazmira Sokoli

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.