Të keqen e Shqipërisë, fisi Esselen në SHBA rimerr tokën pas 250 vjetësh

Postuar në 31 Korrik, 2020 15:29

Një fis në Amerikën e Veriut ka fituar të drejtën e rikthimit të një pjese të territorit 250 vjet pasi ajo u uzurpua nga eksportuesit e qytetërimit. Fisi Esselen, territori origjinal i të cilëve është në malet e Santa Lucias në jug të lumit Suri i Madh në Kaliforni kanë finalizuar këtë javë blerjen e 1200 akrave tokë, afërisht 500 ha. Toka iu mor fisit 250 vjet më parë nga misionarët spanjollë të cilët ndërtuan posta ushtarake në rajon dhe nisën konvertimin në masë të banorëve në katolicizëm. Fati i këtij fisi ishte tragjik, 90% e tyre vdiqën në fillim të viteve ‘800 si pasojë e sëmundjeve infektive të sjella nga europianët.

Nuk ka fjalë për ne, është nderi më i madh. Toka është gjëja më e rëndësishme për ne. Është vendi ynë, krijimi i historisë së jetëve tona. Jemi kaq mirënjohës

citohet Tom Ariu i Vogël Nason, kryetar i fisit në kontenë Monterey.

Më herët toka është zotëruar nga familja e Axel Adler dhe ajo u nxor për shitje.

Akti në fjalë ilustron më së miri një raport unik me historinë e të parëve, me origjinën e një komuniteti ndaj të cilit u krye genocid në shkallë kontinentale. Një episod që sjell analogji edhe me situatën e pronës në Shqipërinë tonë, pork u është edhe më keq: këtu prona i është plaçkitur njerëzisë nga të ngjashmit e vet. Një episod që na mëson se duhet durim pasi avash-avash 100 vjet ikën dhe Artan Lamet janë aty për t’i ndrequr punët e bërë drejtësi.

Comments

Submitted by Aqif (not verified) on

Jemi populli me i lashte ne evrope. Jemi illyro pidhazge. Biles me i vjeter se deti Adriatik ka thene Alfred Cako qe komunikon me UFOt dhe nuk e ze Corona. Po ashtu si ne te lashte jane edhe cifutet.
Pranxaj qe te dy ne si popuj vjedhjen e tokave e kemi ves qe na bashkon dhe na con perpara ne beteja te reja. Per shqiptaret Zoterat e Greqise se lashte ishin pidhazge e illyre kurse per cifutet Zoti atyre u ka dhene gjithshka. Babezia eshte feja dhe kultura d ketyre dy popujve.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.