Si e ndryshuan murgeshat kursin e historisë së artit

Postuar në 24 Qershor, 2019 14:21
Karen Chernick

 

Kush ishte Maria dhe cili është vendi i saj në histori? Maria di Ormanno e Albizzit, një murgeshë italiane e shekullit XV, ishte një nga femrat e para në Evropë që i bëri vetes një pikturë autoportret. Duke lënë mënjanë mënyrën se si i paraqisnin zonjat e rafinuara të viteve 1400 piktorët meshkuj, ky version miniaturë i Marias duket sikur t’i ngul sytë nga një sfond i artë dhe blu. Sidoqoftë, ky autoportret ishte ideuar të shihej vetëm nga motrat e saj augustiniane. Di Ormanno e shënoi këtë në në fund të një faqeje të një libri lutjesh me 490 faqe.

Murgeshat mund t’i kemi menduar shpesh si “të burgosura”, por Di Ormanno ishte në gjendje të pikturonte një imazh të guximshëm të vetes, në faqet e librit të saj të lutjeve, i mbyllur në mënyrë të sigurt brenda mureve të manastirit fiorentin San Gaggio. Për murgeshat e Rilindjes me prirje krijuese, jeta e manastirit nuk ishte problem - ishte një zgjidhje krijuese. Shumë prej atyre që hynin në manastir për t’u bërë murgesha, vinin nga familje të pasura dhe kishin arsimim. Manastiret i largonin femrat nga përgjegjësitë e shtëpisë, martesës dhe mëmësisë, duke u dhënë mundësinë të ndiqnin studimet, madje edhe karrierën artistike.

Një shekull më vonë, në fillim të viteve 1600, piktorja napolitane, Luisa Capomazza, u përpoq t’u shpëtonte pretendentëve për martesë, duke gjetur strehë në një manastir. Ajo "refuzoi çdo propozim të favorshëm martese, duke gjetur kënaqësi te piktura, me të cilën kishte rënë në dashuri”, shkruan biografi i saj, historiani i artit barok dhe piktori Bernardo de Dominici. "Luisa, duke e parë veten të mbërthyer mes kërkesave të pretendentëve dhe atyre të prindërve, vendosi të bëhej murgeshë." Capomazza ishte e lirë në temat e pikturave të saj, që nga ato religjioze deri te peizazhet.

Gjatë Rilindjes, ishte e zakonshme që familjet t’i dërgonin në manastir vajzat që nuk përfitonin prikë, një e drejtë që i rezevohej zakonisht vajzës më të madhe. Por për një sërë arsyesh ekonomike, duke shtuar këtu prirjet e femrave si Capomazza, manastiret u mbushën plot në Itali gjatë Rilindjes, sidomos në vitet 1490-1527. Në vitin 1515, vetëm në Firence kishte 2500 murgesha, dhe në vitin 1552, një në 19 gra fiorentine ishte murgeshë. Popullariteti i këtij stili jetese nuk ishte befasues, duke pasur parasysh alternativën shpesh shtypëse. Në njëfarë mënyre, manastiret kanë shërbyer si programe mbështetëse dhe strehim për gratë në historinë e artit perëndimor.

"Ne i mendojmë murgeshat si të burgosura, por kjo ishte një botë shumë pasuruese për to", thotë Linda Falcone për “Artsy”. Falcone është drejtoreshë e Fondacionit të Artisteve të Avancuara, një organizatë jofitimprurëse e fokusuar në identifikimin, restaurimin dhe ekspozimin e artit të femrave, shumica e të cilave janë të braktisur në dhomat e magazinimit të muzeve italiane. Gratë e Rilindjes italiane "natyrisht mund të pikturojnë si pjesë e edukimit të tyre kulturor", shpjegoi Falcone, "por e vetmja mënyrë për të pikturuar vepra në shkallë të gjerë dhe për të marrë komisione publike ishte përmes manastirit të tyre".

Historianët e artit e kanë pranuar prej kohësh se jeta në manastir mund të nxisë artin krijues. Disa nga artistët më të dashur të Rilindjes italiane ishin murgjit, si Fra Angelico, Fra Filippo Lippi, Fra Bartolomeo dhe Fra Carnevale. Piktura, skulptura dhe dorëshkrime të simotrave të tyre, megjithatë - shumë prej të cilave kanë mbetur të mbyllura në kuvende për shekuj me radhë - tani po dalin në dritë.

Ndërsa nisën të zbuloheshin pak nga pak, për veprat e artit të krijuara nga murgeshat u përdor termi përmbledhës Nonnenarbeiten (gjermanisht për "veprat e murgeshave"). Kurrë nuk do të mund të fusnim në të njëjtën kategori vepra të ngjashme me “Sacra Conversatione”, vetëm sepse ato mbajnë firmën e fretërve.

"Shumë larg nga të qenit një prirje, aq më pak produktive, karakterizimi i imazheve që përkufizon Nonnenarbeit identifikohet me mungesën: mungesa e aftësisë dhe sofistikimit", thotë Jeffrey F. Hamburger në librin “Murgesha dhe artiste” (1997). Termi gjithashtu mohon se këto imazhe devotshmërie, në kohën e tyre, konsideroheshin arte intelektuale. Manastiret gjithmonë e kanë mbështetur veten financiarisht me disa ndërmarrje artizanale, si qëndisjet dhe puna e tekstilit. Ndjekja e arteve të bukura si skulptura dhe piktura, do të ishte një zgjedhje e sofistikuar për çdo murgeshë.

Kohët e fundit, një grup studiuesish ka argumentuar se këto vepra meritojnë një studim më nga afër. Ndërsa Sheila Barker, një historiane arti që punon me Projektin e Arkivave Medici, ka shkruar se është koha "të çlirojmë murgeshat-artiste nga korniza e  kufizuar e historisë së artit". Murgeshat-artiste autodidakte mund të mos përshtaten në lëmin e gjenisë krijuese mashkullore, por puna e tyre ka kryer funksione të rëndësishme: U dha mundësinë murgeshave të ushtrojnë talentin e tyre, të mbështesin nevojat financiare të manastireve të tyre dhe të gjenerojnë prestigj kulturor që ka tërhequr drejt manastireve femrat e edukuara.

Për shembull, Plautilla Nelli, me shumë gjasa mund të jetë joshur që t’i bashkohej manastirit fiorentin të Shën Katerinës në Siena për shkak të reputacionit të saj artistik. Pasi hyri në manastir në vitin 1538 në moshën 14-vjeçare, Nelli fitoi akses në koleksionin e madh të pikturave të disa kishave (disa prej të cilave mund t’i ketë tregtuar me historianin e artit Giorgio Vasari, i cili e përmend në vëllimin e dytë të “Jeta e piktorëve, skulptorëve dhe arkitektëve më të shquar”, 1550). Nelli mësoi të pikturonte në manastir. "Ajo ka bërë disa vepra me një zell të tillë, që i ka mrekulluar edhe vetë artistët”, shkruan Vasari.

Punimet e saj kërkoheshin dhe shumë shpejt ajo nisi të drejtonte një grup arti prej tetë murgeshash që studionin dhe punonin nën drejtimin e saj. Krahas pikturave për koleksionistët privatë, murgeshat e manastirit të Shën Katerinës krijuan vepra të shtrenjta dhe monumentale për veten e tyre. Grupi i Nellit pikturoi një version të madh në përmasa të “Darkës  së fundit” të Da Vinçit për sallën e manastirit. Kjo vepër është aktualisht në restaurim e sipër dhe do të zbulohet për publikun - për herë të parë në pothuajse 500 vjet - në tetor.

Manastiret jashtë Italisë dhe pas Rilindjes vijuan të nxirrnin gra artiste, por historitë e tyre mblidhen teksa veprat e artit me karakter fetar ndërrojnë duar. Dekada më parë, Marion Oettinger, kurator i artit të Amerikës Latine në Muzeun e Artit në San Antonio, zbuloi një pikturë të pazakontë të shekullit XIX në shitje në një galeri kaliforniane. Ai ekzaminoi firmën dhe zbuloi se piktura ishte bërë nga Juana Beatriz de la Fuente, një murgeshë nga Meksika koloniale. Kjo është vepra e vetme që njihet prej saj deri tani. "Nuk kemi asnjë ide se kush është ajo", tha Oettinger për “Artsy”. Ai hamendëson se jeta e saj ngjante me atë të murgeshës tjetër të famshme, dijetares meksikane të shekullit të XVII, piktore dhe poete Juana Ines de la Cruz, e cili kishte luksin e një dhome të saj dhe materialeve në dispozicion. (Motër Juana, kohët e fundit ka marrë vëmendje, nga dy miniseri meksikane dhe një doodle në Google në vitin  2017.

Më në veri, gjatë mesit të shekullit XX, motër Mary Corita Kent nga Motrat Katolike të Zemrës së Papërlyer të Marisë në Kaliforni krijoi një seri pikturash me një teknikë të re, që i dha asaj reputacionin e “murgeshës pop-art”.  Ndryshe nga artistet murgesha të Rilindjes, grafikat e motër Kent-it shiheshin nga një publik i gjerë dhe morën mbështetjen e disa të famshmëve si regjisori Alfred Hitchcock dhe kompozitori John Cage. (Kisha katolike romane e Kentit e denoncoi punën e saj si me karakter më shumë politik, duke e detyruar atë të linte manastirin në vitin 1968).

Por murgesha më e famshme e epokës tonë është motra Wendy Beckett. Murgesha britanike u bë kampione e historisë së artit për masat, duke drejtuar një seri jashtëzakonisht të ndjekur dokumentarësh në BBC, në të cilët ajo drejtoi shikuesit nëpërmjet ekranit në “udhëtime” nëpër institucionet më të çmuara të artit në botë. Kur u intervistua në “Charlie Rose Show”, në kulmin e suksesit të saj në vitin 1997, Beckett modestisht pranoi se ishte e lumtur që programet e saj ishin aq të ndjekura. Seritë "i ndihmuan njerëzit të arratiseshin përtej kufijve të ankthit dhe frustrimit të përditshëm”, është shprehur ajo.

Arti mund të heqë kufijtë e jetës laike. Por për shumë gra, ishte jeta fetare ajo që i liroi ato nga kufizimet e laicitetit dhe u dha mundësinë të lulëzonin si artiste”, ka thënë vetë Beckett.

Burimi: Artsy

Përktheu: Gazmira Sokoli

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.