Fundi i qytetërimit është në horizont

Postuar në 04 Dhjetor, 2018 00:14

Rënia e civilizimit dhe e botës natyrore është në horizont, ka thënë në Samitin e OKB-së për ndryshimin e klimës në Poloni ambientalisti David Attenborough.

Ai u zgjodh për të përfaqësuar njerëzit e botës në adresimin e delegatëve të pothuajse 200 vendeve që janë në Katowice për të negociuar se si të kthehen premtimet e bëra në në realitet në marrëveshjen e klimës së Parisit 2015.

Si pjesë e iniciativës së OKB-së për njerëzit, mesazhet u mblodhën nga e gjithë bota për të informuar adresën e Attenborough të hënën. "Tani për tani jemi duke u përballur me një katastrofë të shkaktuar nga njeriu, kërcënimi ynë më i madh në mijëra vjet: ndryshimi i klimës", tha ai. "Nëse nuk veprojmë, rënia e qytetërimeve tona dhe zhdukja e pjesës më të madhe të botës natyrore është në horizont".

"A nuk e shihni se çfarë po ndodh rreth jush?" thotë një i ri në një mesazh video të luajtur si pjesë e një montazhi për delegatët. "Ne tashmë po shohim ndikime në rritje të ndryshimeve klimatike në Kinë", thotë një grua e re. Një grua tjetër, duke qëndruar jashtë një ndërtese të djegur nga një zjarr i madh, thotë: "Kjo dikur ishte shtëpia ime".

Attenborough tha: "Njerëzit e botës kanë folur. Koha po mbaron. Ata duan që ju, vendimmarrësit, të veproni tani. Udhëheqësit e botës, duhet të udhëheqni. Vazhdimi i qytetërimeve dhe bota natyrore mbi të cilën varemi është në duart tuaja".

Attenborough i kërkoi të gjithëve të përdorin Aktin e ri të Chatbot të OKB-së, të dizajnuara për t'u dhënë njerëzve fuqinë dhe njohuritë për të ndërmarrë veprime personale kundër ndryshimeve klimatike.

Studimet e fundit tregojnë se 20 vitet më të ngrohta kanë qenë në 22 vitet e fundit dhe katër vitet e fundit ishin rekord. Veprimi i klimës duhet të rritet pesë herë për të kufizuar ngrohjen në 1.5C sipas shkencëtarëve, thekson OKB.

Samiti u drejtua edhe nga, Antonio Guterres, sekretarit të përgjithshëm të OKB-së. "Ndryshimi i klimës po ecën më shpejt se ne dhe ne duhet të arrijmë më shpejt sesa më vonë, përpara se të jetë tepër vonë," tha ai. "Për shumë njerëz, rajone dhe vende madje kjo tashmë është çështje jete ose vdekjeje".

Guterres tha se takimi dy-javor ishte më i rëndësishmi që nga Parisi dhe se duhet të japë angazhime të forta financiare. "Ne kemi një përgjegjësi kolektive për të investuar në shmangien e kaosit global të klimës", tha ai.

Ai theksoi mundësitë e ekonomisë së gjelbër: "Veprimi i klimës ofron një rrugë bindëse për ta transformuar botën tonë për të mirë. Qeveritë dhe investitorët duhet të bëjnë bast në ekonominë e gjelbër, jo në gri. "

Andrzej Duda, presidenti i Polonisë, foli në ceremoninë e hapjes, duke thënë se përdorimi i teknologjisë "efikase" të qymyrit nuk ishte kontradiktore me marrjen e veprimeve klimatike. Polonia gjeneron 80% të energjisë elektrike nga qymyri, por ka ulur emetimet e saj të karbonit me 30% që nga viti 1988 përmes efikasitetit më të mirë të energjisë.

Në prag të samitit, Donald Trump shprehu mohimin rreth ndryshimeve klimatike, ndërkohë që kishte sulme ndaj procesit të OKB-së nga administrata e Brazilit nën presidencën e re të Jair Bolsonaro.

Një tjetër qëllim i samitit është që kombet të rrisin zotimet e tyre për të ulur emetimet e karbonit; aktualisht ata janë në shënjestër për një shkatërrim 3C të ngrohjes. 

TemaTV

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.