qyteterimi

Fundi i qytetërimit është në horizont

Postuar në 04 Dhjetor, 2018 00:14

Rënia e civilizimit dhe e botës natyrore është në horizont, ka thënë në Samitin e OKB-së për ndryshimin e klimës në Poloni ambientalisti David Attenborough.

Ai u zgjodh për të përfaqësuar njerëzit e botës në adresimin e delegatëve të pothuajse 200 vendeve që janë në Katowice për të negociuar se si të kthehen premtimet e bëra në në realitet në marrëveshjen e klimës së Parisit 2015.

Iran, zbulohet qytetërimi i lashtë nga shenjat e një guri vullkanik

Postuar në 31 Maj, 2017 18:32

Zbulimi i një arti misterioz në disa shkëmbinj në veriun e largët të Iranit ka intriguar arkeologët. Simbolet e çuditshme të gdhendura në epokën e shkëmbinjve vullkanikë në majën e një mali, duken veçanërisht të çuditshëm.

Feja në arsim, shkollës po i kanoset një aventurë e re

Postuar në 19 Dhjetor, 2016 08:47

Nga janari 2017, me plan pilot të Ministrisë së Arsimit, futet në 10 shkolla të vendit, një lëndë e re me emërtim të bujshëm “Kulturë fetare”. Sesi shkrepi një ide kryeministrore, si ato fanepsjet e ëndrrave të profeteve, dhe, o burra, t’a vëmë në jetë. Dhuratë më të shëmtuar për nxënësit prej babagjyshit të kësaj radhe, nuk është dëgjuar. Me këtë hap shkelet parimi i laicitetit, kjo arritje madhështore e njerëzimit, e realizuar në rrugëtimin e tij, të vështirë e të përgjakur të progresit dhe emancipimit. Laiciteti është kusht i frymëmarrjes mormale të shkollës.

Rishkrim i historisë së qytetërimit kinez: Egjipti dhe Greqia e Lashtë, dy kontribues origjinalë

Postuar në 14 Tetor, 2016 23:43

Kina po hedh disa hapa që mund të ndryshojnë historinë e saj ashtu siç e njohim. Disa javë më parë, një shkrim në “Foreign Policy”, bënte të qartë një qasje krejt të beftë për atë që është mësuar të bashkojë Kinën me diçka shumë të lashtë dhe me qytetërim origjinal. Në një shkrim të gjatë revista e njohur i bënte jehonë tezës së gjeokimistit Sun Weidong, “një shkencëtar i shumëdekoruar”, sipas të cilit zhvillimet qytetërimore në Kinën e lashtë burojnë nga Egjipti, apo nga emigrantë egjiptianë.

Qytetërimi “Moche” në Peru: Seksi, kontakti mes botëve

Postuar në 12 Shkurt, 2016 18:46

Në Peru, mes viteve 100 p.e.s deri në vitet 740 e.s u zhvillua një prej qytetërimeve më antike të botës. Për shkak se nuk ka të dhëna dokumentare, arkeologët i kanë quajtur Moche, ose Mochica, nga emri i lumit që kalon në rajonin e tyre. Një qytetërim që i parapriu aztekëve dhe inkasve, bujq të aftë, marinarë dhe luftëtarë, Moche janë të famshëm sidomos për rëndësinë që zinte seksi në religjionin e tyre. Sipas besimit të tyre, të vdekurit dhe perënditë e kalonin kohën duke bërë dashuri, jo për kënaqësi, më shumë sesa për të ruajtur ekuilbrin e jetës.

Parisi dhe rënia e Romës

Postuar në 25 Nëntor, 2015 10:14

Nuk do të përsëris ato që keni lexuar apo dëgjuar tashmë. Nuk do të them se ajo që ndodhi në Paris ishte një tmerr i pashoq, sepse nuk ishte. Nuk do të them që bota është përkrah Francës, sepse është një frazë sipërfaqësore. Dhe as kam ndërmend të duartrokas betimin e presidentit Hollande për hakmarrje “të pashpirt”, sepse nuk besoj në të. Në vend të këtyre, unë do t’ju rrëfej se kjo është mënyra si bien civilizimet.

“Provat flasin që ne njerëzit jemi vetëm në këtë galaktikë”

Postuar në 25 Shtator, 2015 20:03

Jemi vetëm. Këtë thonë provat e deritanishme. Njeriu nuk ka të ngjashëm në galaktikën rruga e Qumshtit dhe për aq sa është vëzhguar deri më tani, nga 10 miliardë planete të ngjashëm me Tokën, në përmasa dhe në rajone që mundësisht janë të jetueshëm. Por...vetëm heshtje. Ish-drejtuesi i misionit Kepler të NASA-s, William Borucki, ka qenë këto ditë në Hong Kong, ku merr çmimin “Shaw”, paratë e të cilit do t’i dhurojë për luftën kundër ndryshimeve klimetarike.

Stephen Hawking, pjesë e iniciativës për kërkimin e jetës aliene

Postuar në 02 Gusht, 2015 19:13

“Ne jemi gjallë. Ne jemi inteligjentë. Ne duhet të dimë”. Kështu u shpreh para disa javësh astrofizikani britanik Stephen Hawking, gjatë prezantimit të iniciativës për kërkimin e letës inteligjente jashtë Tokës. Një projekt prej 100 milionë dollarësh, i mbështetur kryesosht nga miliarderi rus, sipërmarrës në fushën e teknologjisë, Yuri Milner, i cili gjithsesi domtë ndalet vetëm në vëzhgim dhe jo në dërgim mesazhesh.

Subscribe to RSS - qyteterimi