Tronditet Papati i Françeskut. Ish-Nunci i ShBA kërkon dorëheqjen e Bergolios

Postuar në 27 Gusht, 2018 10:46

Një raport i firmosur nga ish-Nunci Apostolik në ShBA, Carlo Maria Viganò, i publikuar nga disa media, ka tronditur thellë Papatin e Bergolios. 

Ish-Nunci dëshmon se Papa Françesku ka qenë në dijeni të abuzimeve seksuale të ish-Peshkopit të Uashingtonit, Theodore McCarrik dhe sërish ka heshtur apo e ka promovuar atë. Viganò, për të cilin gazeta italiane “Corriere della Sera” shkruan se bën pjesë të konservatorët që kundërshtojnë nismat dhe sjelljen e Papës së tanishëm, kërkon dorëheqjen e këtij të fundit. 

Në këtë moment shumë dramatik për Kishën universale, Papa duhet të njohë gabimet e veta dhe në koherencë me parimin e qartë të tolerancëz zero dhe duhet të jetë i pari që të japë një shembull të mirë për kardinalët dhe peshkopët që kanë mbuluar abuzimet e McCarrik dhe të japë dorëheqjen bashkë më ta

shkruan ndër të tjera Viganò. 
 
Sipas tij, Vatikani ka patur dijeni që në vitin 2000 për abuzimet, vit kur McCarrik u ngrit në detyrën e peshkopit të Uashingtonit. Hetimi ndaj tij nisi në vitin 2018, por për raporte seksuale me të rritur, ndryshe nga dëshmia e ish-Nuncit që deklaron se abuzimet e tij kanë qenë me seminaristë. 
Sipas tij, emërimi në detyrën në fjalë nuk është vepër e Papa Vojtilës, por e ish-sekretarit të Shtetit, Sodano, ndërkohë që Gjon Pali II ishte shumë i sëmurë. Spekullimet janë se Sodano ka mbuluar informacionin pasi askush nuk do të pranojë se Vojtila të ketë gisht në këtë çështje. Një arsye për këtë është se McCarrik lëvizte në Vatikan me miq të nivelit të lartë dhe pjesë e Curias, çka mund të shpjegojë mbulimin për një kohë të gjatë të abuzimeve të tij. 
Problematik është qëndrimi i Papës Benedikti XVI, që është vënë në dijeni për abuzimet e peshkopit nga ish-sekretari i Shtetit Tarcisio Bertone. Në vitin 2009, Benedikti veproi por përgjysmë, me sanksione sekrete. 

Por akuza më e rëndë shkon ndaj Papa Franceskut, që ka dalë hapur me disa deklarata në mbështetje të afrimit të homoseksualëve me Kishën. Sipas ish-Nuncit Apostolik në mbështetje të McCarrik dhe Papës janë peshkopët amerikanë, filo-homoseksualë sipas tij që po diktojnë sjelljen e Vatikanit për çështje të tilla. Ai shkruan madje për një audiencë më Françeskun në vitin 2013 ku është folur për peshkopin, por Papa nuk ka bërë asnjë koment. Akuzat bashkë me kërkesën për dorëheqje vijnë ndërkohë që Bergolio e ka shkarkuar tanimë McCarrik nga këshilli i Kardinalëve, një paprecedentë në kohët e sotme, por që lë shijen e një manovre në kushtet e një denoncimi konkret. 

Çështja ndërlikohet më shumë nisur nga fakti se ndërkohë që Françesku po kërkon falje në Irlandë, ai duket se ka preferuar të heshtë për një kohë të gjatë dhe të mbrojë të akuzuarit. Për McCarrik, Papa deklaroi se akuzat janë poshtërsi, por reagimi i peshkopit të Bostonit e detyroi të hapë hetime. Corriere insinuon se çështja Viganó rihap për diskutim arsyet e dorëheqjes së Papa Benediktit, "i vetmi që del i paprekur në këtë histori”. Do të japë apo jo dorëheqje Françesku kjo mbetet për t’u parë, por duhet thënë se Papati i tij është njollosur keq.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.