Afër BE-së dhe drejt një Partneriteti Strategjik me Greqinë

Postuar në 29 Janar, 2018 10:25

Kryeministri Edi Rama ka deklaruar sot para Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste se Shqipëria është një hap afër çeljes së negociatavëe të anëtarësimit në BE. Ai ka referuar takimet e zhvilluara në samitin e Davosit ku sipas tij, në kontaktet e marra është konfirmuar nota pozitivie për Shqipërinë, ndërkohë që është cilësuar se vendi ynë “i ka bërë të gjitha detyrat e shtëpisë”.

Sipas kryeministrit, me këtë notë positive që duhet të konfirmohet zyrtarisht së afërmi, bie edhe pretendimi i opozitës për kapje të drejtësisë, ndërkohë që ftoi pakicën për dialog për reformën zgjedhore.

Rama ka folur edhe për takimin e tij me kryeministrin grek, Alexis Tsipras, që e ka cilësuar si të rëndësishëm duke njohur si shumë të afërt mundësinë e nënshkrimit të një dokumenti të partneritetit strategjik mes dy vendeve.

Jemi në një moment pozitiv në dialogun me Greqinë, ashtu sikundër e shprehu publikisht edhe kryeministri grek. Pajtohem me përshtypjet se momenti i nënshkrimit të një dokumenti të ri partneriteti strategjik mes dy vendeve tona është shumë afër. Natyrisht duhet të presim përfundimin e shkruar të këtij procesi dialogu gdhe negociatash për një sërë temash që prekin harkun e 70 viteve, duke filluar nga ligji absurd i luftës, e duke vazhduar me tema që për ne kanë një rëndësi të veçantë, si marrëveshja për kufirn detar, si dhe garantimi i të drejtave të gjithë qytetarëve shqiptarë, sidomos atyre që i përkasin komunitetit çam, për të pasur lëvizje të lirë dhe pa penguar nga historitë e të shkuarës. Si dhe për të pasur çdo të drejtë ligjore sa i takon pretendimeve të pronësisë.

Po kështu synohet lehtësimi i të gjithë marrëdhënieve që kushtëzojnë komunitetin e madh të shqiptarëve që kanë emigruar në Greqi, në aspektin e burokracive, të lëvizjes, dhe besoj se përfundimi i procesit dhe garantimi i këtyre marrëdhënieve përmes vënies në funksionim të vulës, dhe po ashtu përmes përfundimit të një marrëveshjeve mes dy ministrive të Brendshme, lidhur me administrimin e pikave doganore, përbëjnë një hap të konsiderueshëm përpara

tha kryeministri Rama.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.