Dy të tretat e përdoruesve të internetit, nën censurë

Postuar në 14 Nëntor, 2017 17:51

Fuqia e mediave sociale nuk mund të mohohet nga askush. Shumica e njerëzve përdorin në baza ditore mediat sociale dhe sidomos Facebook dhe Twitter, të cilat propagandojnë mesazhe edhe në zonat më të largëta të botës.

Përveç informacionit dhe komunikimit, përhapja e mediave sociale ka pasoja negative që lidhen me shpërndarjen e lajmeve të rreme për interesa të grupeve të veçanta. Sipas një studimi të kryer kohët e fundit nga organizata Freedom House, numri i vendeve që promovojnë dezinformata në mediat sociale u rrit në nivelin më të lartë gjatë vitit të kaluar.

Hulumtuesit thonë se kanë identifikuar prova për grante shtetërore të dhëna për profesionistët e manipulimit në të paktën njëzet vende.  Autorët e raportit në shënimin hyrës të prezantimit thanë se qeveritë e kanë intensifikuar përpjekjet e tyre për të manipuluar pjesë të publikut në mediat sociale. Detaje specifike janë gjetur në taktikat e manipulimit gjatë periudhave zgjedhore në të paktën 18 vende, ku përfshihet SHBA dhe Rusia. Gjetjet e studimit tregojnë se gjithnjë e më shumë vende janë duke paguar profesionistë të ndikojnë mendimet e votuesve përmes mediave sociale.

Kina për të tretin vit radhazi, renditet e para përsa i përket shkeljeve të lirisë së internetit. Indeksi për lirinë e fjalës në internet ka  rënë edhe në SHBA. Studiuesit zbuluan se vitin e kaluar, zyrtarët e Doganave të SHBA-ve kërkuan Tëitter për të zbuluar emrin e përdoruesit i cili kritikoi politikën e Donald Trump mbi emigracionin. Rasti madje arriti deri në gjykata.

Vitin e kaluar, një gazetar u vra në Mianmar pas instalimit të tij në facebook për një skandal korrupsioni dhe një karikaturist në Jordani është gjetur edhe i vdekur pas satirizua Islamin në një komik online. Në anketë u përfshinë 65 vende, duke mbuluar 87% të përdoruesve të internetit në mbarë botën. Për përgatitjen e raportit kanë punuar së bashku 70 autorë, shumica e të cilëve vijnë nga vendet e përfshira në skandale.

https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2017

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.