India mund të bëhet shoqëria e parë dixhitale pa para “cash” në qarkullim

Postuar në 03 Korrik, 2017 18:11

Lajmi i 12 muajve të fundit nga India ka qenë vendimi i kryeministrit Modi për të ndaluar 85% të valutës në qarkullim. Megjithatë ka ndodhur diçka më e madhe. Quhet India Stack ose themelimi i një sistemi të ri financiar. Para vitit 2009, gjysma e të gjithë indianëve nuk kishin ndonjë formë identifikimi, madje as një çertifikatë lindjeje.Pa një formë të identifikimit, qytetarët nuk mund të përdorbin shërbime si bankat, sigurimet, apo edhe të merrin një patentë shoferi. Si të tilla, shumë mundësi si fillimi i një biznesi nuk ishin në dispozicion të tyre.

Më pas, në vitin 2009, India lançoi Aadhaar. Aadhaar është një bazë të dhënash biometrike e bazuar në një identitet digjital prej 12 shifrorësh, të vërtetuar nga shenjat e gishtërinjve dhe skanimet e retinës.Ai u bë projekti më i madh  IT  dhe më i suksesshëm ndonjëherë. Që nga viti 2016, 1.1 miliardë njerëz (95% e popullsisë) kishin një dëshmi digjitale të identitetit. Por Aadhaar i ishte vetëm fillimi. Në vitin 2016, India shtoi një komponent tjetër në sistemin e saj të digjitalizuar të quajtur India Stack.

India Stack është një seri e sistemeve të siguruara dhe të lidhura që lejojnë njerëzit të ruajnë dhe të ndajnë të dhëna personale të tilla si adresa, deklarata bankare, të dhënat e punësimit dhe dosjet e taksave.India Stack u lejon qytetarëve të hapin një llogari bankare ose llogari brokerimi, të blejnë një fond të përbashkët ose të ndajnë të dhënat mjekësore kudo në Indi me vetëm një gjurmë gishtash ose retinë nga Adamati. E thënë thjesht, Stack India mund të jetë kuadri për një shoqëri të re dixhitale.

Bota pa para cash është e mundur

Vendimi i kryeministrit Modi për të demonetizuar vendin u konsiderua si një ngjarje e izoluar. Megjithatë, ishte veprimi që nxiti  të gjithë në sistemin e ri dixhital. Që nga fillimi i Hadidit, në Indi janë hapur 270 milionë llogari bankare. Një raport i vitit 2015 nga MasterCard zbuloi se India ishte një nga vendet më pak të gatshme për të kaluar në një sistem dixhital të pagesave.Nëse tranzicioni drejt një shoqërie dixhitale mund të ndodhë në Indi, ku vetëm 2% e transaksioneve ishin jo-cash disa vjet më parë, mund të ndodhë kudo. India Stack mund të përcaktojë shpejt lëvizjen në sistemet e pagesave digjitale në të gjithë botën e zhvilluar dhe të shënojë fundin e parave.

Për investitorët e zgjuar, ka edhe mundësi të mëdha investimi në këtë revolucion.Një pengesë për rritjen ekonomike në Indi ka qenë numri i kredive me probleme në sistemin e saj bankar, të cilat janë rritur katër herë që nga viti 2009. Në këtë kuptim, ndalimi i parave të kryeministrit Modi arriti diçka shumë të rëndësishme - ajo rikapitalizoi bankat e Indisë. Që nga demonetizimi, mbi 80 miliardë dollarë kanë hyrë në sistemin bankar, dhe tregjet e kanë pranuar.

http://www.businessinsider.com/india-might-be-first-cashless-society-201...

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.